Merking av ferdigpakket mat
Jobber du med produksjon eller import av mat er det viktig at allergene er fremhevet i ingredienslisten. Med ferdigpakket mat mener vi at emballasjen dekker maten.
Allergenene skal være framhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet skrift, kursiv skrift eller understreket skrift, slik at de blir mer synlige. Merkingen av allergener skal skille seg vesentlig ut fra andre opplysninger i ingredienslisten.
Eksempel på en ingrediensliste hvor allergener er framhevet. Brød:

Flere eksempler på riktig merking
Alternativ 1: Allergenet er framhevet i selve betegnelsen på ingrediensen soya i kyllinggryte:
Ingredienser: Løk, paprika, SOYAPROTEINEKSTRAKT, potetstivelse, (…)
Alternativ 2: Allergenet er angitt rett etter betegnelsen på ingrediensen soya i kyllinggryte:
Ingredienser: Løk, paprika, proteinekstrakt (SOYA), potetstivelse, (…)
Regelverk
Matinformasjonsforskriften
Merking av visse stoffer eller produkter som forårsaker allergier eller intoleranser
-
a. De skal angis i ingredienslisten i samsvar med bestemmelsene fastsatt i artikkel 18 nr. 1, med tydelig henvisning til betegnelsen på det stoffet eller produktet som står oppført i vedlegg II, og -
b. betegnelsen på stoffet eller produktet som står oppført i vedlegg II, skal framheves visuelt på en måte som tydelig skiller det fra resten av ingredienslisten, for eksempel ved hjelp av skrifttype, skriftstil eller bakgrunnsfarge.
Kilde: Lovdata.no