Hva er internkontroll?
Internkontroll er en samling muntlige og skriftlige rutiner i din bedrift for å sikre at regelverket etterleves, og at maten du serverer er trygg.
Hensikten med internkontroll er:
- Alle som jobber i bedriften vet hva de skal gjøre
- Det er lettere å oppdage og håndtere feil tidlig
- Det er lettere å lære opp nyansatte
- Du blir sikrere på at maten du lager er trygg å spise
Hvordan dokumentere
Internkontrollen kan dokumenteres i mange former. Det kan være en perm, en notatbok eller en app. Du bestemmer selv hvilken form som passer best for deg. Det viktigste er at den er kjent og brukes daglig.
Internkontrollen må tilpasses din bedrift og oppdateres når det er nødvendig. Det kan være bedre at du lager en enkel og tilpasset internkontroll selv enn at du kjøper et stort ferdiglaget system som ikke passer og som blir stående i hylla.
Lage selv eller få hjelp fra andre?
Du kan få andre til å lage internkontrollen for deg. Hvis du trenger hjelp fra fagfolk, har komplisert produksjon eller ikke har kapasitet til å lage internkontroll selv, kan det være en god løsning. Men du bør være aktivt med i arbeidet for å få et system som passer for deg.
Noen firmaer tilbyr også kurs i opplæring av ansatte i internkontrollen.
Siden er en del av disse veiledningene:
-
Veileder om produksjon og omsetning av tang og tare som mat
Denne veilederen er et verktøy både for deg som produserer og omsetter tang og tare som mat, og for deg som planlegger å starte opp slik produksjon.
-
Startpakke for nye matbedrifter
I denne startpakken får du oversikt over de viktigste kravene som gjelder for et spisested, butikk, storkjøkken eller kantine. Den kan også være nyttig for deg som starter opp med lokalmat, eller annen mindre matproduksjon.