Er det lov å leie plass i andres kjøkken?
Mange profesjonelle kjøkken benyttes i begrenset tid og har ledig kapasitet som kan leies bort.
I en startfase kan det være praktisk for små virksomheter å leie seg plass i andre profesjonelle kjøkken. Det er en fordel at matlagingen kan skje på kjøkken som er beregnet til denne type produksjon. Når man lager større mengder mat, er det en fordel at kjøkkenet er tilstrekkelig stort og at det er lett å holde god hygiene.
Det er viktig at begge virksomheter er registrert hos Mattilsynet.
Hva må være på plass i kjøkkenet man leier seg inn i?
Du må passe på at
- kjøkkenet er utstyrt etter deres behov
- kjøkkenet er godt utformet og vedlikeholdt, slik at det er lett å holde god hygiene og enkelt å vaske
- det er nok plass til kjøle- og frysevarer
Gode rutiner og avtaler
Det er viktig at dere har gode avtaler med utleiekjøkkenet og det må være gode felles rutiner. For eksempel bør dere ha de samme rutinene for vasking slik at det alltid er så rent som man ønsker.
Dere må skille mellom hvilke varer som tilhører hvilke virksomheter. Dette kan for eksempel løses med å ha separate kjøleskap.
Med gode avtaler har dere de samme forventningene til hva som skal gjøres. Det må være avklart på forhånd hvem som har ansvaret for hvilke oppgaver, for eksempel hvem som måler temperaturer dersom det er felles utstyr.