Alle transportmiddel må følge regelverket

Hygieneforskriftene tar utgangspunkt i at transportmidla skal vere eigna til transport av næringsmiddel.

Publisert

Først og fremst skal dei ha ein hygienisk standard som vernar næringsmidla mot forureining. Dei skal vere bygde og utforma slik at dei kan reingjerast og om nødvendig blir desinfisert på ein tilfredsstillande måte. Vidare må dei vere slik konstruerte og utstyrte at dei er i stand til å oppfylle eventuelle temperaturkrav til varene som blir transporterte.

Det er vesentleg at dei som jobbar med transport og reingjering av transportutstyret får den opplæringa som er nødvendig for å sikre mattryggleiken og regelverkskrava. Dette gjeld alt frå opplæring i reingjeringsprosedyrar og personleg hygiene til å få kunnskap om dei ulike produkta som skal fraktast.

Det er ingen vilkår at transportmidla berre blir brukte til transport av næringsmiddel, føresett at forskriftskrava som gjeld dei enkelte næringsmidla er oppfylte. Generelt blir det stilt strengare krav til transport av lettskjemte næringsmiddel enn til transport av haldbare og alltid næringsmiddel, sjå eige punkt om samtransport. Eit tilfredsstillande reingjeringsprogram for transportmiddelet, i tillegg til nødvendig innpakking og emballering av varene, kan sikre at næringsmidla ikkje blir forureina eller øydelagde under transporten.