Faste rapporteringskrav
Sikkerhet og beredskap
- Vi har deltatt på en øvelse i regi av Landbruks- og matdepartementet med cybersikkerhet som tema.
- Det ble gjennomført følgende ROS-analyser i fjor:
- Figma: Webbasert designverktøy for å tegne prototyper og skisser
- Adaptive: Kartløsning for MatCIM
- Atlassian Cloud: Skyløsning for Confluence og Jira
- Slack: Kommunikasjonsplattform
Personalforvaltning
I vedlagte Aktivitets- og redegjørelsesrapport har vi redegjort for vårt arbeid for å oppfylle aktivitetsplikten, både som offentlig myndighet og som arbeidsgiver. Status og utvikling på blant annet antall ansatte, antall avtalte årsverk og antall utførte årsverk m.m. er lagt i vedlegg 3, Statistikk, Ressursbruk.
Helse-, miljø og sikkerhet (HMS)
Vi skal ha en helsefremmende arbeidsplass der medarbeiderne trives, og målet for sykefraværet er under 4,9 prosent.
Vi har HMS-handlingsplaner som skal bidra til at vi når målet om redusert sykefravær, og utvikler et godt og trygt arbeidsmiljø. Sykefraværet ble fulgt opp i arbeidsmiljøutvalgene både sentralt og lokalt. Sykefraværet totalt for året gikk noe opp fra 5,3 prosent i 2021 til 6,2 prosent i 2022, som er på tilnærmet samme nivå som før korona-pandemien. Det totale sykefraværet har variert mye gjennom året, og 1. kvartal var høyest med 7,5 prosent. Vi skal fortsette å arbeide planmessig med oppfølging av sykefraværet. Det er et langsiktig arbeid som det vil ta tid å se effektene av.
Vi forbedrer arbeidet med HMS kontinuerlig, og har en nullvisjon for skader og ulykker. Mange av våre ansatte har risiko for å bli utsatt for både fysiske ulykker, trakassering, trusler eller vold i utførelsen av arbeidet for Mattilsynet. Vi har behov for å jobbe mer systematisk med gjennomføring av risikovurderinger før tilsyn skal utføres, og bygge opp en gjennomgående sikkerhetskultur i virksomheten. Dette er vesentlige elementer i Mattilsynets HMS-handlingsplan. Alle tilfeller av ulykker og uønskede hendelser skal rapporteres og følges opp. Vi ser også et behov for å utvikle en bedre kultur der flere melder avvik, både når det gjelder ulykker, vold og trusler. Hensikten med avviksregistreringen er å lære av hendelsene for å unngå gjentagelser, og på den måten virke forebyggende.
Vi har fortsatt arbeidet med revisjon av hele HMS-systemet. Det er gjennomført kurs i «sikkerhet på sjø», og det er utviklet og gjennomført piloter for «case-trening» knyttet til trakassering, trusler og vold, for å øke kompetansen til ledere og medarbeidere om disse utfordringene. Denne opplæringen vil være løpende og videreføres fra og med 2023, og innlemmes i introduksjonsprogrammet for nyansatte.