Ny dyrehelseforordning

Publisert

Innenfor dyrehelse og fiskehelse har det gjennom 2022 vært et omfattende arbeid med å sluttføre gjennomføringen av det nye dyrehelseregelverket (Animal Health Law – AHL).

Videre har det vært lagt ned et omfattende arbeid for å informere og veilede om det nye dyrehelseregelverket både internt i organisasjonen og eksternt. Det er utarbeidet et overordnet digitalt e-læringskurs og det er gjennomført digital opplæring for Mattilsynets ansatte.

Regelverket omfatter en basisforordning og 20-30 utfyllende rettsakter som ble gjort gjeldende for EU-statene i april 2021. Gjennomføringen krevde en fullstendig gjennomgang av gjeldende forskrifter for å oppheve bestemmelser som erstattes, og identifisere hvilke bestemmelser som skulle revideres og/eller videreføres. I april 2022 ble det fastsatt 11 nye forskrifter som gjennomfører rettsaktene og inneholder nasjonale bestemmelser.

Dyrehelseforordningen, animal heath law (AHL)
EU vedtok i 2016 en ny dyrehelselovforordning (EU) 2016/429, Animal Health Law, forkortet til AHL, eller heretter omtalt som dyrehelseforordningen.

Dyrehelseforordningen har som formål å bedre dyre- og fiskehelsen og dermed redusere antallet sykdomsutbrudd. Forordningen skal forebygge og bekjempe dyresykdommer som kan overføres til dyr eller mennesker. I denne sammenheng stilles krav til det smitteforebyggende arbeidet, biosikkerhet, overvåking, helsekontroller, kunnskap om dyrehelse og beredskap.

En forskrift (dyresykdoms-nødtiltaksforskriften), som gjennomfører nødtiltak og særskilte bekjempelsestiltak, ble fastsatt i mai 2021.

Regelverket har blitt en del av norsk rett og bekjempelse av høypatogen fugleinfluensa høsten 2022 ga oss god kunnskap om hvordan deler av dette regelverket brukes i praksis.

Mattilsynet arbeider i tett dialog med næringen innenfor akvakultur, blant annet med å utarbeide veiledning knyttet til godkjenningsprosessen, kriterier for risikoklassifisering av anlegg og krav til biosikkerhetsplaner.