Fremme god fiskehelse
Nedgangen i antallet ILA-utbrudd i 2022 gir grunn til forsiktig optimisme.
Klassiske og atypiske vintersår fortsetter å gi store utfordringer i de kalde periodene i sjøen. Spironukleose ble påvist i en rekke anlegg i Finnmark i 2022. Virussykdommene Kardiomyopatisyndrom (CMS) og Hjerte og skjelettmuskelbetennelse (HSMB) diagnostiseres fremdeles i et betydelig omfang, og kompleks gjellesykdom var dessuten en vanlig diagnose hos laks i sjøen også i 2022.
Det har ikke vært en ytterligere nedgang i antallet Pankreas-utbrudd i 2022, etter en betydelig nedgang året før, fra 158 i 2020 til 100 i 2021.

Noe nedgang i infeksiøs lakseanemi (ILA)
Det har vært færre ILA-påvisninger i de nordligste fylkene, mens antallet tilfeller i Midt- og Sør-Norge er omtrent på samme nivå i 2022 som 2021. Mattilsynet har i 2022 tillatt rognomsetning fra stamfiskanlegg med mistanke om ILA, basert på risikovurderinger knyttet til prevalens* av smittet fisk, omfang av prøvetaking og biosikkerhet.
Sammen med næring og kunnskapsstøtte er det gjennomført forsøk under kommersielle betingelser der ILA-positive stamfiskgrupper blir stående så lenge det ikke er påvist kliniske symptomer og forutsatt en svært lav forekomst av smittet fisk. Dette gir oss informasjon som skal legges til grunn for vår framtidige forvaltning der det er mål om å bevare stamfisk så langt som mulig samtidig som ILA bekjempes effektivt.
Denne kunnskapen vil også være viktig i vårt videre arbeid med ny utryddelsesplan inkludert bekjempelsesplan for ILA. Dette arbeidet gjennomføres i tett dialog med næringen.
Tilsynskampanje slakterier
Mattilsynet har gjennomført en tilsynskampanje rettet mot biosikkerhet og velferd hos slakterier (resultatet for velferd er omtalt under velferdskapittelet).
Desinfeksjon av avløpsvann hos fiskeslakterier og brønnbåter er et viktig biosikkerhetstiltak.
Mattilsynet har i en treårsperiode kartlagt tilstanden knyttet til desinfeksjon av avløpsvann hos slakterier. Vi har fulgt opp der det var mangler og vi har gjennomført en tilsynskampanje på fiskeslakteriene med hovedvekt på biosikkerhet, men også velferd har vært inkludert. Resultatene foreløpig viser at den tekniske standarden er forbedret, men at en del slakterier har utfordringer med dokumentasjon av noen driftsrutiner. Vi ser også at det ikke er tilstrekkelig søkelys på risiko/beredskap med risikovurderinger og beredskapsplaner.
Friskmeldt for Gyrodactylus salaris
I 2022 ble elvene i Skibotnregionen friskmeldt for Gyrodactylus salaris. Det har vært påvist smitte i regionen siden 1979, og friskmeldingen er et resultat av to vellykkede rotenonbehandlinger av elvene i 2015 og 2016 med påfølgende overvåkingsprogram. Skibotnregionen inngår nå i nasjonalt overvåkningsprogram for Gyrodactylus salaris.
Med friskmelding av Skibotnregionen er i dag 42 vassdrag friskmeldt. Ett vassdrag venter på friskmelding etter behandling og åtte vassdrag står igjen som infiserte, fire i Drivaregionen og fire i Drammensregionen.
Automatisert lusetelling
Mattilsynet jobber for å få oppdrettsnæringen til å erstatte manuell lusetelling med automatisk lusetelling.
I første omgang har vi arbeidet med en dispensasjonsordning for nye, automatiske teknologier som teller lus. På lengre sikt jobber vi sammen med forskningsmiljøer, interessenter og leverandørene av nye teknologiske løsninger for å oppdatere regelverket, slik at det er tilpasset den teknologiske utviklingen i næringen.
For å sikre at automatisk lusetelling gjennomføres på en enhetlig måte og samtidig gjenspeiler den reelle lusesituasjonen i anleggene, har vi sammen med Standard Norge startet et arbeid med en standard for håndteringsfri lusetelling i akvakultur. Automatisk lusetelling og automatisk innrapportering av lusetallene vil på sikt åpne muligheter for en bedre og mer fleksibel forvaltning av lakselus der behovet for en fast lusegrense kanskje ikke lenger er nødvendig.
Forenkling av driftsplaner
Vi jobber sammen med Fiskeridirektoratet med å forenkle godkjenning av akvakulturanleggenes driftsplaner. Arbeidet vil kreve både endring av regelverk og nye digitale løsninger, men vil på sikt redusere ressursbruk for både næring og tilsyn.
* Prevalens: Antall individer som har en viss sykdom i en viss populasjon på et visst tidspunkt eller innenfor en tidsperiode.