Noen virksomheter har ikke innflytelse på opplysningene, men de har likevel ansvar. 

Også andre virksomheter i handelskjeden enn de som har hovedansvaret for opplysningene om matvaren, har forpliktelser. For eksempel virksomheter som produserer matvarer for andre virksomheter eller detaljhandel/butikker. 

Publisert

En virksomhet som ikke selv merker matvaren, er i utgangspunktet ikke ansvarlig for opplysningene på produktet, for eksempel at ingrediensliste og næringsdeklarasjon stemmer. Men driftsansvarlig må likevel vurdere opplysningene, da alle som omsetter matvarer har ansvar for å selge produkter som er i henhold til regelverket. Ut fra sin egen fagkunnskap og erfaring, skal vedkommende ikke omsette matvarer, som han tror eller vet, ikke oppfyller kravene i regelverket.  

Forordningen regulerer ikke hvordan den driftsansvarlige skal reagere når han oppdager at opplysningene ikke oppfyller ett eller flere krav. Vedkommende kan velge å få rettet feilen, eller ev. returnere varene til leverandøren. 

Eksempel 

  • Butikkansvarlig ser at en ferdigpakket matvare levert til butikken ikke er merket på norsk, eller et språk som i stavemåten ligner på norsk. Dette medfører at han ikke kan selge produktet slik det er. 
  • Ett av merkekravene til ferdigpakkede matvarer er opplysning om innhold (vekt/volum). Butikkansvarlig bør reagere hvis potetposene er merket med vekt 5 kg, og de ikke er tyngre enn 1 kg. Potetene kan da for eksempel tas ut av emballasjen og selges som løsvekt i grønnsaksavdelingen. 

Regelverk

Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, artikkel 8

3. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som ikke har innflytelse på næringsmiddelopplysningene, skal ikke levere næringsmidler som de, på grunnlag av de opplysninger de har i egenskap av fagfolk, vet eller antar ikke oppfyller gjeldende regelverk for næringsmiddelopplysninger og kravene i relevante nasjonale bestemmelser.