4.7 Fellesføringer 2023

Publisert

Lærlinger

Se tabell 40 i statistikkvedlegget.

Konsulentbruk

Vi har jobbet systematisk med å redusere konsulentbruk over tid. Note 3 i årsregnskapet viser at kostnadene til konsulenter og andre kjøp av tjenester er redusert med 4,8 mill. kroner fra 2022 til 2023. Kostnadene til kjøp av tjenester til utvikling og løpende driftsoppgaver IT er redusert med 6,6 mill. kroner i samme periode. Reduksjonen skyldes i hovedsak at vi har erstattet innleide IT-konsulenter med fast ansatte.

Desentralisert arbeid

Vi har medarbeidere på rundt 70 kontorsteder over hele landet. Hovedkontoret er fordelt på fem ulike kontorsteder, og over halvparten av IT- og utviklingsmiljøet vårt har arbeidsplass i Brumunddal. 

Vi lyser også ut enkelte stillinger der vi åpner opp for arbeidssted ved et av Mattilsynets andre kontorsteder når vi vurderer at det er formålstjenlig ut fra stillingens arbeidsoppgaver og øvrige lokasjoner for teamet. 

Tillitsreformen

Vi jobber med tiltak opp mot tillitsreformen fra ulike perspektiver. Vårt strategiske kompass vektlegger tillit ved å beskrive hvordan vi ønsker å fremstå og opptre. Kompasset er et verktøy for alle ansatte i Mattilsynet i hverdagen. 

I utvikling av produkter og tjenester vektlegger vi brukernes behov. I arbeidet med å utvikle nye nettsider legger vekt på bedre og mer lett tilgjengelig veiledning. Våre digitale løsninger skal gjøre det enklere å bruke våre tjenester.  

Vi har jobbet særskilt med hvordan vi planlegger det operative tilsynet, samt å spisse rapportering internt ved å tilrettelegge for bedre styringsinformasjon. 

Likestilling og diskriminering

Se vedlagte aktivitets- og redegjørelsesrapport.

Premiemodell for pensjon

Det er krevende for oss å prognostisere utbetalinger til Statens pensjonskasse (SPK). Vi opplever det spesielt vanskelig å forutse effekten av lønnsoppgjøret, hvor lønnsøkning til ansatte født i 1962 eller tidligere får stor effekt for utbetaling til SPK. Hvor stor andel av de ansatte over 62 år som tar ut avtalefestet pensjon (AFP) er også usikkert. Det viser seg i tillegg å være meget utfordrende for SPK å forutse effekten av lønnsoppgjøret. Prognosene fra SPK var derfor betydelig lavere enn de endelige pensjonskostnadene. Prognosen fra SPK i februar tilsa pensjonskostnader på 93,3 millioner kroner. Oppdatert prognose fra SPK den 9. november tilsa pensjonskostnader på 91,7 millioner kroner. De endelige pensjonskostnadene hos SPK ble 105,4 millioner kroner, noe som er 13,7 millioner kroner mer enn prognosen fra SPK 9. november. 

Reisekostnader

Det er en liten nedgang i reisekostnader sammenlignet med 2022. Nedgangen på om lag kr 196 000 skyldes redusert reiseaktivitet. Vi vurderer at en nå har kommet på et nivå på reisekostnader der det ikke er mulig eller formålstjenlig å redusere disse kostnadene ytterligere. En ytterligere reduksjon vil påvirke både reiseaktivitet i forbindelse med tilsyn og internasjonal deltakelse i møter og arbeidsgrupper, herunder EU/EØS og ESA.