Fremme god fiskevelferd
Fortsatt dør for mange fisk i norsk oppdrettsnæring.
I 2022 døde 58 millioner fisk i merdene (hi.no). Velferden til rensefisk gir også fortsatt grunn til bekymring. I matfiskanleggene er det fortsatt behandling mot lakselus med ikke-medikamentelle metoder som er en av de viktigste årsakene til skader og økt dødelighet, mens vi på settefisk mangler gode nok data til å kunne si noe sikkert om årsak. Erfaringsmessig vet vi at nefrokalisinose, vannkvalitet og teknisk svikt kan være noen av årsakene.
Utbrudd av ikke listeført sykdom og utfordringer i forbindelse med utsett av smolt er andre viktige årsaker til dårlig velferd. Årsaker til dødelighet hos smolt kan være at den er for liten ved utsett, er av for dårlig kvalitet eller at den settes ut ved for lave temperaturer.
Mattilsynet har gjennomført revisjon av ett oppdrettskonsern hvor dødelighet var tema. Resultatene viser at konsernet ikke hadde gode rutiner for å vurdere om fiskegrupper med redusert helse eller velferd skal settes ut i sjøen, eller om en produksjon skal avsluttes før planlagt slaktetidspunkt. Erfaringer fra tidligere produksjoner på hver lokalitet må i større grad legges til grunn for forbedringer i neste produksjon. Mattilsynet vil ta med denne erfaringen i vårt videre arbeid med konsernrevisjoner. I den anledning etablerer nå Mattilsynet et nasjonalt revisjonsteam for revisjoner i akvakultur-næringen.
Oppfølging av velferdshendelser
Antallet innmeldte velferdshendelser knyttet til sjøfasen har økt noe fra 2021 til 2022. Medikamentfri avlusing med håndtering utgjør 42 prosent av alle de innmeldte hendelsene. For de resterende, er majoriteten oppgitt til enten uavklart forøket dødelighet eller annet.
VELFERDSHENDELSER |
Når det gjelder innmeldte velfershendelser knyttet til settefisk, har trenden vært jevnt økende fra 2018, og flere av hendelsene er alvorlige. Vi mangler gode data knyttet til årsak. Mattilsynet har etablert nye rutiner for å sikre bedre prioritering og oppfølging av velferdshendelser. Denne innsikten gjør at Mattilsynet har fått mer og bedre informasjon om årsaker til at hendelsene skjer, hos hvilke virksomheter og hvilke regelbrudd som observeres. Dette sammen med forbedret innrapportering, vil gi bedre kunnskap om årsaker til dårlig velferd og et bedre grunnlag for mer målrettet oppfølging av velferdshendelser.
Det totale antallet medikamentfrie behandlinger mot lakselus har økt fra 2021 til 2022. En viktig årsak er at antallet kombinasjonsbehandlinger har økt. Det er henholdsvis termisk og mekanisk avlusing i kombinasjon med ferskvann som har økt mest.
Tilsynskampanje slakterier
Foreløpige resultater fra Mattilsynets slakterikampanje som omfattet både fiskehelse og fiskevelferd (også omtalt under kapittel om fiskehelse) viste at slakteriene har søkelys på dyrevelferdskompetanse hos medarbeiderne, men at en del fortsatt kan forbedre dokumentasjon av driftsrutiner, risikovurderinger og beredskapsplaner knyttet til det å sikre fisken god velferd.
Velferdsindikatorer
For å imøtekomme fremtidens akvakulturnæring er det viktig at vi videreutvikler egnet og effektiv teknologi for å overvåke helse og velferd hos oppdrettsfisk. Det må utvikles standardiserte metoder og et tilpasset regelverk som sikrer at vi får inn relevante data.
Økt bruk av innrapporterte data, i kombinasjon med nye standarder og standardiserte velferdsindikatorer, vil gi næring, tilsyn og forskning et bedre grunnlag for å sette sammen digitale løsninger og tjenester og å analysere status og trender slik at det blir mulig å identifisere relevante tiltak mer proaktivt.
Mattilsynet har deltatt i standardkomiteen for revisjon av NS 9417 Laks og regnbueørret – Terminologi og metoder for dokumentering av produksjon.
Standarden har nå et nytt kapittel om helse og velferd og angir blant annet flere velferdsindikatorer som er ment for rutinemessig overvåkning av velferd til bruk i den daglige driften av akvakulturanlegg. Denne standarden, sammen med velferdsindikatorer, vil være viktig for å sikre et enhetlig og effektivt tilsyn.
Ny teknologi og nye metoder
Mattilsynet prioriterer veiledning og oppfølging knyttet til forskning, utvikling og bruk av nye metoder og ny teknologi. Skal fiskevelferden bedres, er det avgjørende at nye metoder og teknologi har dokumentert positiv effekt på fiskens velferd.
Til tross for betydelig innsats fra både alle involverte parter, har en ikke lykkes med å utvikle egnede ikke- medikamentelle behandlingsmetoder som ivaretar fiskens velferd. Det pågår nå mye utvikling av ny teknologi, og det er derfor viktig å ta lærdom av de erfaringene som er gjort fram til i dag både for å bedre dagens situasjon, men også for å sikre en framtidig bærekraftig akvakulturnæring. På bakgrunn av dette vil Mattilsynet nå vurdere ytterligere tiltak for å bidra til å forbedre fiskevelferd for en forsvarlig utvikling og bruk av ny teknologi og nye metoder til bruk i akvakulturnæringen.
Dette arbeidet har vært styrket gjennom Mattilsynets forsøksdyrforvaltning og en egen metode-gruppe. Sistnevnte er en interregional kompetansegruppe på metoder, teknologi og utstyr innen akvakultur. Gruppen utfører saksbehandling og tilsyn for alle regionene som har akvakultur, og har tett samarbeid med Mattilsynets forsøksdyravdeling. Målet er å skape trygghet og forståelse for forsvarlig utvikling av ny teknologi og nye metoder for både interessenter og inspektører.
Produktteam akvakultur er opprettet for å utvikle effektive, brukervennlige digitale løsninger, med formål om å fornye Mattilsynets tilsyn og offentlige kontroll innenfor fiskehelse og fiskevelferd. Sentralt i produktteamets oppdrag er å sikre at Mattilsynet har god oversikt over tilstanden i næringen gjennom bruk av data, med mål om at den løpende kontrollen av næringen i så stor grad som mulig går automatisk på basis av disse dataene. Produktteamet ble etablert i løpet av 2022, og har siden fornyet Mattilsynets dataløyper knyttet til mottak av innrapportering, samt utviklet en førsteversjon av nye tilstandsverktøy for bruk i tilsynet.
Velferd for viltlevende akvatiske dyr
Fiskere har i tre tilfeller blitt idømt straff for å ha utsatt viltlevende akvatiske dyr for unødige lidelser i garn og teiner. Mattilsynet har gjennom anmeldelser til politiet og bistand til aktoratet bidratt til domfellelse i disse sakene. Dommene utgjør et gjennombrudd for hensynet til dyrevelferd i havet.
Mattilsynet har hatt en kampanje i Midt-Norge for å øke bevisstheten rundt fang og slipp av fisk. Dette er et godt eksempel på holdningsskapende arbeid for å begrense aktiviteter med viltlevende dyr til det som er akseptabelt etter dyrevelferdsloven.