Hold rått kjøtt unna andre matvarer
Rå mat kan inneholde bakterier som kan smitte til andre matvarer.
For å unngå dette, pass på:
- Hold rått kjøtt og rå sjømat atskilt fra andre matvarer.
- Bytt redskap mellom ulike råvarer og mellom råvarer og ferdiglaget mat – eller vask redskapene godt mellom hver oppgave. Dette gjelder også skjærebrett.
- Dekk til maten med lokk eller plast når den oppbevares. Slik hindrer du at rå og tilberedt mat kommer i kontakt med hverandre.
- Skyll uvaskede grønnsaker før bruk.
Bytt redskap mellom råvarer og ferdiglaget mat. Slik hindrer du at matforgiftningsbakterier overføres fra en råvare til en ferdig rett.
Siden er en del av disse veiledningene:
-
Mathåndtering og hygiene for serveringssteder
Håndterer du maten riktig, unngår du at noen blir syke av maten du serverer dem. Her får du noen krav vi setter til god hygiene for serveringssteder.
Startpakke for nye matbedrifter
I denne startpakken får du oversikt over de viktigste kravene som gjelder for et spisested, butikk, storkjøkken eller kantine. Den kan også være nyttig for deg som starter opp med lokalmat, eller annen mindre matproduksjon.