Mattilsynets viktigste aktiviteter for å oppfylle samfunnsoppdraget

Publisert

Norsk og europeisk matforvaltning bygger på grunnsynet om at kvaliteten på sluttproduktet er et resultat av de samlede påvirkningene produktet utsettes for i hele produksjonsprosessen. Hva du spiser og drikker påvirkes av alt som har foregått på reisen fra fjord og jord til bord. Vår oppgave er å se sammenhengene, overvåke og ha oversikt over tilstanden, være til stede langs hele matkjeden, og mest der risikoen er størst. Vår oppgave omfatter også å være til stede der dyr og planter som ikke inngår i matkjeden holdes og omsettes.

Virksomheter og innbyggere har ansvaret for å følge regelverket. Vår oppgave er å hjelpe dem å gjøre rett og forebygge regelverksbrudd, og kontrollere at regelverket følges gjennom egnede tiltak. Det gjør vi ved å:

Figur 3: Figuren viser Mattilsynets virkemidler og arbeidsoppgaver. Blant disse er å overvåke status og utvikling på et ansvarsområde, utvikle og påvirke regelverk, veilede om regelverk, håndheve regelverk og ha en god beredskap for håndtering av hendelser og kriser.
Figur 3: Mattilsynets virkemidler; jf. Landbruks- og matdepartementets økonomi - og virksomhetsinstruks