4.1 Digitalisering og utvikling
Smidig utvikling gjennom produktteam
Sentralt i vårt digitaliserings- og utviklingsarbeid er tverrfaglige, myndiggjorte team.
De har ansvar for ulike fagdomener, og skal levere gode verktøy og bedre tjenester for interne og eksterne brukere. På denne måten endrer vi hvordan vi løser samfunnsoppdraget. Vi ser allerede gode resultater knyttet til vår omlegging til en produktmodell for digital utvikling. Leveransene fra produktteamene er omtalt i kapittel 3 under samfunnsmålene de understøtter og relevante tema i kapittel 4.
Smidigheten som ligger i måten å jobbe på, gjør at vi kan reagere mye raskere på endring og kan spisse vår innsats mot brukernes behov. Tett dialog med interessenter og partnere bidrar til å bygge tillit, forståelse og å sikre at vi leverer de rette produktene.
Å ha egne og dedikerte utviklingsressurser, med god innsikt i fagområdene, er av stor verdi, fordi det gir økt forutsigbarhet i oppgaveløsningen og oversikt over hvilken kompetanse og hvilke ressurser vi til enhver tid har tilgjengelig.
Vi vektlegger at informasjon registreres ett sted og at alle har felles forståelse av definisjoner i organisasjonen. Disse definisjonene er ment å forhindre misforståelser i både intern og ekstern kommunikasjon.
Verktøy for å forbedre og forenkle
Brukerrettede digitale tjenester er sentralt i den digitale utviklingen vår. Tidligere har vi kun tilbudt nettsider og skjematjenester, mens vi nå tilbyr tjenester der brukerne i større grad kan løse behov digitalt og som direkte effektiviserer hverdagen deres. Det gjelder både eksterne brukere og Mattilsynets egne ansatte. Tabell 31 i statistikkvedlegget gir en oversikt over volum av digitale tjenester som er rettet mot eksterne brukere.
Forenkling og forbedring av vår måte å løse samfunnsoppdraget på er høyt prioritert i Mattilsynet. Automatisering av manuelle prosesser er en viktig del av det. Derfor har vi de par siste årene etablert flere produktteam.