Kortvarig salg av mat

På arrangementer som skoleavslutninger og loppemarkeder, eller når idrettslaget selger pølser og kaker i løpet av en dag, er det ikke nødvendig å registrere seg hos Mattilsynet. Men du må sikre god hygiene og riktig håndtering av maten. 

Faglig oppdatert

Skoler, lag og foreninger som selger pølser, hamburgere, kaker og annen mat på loppemarkeder, 17. mai, julemesse og liknende trenger ikke å registrere seg hos Mattilsynet. Dette gjelder også kakelotteri i forbindelse med slike arrangementer. Du er likevel omfattet av kravene i matloven og har plikt til å sørge for at organisering og gjennomføringen er slik at hensynet til renhold og hygiene er ivaretatt. 

Hygiene på kortvarige arrangementer

Når du skal servere mat på kortvarige arrangementer, vil du ofte ikke ha tilgang til det vanlige utstyret som er på et kjøkken. Det kan da bli en utfordring å ivareta god hygiene slik at maten som serveres er trygg.  

Her er noen tips og huskeregler for hva du må passe på:

  • Pass på at maten ikke forurenses. Oppbevar maten slik at den ikke blir forurenset av omgivelsene eller av kunder foran boden. Utstyr og mat skal ikke plasseres direkte på gulv eller på bakken 
  • Tilstrekkelig kjøleinnretning må være på plass. Det er viktig å holde kjølevarer kalde. Da trenger du kjøleskap eller annet kjøleutstyr. Temperaturen i kjølevarer skal være under 4°C. 
  • Ved oppvarming og steking må temperaturen være tilfredsstillende. Husk at hamburgere må være gjennomstekt for å være trygge å spise. 
  • Sørg for at utstyret du bruker er rent. Ta med nok kjeler og annet utstyr for å lage maten slik at du slipper å vaske opp underveis.  
  • Vær nøye med personlig hygiene. Det kan ofte være dårlige muligheter til personlig hygiene på salgsstedet. Tilfredsstillende mulighet for vask av hendene skal være på plass. Hvis det er mangel på håndvask, kan engangsservietter være et alternativ.

Se generelle krav til mathåndtering og hygiene

Messer og festivaler

Har du en bedrift og skal servere mat på messe eller festival, så er det andre regler som gjelder. Les mer om trygg mat på messer og festivaler