Kvalitetsklasse
Eggpakkeri defineres som sortering av egg etter størrelse og kvalitet.
Eggene sorteres for å sikre at det kun er egg som er trygge, med rett kvalitet og egnet til konsum samt egg i eggkartongen. Sorterte egg merkes ofte som «Klasse A».
Bortsortering av utrygge eller uegnede egg som:
- Rugede egg
- Knekkegg (brudd i skall og hinne)
- Bedervede egg (bakterie eller mugg)
- Egg kontaminert med avføring
Mattrygghet: Forskrift om allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket (matlovsforskriften)
§ 1, jf. forordning (EF) 178/2002 (matlovsforordningen) art. 14 der vi ser hen til retningsgivning i Codex-veilederen (CODE OF HYGIENIC PRACTICE FOR EGGS AND EGG PRODUCTS, CAC/RCP 15 – 1976 (fao.org)), som gir føringer for forhold som er knytning til hygiene rundt håndtering av egg og eggprodukt.
Internasjonale standarder med kriteriene for rett kvalitet (2) på nylig sorterte egg er:
- Skall og kutikula – normal form, ren, ubeskadiget.
- Luftrom – høyde ikke over 6 mm.
- Plomme – i midten og uten tydelig omriss av plommen. Ved dreining flytter ikke plommen seg merkbart fra midten og den vender tilbake til sentrum av egget.
- Eggehvite – klar og gjennomsiktig.
- Kimplet (eggstreng) – ikke synlig utviklet.
- Fremmede bestanddeler ikke tillatt (f. eks. blodegg).
- Fremmed lukt ikke tillatt.
Kvalitet: Generell forskrift for produksjon og omsetning mv. av næringsmidler § 5 der vi ser hen til retningsgivning i forordning (EF) nr. 589/2008 art. 2 og UNECE STANDARD EGG-1 concerning the marketing and commercial quality control of EGGS-IN-SHELL (unece.org) som beskriver kvalitetssortering og størrelsessortering.
Regelverk
Animaliehygieneforordningen
Se forordning (EU) 2021/1756 (PDF, lovdata.no), art 2.3, vedlegg I pkt. 5.4.
Animaliehygieneforskriften
§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 853/2004
Kilde: Lovdata.no
Matlovsforskriften
§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 178/2002
Forordning (EF) nr. 178/2002
Kilde: Lovdata.no