2. Obligatorisk merking

Obligatoriske merkekrav er krav som er obligatoriske å ha med på forpakningen i henhold til regelverket.

I tillegg er det en mulighet for eggpakkeriene å gi forbrukeren tilleggsopplysninger om at eggene oppfyller gitte kriterier. Derfor merkes egg som regel med flere merkekrav i tillegg til de obligatoriske.

Når eggpakkeriet merker med frivillige merkekrav, må eggene følge beskrevne krav i regelverket eller internasjonale rettskilder. Den frivillige merkingen som nevnes i tabellen over er den som er vanligst brukt.

Regelverk

2.1 2.1 Betegnelse

En matvare skal ha et navn/betegnelse.

Det skal brukes en betegnelse eller en beskrivelse av matvaren som er så nøyaktig at kjøperen får forståelse av matvarens egenart og kan skille det fra produkter som det ellers vil kunne forveksles med.

Ordet «Egg» skal derfor inngå i betegnelsen. Dersom egget ikke er hønseegg, må arten f. eks. vaktelegg også fremgå i betegnelsen.

Regelverk

2.2 2.2 Navn eller firmanavn og adresse

Egg skal være merket med navn eller firmanavn og adresse til den som er ansvarlig for matvarens næringsmiddelopplysninger.

Dette vil være som regel være eggpakkeriets firmanavn.

Regelverk

2.3 2.3 Antall egg

Antall egg eller nettoinnhold skal angis på pakken.

Dersom antall egg angis på pakningen er egg unntatt det obligatoriske merkekravet om nettoinnhold.

Regelverk

2.4 2.4 Holdbarhetsdato

Holdbarhetsdatoen skal angis med dag, måned og evt. år.

Foran holdbarhetsdatoen skal ordene «best før» angis. For egg er det etablert en norsk sedvane for en maksimal holdbarhet på 35 dager etter legging.

Regelverk

2.5 2.5 Oppbevaring

Egg skal oppbevares på maksimum 12 ºC.

Når det i regelverket er krav til en gitt oppbevaring vil dette også være merkepliktig.

Eggpakkeriet kan selv velge passende oppbevaringstemperatur, men det forutsettes at den er under 12 ºC. 

Regelverk

  1. Animaliehygieneforskriften
  2. Matinformasjonsforordningen (EF) 1169/2011

Animaliehygieneforskriften

§ 23. Krav til temperatur
Fra primærprodusent og til og med levering til sluttforbruker, skal egg oppbevares og transporteres ved en temperatur på høyst 12 °C.
Unntatt fra temperaturkravet i første ledd er:
  1. a.
    Kortvarig oppbevaring i selve pakkerirommet i forbindelse med pakking,
  2. b.
    Kortvarig omsetning av særlig ferske egg, dersom det er angitt når eggene er lagt.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

2.6 2.6 Pakkerikode

Eggpakkeriet skal som hovedregel være godkjent.

Enkelte eggpakkeri omsetter imidlertid i så små mengder at de er unntatt for godkjenningsplikt, men de er likevel registreringspliktige. De kan se bort fra dette merkekravet.

Alle godkjente eggpakkeri skal merke produktet med enten:

  • Identifikasjonsmerke (ovalmerke med landkode, godkjenningsnummer, EFTA), eller
  • Pakkerikode f. eks. Pakkeri: NO 1234 (godkjenningsnummer eggpakkeriet har fått av Mattilsynet)

Regelverk

  1. Animaliehygieneforskriften
  2. Animaliehygieneforordningen

Animaliehygieneforskriften

§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 853/2004
EØS-avtalen vedlegg I kapittel I del 6.1 nr. 17 (forordning (EF) nr. 853/2004 som endret ved forordning (EF) nr. 1662/2006, forordning (EF) nr. 1243/2007, forordning (EF) nr. 1020/2008, forordning (EF) nr. 1161/2009, forordning (EU) nr. 558/2010, forordning (EU) nr. 150/2011, forordning (EU) nr. 16/2012, forordning (EU) nr. 1276/2011, forordning (EU) nr. 786/2013, forordning (EU) nr. 633/2014, forordning (EU) nr. 1137/2014, forordning (EU) 2016/355, forordning (EU) 2017/1981, forordning (EU) 2017/1978, delegert forordning (EU) 2020/2192, forordning (EU) 2021/1374 og forordning (EU) 2021/1756) om fastsettelse av særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse (animaliehygieneforordningen) gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig
EØS-avtalens vedlegg I kapittel I del 6.1 nr. 19 (forordning (EU) nr. 101/2013) vedrørende bruk av melkesyre for å redusere mikrobiologisk forurensning på overflaten av skrotter av storfe gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I kapittel I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.
EØS-avtalens vedlegg I kapittel I del 6.1 nr. 21 (forordning (EU) 2015/1474) om frivillig bruk av resirkulert varmt vann til overflatebehandling av hele og halve slakteskrotter av tamme hovdyr og oppdrettsvilt, gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I kapittel I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no