Merking av ferdigpakket mat 

Jobber du med produksjon eller import av mat er det viktig at allergene er fremhevet i ingredienslisten. Med ferdigpakket mat mener vi at emballasjen dekker maten. 

Publisert

Allergenene skal være framhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet skrift, kursiv skrift eller understreket skrift, slik at de blir mer synlige. Merkingen av allergener skal skille seg vesentlig ut fra andre opplysninger i ingredienslisten. 

Eksempel på en ingrediensliste hvor allergener er framhevet. Brød:

Skjermbilde 2022-04-06 kl. 09.56.09.png

Flere eksempler på riktig merking 

Alternativ 1: Allergenet er framhevet i selve betegnelsen på ingrediensen soya i kyllinggryte: 

Ingredienser: Løk, paprika, SOYAPROTEINEKSTRAKT, potetstivelse, (…) 

Alternativ 2: Allergenet er angitt rett etter betegnelsen på ingrediensen soya i kyllinggryte: 

Ingredienser: Løk, paprika, proteinekstrakt (SOYA), potetstivelse, (…) 

Regelverk

Matinformasjonsforskriften

Artikkel 21
Merking av visse stoffer eller produkter som forårsaker allergier eller intoleranser
1. Uten at det berører bestemmelsene vedtatt i henhold til artikkel 44 nr. 2, skal opplysningene nevnt i artikkel 9 nr. 1 bokstav c), oppfylle følgende krav:
  1. a.
    De skal angis i ingredienslisten i samsvar med bestemmelsene fastsatt i artikkel 18 nr. 1, med tydelig henvisning til betegnelsen på det stoffet eller produktet som står oppført i vedlegg II, og
  2. b.
    betegnelsen på stoffet eller produktet som står oppført i vedlegg II, skal framheves visuelt på en måte som tydelig skiller det fra resten av ingredienslisten, for eksempel ved hjelp av skrifttype, skriftstil eller bakgrunnsfarge.
Dersom det ikke finnes noen ingrediensliste, skal angivelsen av opplysningene nevnt i artikkel 9 nr. 1 bokstav c) omfatte ordet «inneholder» etterfulgt av betegnelsen på det stoffet eller produktet som står oppført i vedlegg II.
Dersom flere ingredienser eller tekniske hjelpestoffer i et næringsmiddel stammer fra ett enkelt stoff eller produkt som står oppført i vedlegg II, skal dette i merkingen klart framgå for hver av de aktuelle ingrediensene eller hvert av de tekniske hjelpestoffene.
Angivelse av opplysningene nevnt i artikkel 9 nr. 1 bokstav c) er ikke påkrevd dersom næringsmiddelets betegnelse klart viser til det aktuelle stoffet eller produktet.
2. For å sikre bedre informasjon til forbrukerne og ta hensyn til den seneste utviklingen i vitenskapelig og tekniske kunnskap skal Kommisjonen på nytt systematisk undersøke og om nødvendig ajourføre listen i vedlegg II ved hjelp av delegerte rettsakter, i samsvar med artikkel 51.
Dersom det foreligger tvingende hasteårsaker som skyldes en oppstått fare for forbrukernes helse, får framgangsmåten fastsatt i artikkel 52 anvendelse på delegerte rettsakter som vedtas i henhold til denne artikkel.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no