Mat i barnehager
Barnehager som serverer mat regnes som en næringsmiddelvirksomhet. Det stilles da en rekke krav for å sikre at maten er trygg.
Barns immunforsvar er ikke fullt utviklet, og derfor blir de lettere syke enn voksne. Noen matbårne smittestoffer gir vanligvis ikke alvorlig sykdom hos friske personer, men kan ha alvorlige konsekvenser for personer med lavt immunforsvar, som for eksempel barn. Det er derfor viktig at maten i barnehagen er trygg å spise, og at matvarene dere serverer, er egnet for små barn.
Virksomheten er selv ansvarlig for å innrede og drive i henhold til regelverket.
Hvilke krav som stilles til hygiene i barnehagen, avhenger av hva slags mat som lages og hvor mange barn som får servert maten. Hvis det kun lages enkel brødmat og posesupper, er det færre krav til internkontroll og opplæring av de ansatte enn hvis det er mer omfattende matlaging.
Hvordan behandle mat på frokost- og lunsjbord
Matvarene må ikke forurenses, og de må oppbevares slik at kvaliteten opprettholdes. Bakterier kan blomstre opp når maten står på bordet. Oppbevaring i romtemperatur vil derfor redusere holdbarheten til matvarene.
Kjøtt- og fiskepålegg er mer utsatt enn ost. Hvis maten spises innenfor holdbarhetsdatoen, er det normalt ikke farlig å servere det samme pålegget flere ganger, så lenge det ikke står lenge på bordet.
Arbeidsantrekk
Bruk forkle når dere lager mat. Den som håndterer mat, har et selvstendig ansvar for at maten ikke blir forurenset under tilberedningen. Derfor må de som lager mat ha god personlig hygiene og bruke rene og egnede klær.
Arbeidsklær skal beskytte maten, ikke den ansatte mot forurensning. Bruk derfor andre arbeidsklær ved håndtering av mat enn ved andre oppgaver, som for eksempel omsorg for barn.
Temperaturkontroll i kjøl og frys
Det er du selv som avgjør om temperaturen skal kontrolleres og hvor ofte det skal skje. En uregjerlig kjøle- og fryseinnretning vil kunne kreve mer kontroll og oppfølging enn tilsvarende utstyr med stabil og jevn drift. Du gjør ikke disse kontrollene for Mattilsynets skyld, men som et ledd i egen styring og kontroll av komponenter, gjenstander og gjøremål som er viktige for mattryggheten. En ofte observert feil er å gjøre målingene uten plan og hensikt. Da går de fleste lei etter kort tid. Rådet er å gjøre det hyppig eller sjeldent nok til at du kan gå god for at kjølekjeden er intakt.
Temperatur er viktig for å unngå uønsket vekst av bakterier. Regelverket pålegger deg derfor å sikre at kjølekjeden opprettholdes.
Som en del av internkontrollen, er du ansvarlig for å etablere rutiner som sikrer at kjølekjeden opprettholdes. Du må også utføre jevnlige kontroller for å sikre at dette kravet er oppfylt.
Internkontroll
Internkontroll betyr at du har styring og kontroll på alle viktige arbeidsoppgaver som har betydning for mattryggheten. Dette gjelder blant annet krav til råvarer, temperaturer, renhold og personlig hygiene.
Internkontrollen skal sikre at det er etablert faste rutiner for viktige arbeidsoppgaver, slik at tilfeldigheter ikke avgjør hvordan arbeidet utføres. Det er også en del av internkontrollen å sjekke at rutinene fungerer, og vurdere om det er behov for å gjøre endringer.
Internkontroll innebærer å ha oversikt over arbeidsoppgavene og sikre systematisk gjennomføring. Internkontroll er det motsatte av tilfeldigheter og er en kontinuerlig forbedringsprosess. Start med de rutinene du allerede har, og gjør det enkelt nok til at du har god oversikt, kontroll og styring.
Vannkvalitet
Vannet dere bruker, skal ha drikkevannskvalitet. Hvis barnehagen er tilknyttet et offentlig eller privat vannverk, er det vannverket som skal sørge for vannkvaliteten. Følg med på varsler og informasjon fra vannverket.
Hvis barnehagen har egen vannforsyning, er eieren av barnehagen også en vannverkseier etter drikkevannsforskriften og må følge kravene som gjelder i forskriften. Mattilsynet har utarbeidet et informasjonsskriv som beskriver kravene for de minste vannforsyningssystemene. Her finner dere nyttig informasjon om forurensningsfarer og behandling av råvann, og om hvilke prøver og analyser som må gjennomføres. Dere må sørge for at vannforsyningssystemet er registrert hos Mattilsynet. Dere kan registrere systemet via Mattilsynets nettside.
Se mer om kravene til barnehager i denne veilederen
Meldeplikt for serveringssteder
Barnehager med matservering skal være registrert hos Mattilsynet.
Registrering av næringsmiddelvirksomhet
Du skal være registrert eller godkjent hos Mattilsynet om du produserer, importerer, håndterer, lagrer eller omsetter næringsmidler.
Du registrerer deg ved å bruke skjemaet "Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer" i Mattilsynets skjematjeneste.
Skjemaet skal også brukes dersom du vil utvide aktiviteten i en allerede eksisterende virksomhet og starte med en ny aktivitet som ikke er registrert.