Vask hendene
Fordi hender kan overføre smitte til maten, må du vaske hendene dine ofte.
Det må derfor være en håndvask i nærheten der du håndterer mat.
Dette er viktig å huske på:
- Vask hendene før du lager mat, etter pauser og mellom forskjellige arbeidsoppgaver.
- Vask hendene etter at du har pusset nesen og etter toalettbesøk.
- Bruk såpe og rennende, lunkent vann.
- Alltid ha såpe og papir i dispenserne.
- Ikke bruk håndvasken som lagringsplass.
Bruk av hansker
Hvis du bruker hansker når du lager mat, må du vaske hendene hver gang du bytter hansker. Hanskene må du bytte like ofte som du ville ha vasket hendene. Bruk av hansker erstatter ikke håndvask. Husk også at hanskene du bruker må være beregnet for kontakt med mat.
Siden er en del av disse veiledningene:
-
Mathåndtering og hygiene for serveringssteder
Håndterer du maten riktig, unngår du at noen blir syke av maten du serverer dem. Her får du noen krav vi setter til god hygiene for serveringssteder.
Startpakke for nye matbedrifter
I denne startpakken får du oversikt over de viktigste kravene som gjelder for et spisested, butikk, storkjøkken eller kantine. Den kan også være nyttig for deg som starter opp med lokalmat, eller annen mindre matproduksjon.