Kvalitetsklasse

Eggpakkeri defineres som sortering av egg etter størrelse og kvalitet.

Publisert

Eggene sorteres for å sikre at det kun er egg som er trygge, med rett kvalitet og egnet til konsum samt egg i eggkartongen. Sorterte egg merkes ofte som «Klasse A».

Bortsortering av utrygge eller uegnede egg som:

  • Rugede egg
  • Knekkegg (brudd i skall og hinne)
  • Bedervede egg (bakterie eller mugg)
  • Egg kontaminert med avføring

Mattrygghet: Forskrift om allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket (matlovsforskriften)
§ 1, jf. forordning (EF) 178/2002 (matlovsforordningen) art. 14 der vi ser hen til retningsgivning i Codex-veilederen (CODE OF HYGIENIC PRACTICE FOR EGGS AND EGG PRODUCTS, CAC/RCP 15 – 1976 (fao.org)), som gir føringer for forhold som er knytning til hygiene rundt håndtering av egg og eggprodukt.

Internasjonale standarder med kriteriene for rett kvalitet (2) på nylig sorterte egg er:

  • Skall og kutikula – normal form, ren, ubeskadiget.
  • Luftrom – høyde ikke over 6 mm.
  • Plomme – i midten og uten tydelig omriss av plommen. Ved dreining flytter ikke plommen seg merkbart fra midten og den vender tilbake til sentrum av egget.
  • Eggehvite – klar og gjennomsiktig.
  • Kimplet (eggstreng) – ikke synlig utviklet.
  • Fremmede bestanddeler ikke tillatt (f. eks. blodegg).
  • Fremmed lukt ikke tillatt.

Kvalitet: Generell forskrift for produksjon og omsetning mv. av næringsmidler § 5 der vi ser hen til retningsgivning i forordning (EF) nr. 589/2008 art. 2 og UNECE STANDARD EGG-1 concerning the marketing and commercial quality control of EGGS-IN-SHELL (unece.org) som beskriver kvalitetssortering og størrelsessortering.
 

Regelverk

Animaliehygieneforordningen

Se forordning (EU) 2021/1756 (PDF, lovdata.no), art 2.3, vedlegg I pkt. 5.4.

Animaliehygieneforskriften

§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 853/2004

EØS-avtalen vedlegg I kapittel I del 6.1 nr. 17 (forordning (EF) nr. 853/2004 som endret ved forordning (EF) nr. 1662/2006, forordning (EF) nr. 1243/2007, forordning (EF) nr. 1020/2008, forordning (EF) nr. 1161/2009, forordning (EU) nr. 558/2010, forordning (EU) nr. 150/2011, forordning (EU) nr. 16/2012, forordning (EU) nr. 1276/2011, forordning (EU) nr. 786/2013, forordning (EU) nr. 633/2014, forordning (EU) nr. 1137/2014, forordning (EU) 2016/355, forordning (EU) 2017/1981, forordning (EU) 2017/1978, delegert forordning (EU) 2020/2192, forordning (EU) 2021/1374 og forordning (EU) 2021/1756) om fastsettelse av særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse (animaliehygieneforordningen) gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig
EØS-avtalens vedlegg I kapittel I del 6.1 nr. 19 (forordning (EU) nr. 101/2013) vedrørende bruk av melkesyre for å redusere mikrobiologisk forurensning på overflaten av skrotter av storfe gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I kapittel I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.
EØS-avtalens vedlegg I kapittel I del 6.1 nr. 21 (forordning (EU) 2015/1474) om frivillig bruk av resirkulert varmt vann til overflatebehandling av hele og halve slakteskrotter av tamme hovdyr og oppdrettsvilt, gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I kapittel I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Matlovsforskriften

§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 178/2002

EØS-avtalen vedlegg I kapittel I del 7.1 nr. 13, vedlegg I kapittel II nr. 41 og vedlegg II kapittel XII nr. 54zzzc (forordning (EF) nr. 178/2002 som endret ved forordning (EF) nr. 1642/2003, forordning (EF) nr. 575/2006, forordning (EF) nr. 202/2008, forordning (EU) 2017/228 og forordning (EU) 2019/1381) om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet (matlovsforordningen) gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I og II, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.

Forordning (EF) nr. 178/2002

For å lese forordningen se her: (pdf)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no