Fellesføringer 2022

Publisert

Utvikling i konsulentbruk

Mattilsynet har et betydelig etterslep innen teknologisk utvikling, og vi har vært avhengige av å bruke konsulenter, i hovedsak knyttet til utvikling av programvare og IKT-tjenester. Vi ønsker i så stor grad som mulig å utføre disse oppgavene med egne ansatte, og jobber derfor aktivt med rekruttering på området. Etterspørselen i arbeidsmarkedet etter erfaren IT-utviklingskompetanse er imidlertid svært stor, noe som gjør at vi ikke har mulighet til å erstatte all konsulentbruk med egne ansatte.

Våre beregninger viser at andelen konsulentbruk til utvikling av programvare og IKT-løsninger er redusert fra cirka 70 prosent i 2021 til cirka 65 prosent i 2022. I budsjettet for 2023 er det planlagt at andelen konsulentbruk reduseres ytterligere, til 56 prosent.

Reisekostnader

Det er en relativt stor økning i reisekostnader etter koronapandemien sett opp mot årene 2020 og 2021. Økningen skyldes at den fysiske møteaktiviteten og tilsynsaktiviteten har tatt seg opp igjen. Til tross for dette, er kostnadene i 2022 på et lavere nivå enn før pandemien. Reisemønsteret vårt har endret seg. Vi gjennomfører flere møter digitalt, og vi bruker alternative tilsynsmetoder utover fysisk tilstedeværelse - som for eksempel kjede- og konserntilsyn og dokumentkontroll. Vi forventer en økning i fysiske møter internasjonalt i 2023.

Figur 20: Figuren viser årlig utvikling av reisekostnader i Mattilsynet for perioden 2017 til 2022. Det er en relativt stor økning i reisekostnader etter koronapandemien sett opp mot årene 2020 og 2021.  Økningen skyldes at den fysiske møteaktiviteten og tilsynsaktiviteten har tatt seg opp igjen. Til tross for dette, er kostnadene i 2022 på et lavere nivå enn før pandemien.
Figur 20. Årlig utvikling av reisekostnader i perioden 2017-2022. Kilde Mattilsynet.