Årets aktiviteter og resultater
EUs kontrollforordning, som er implementert i norsk rett gjennom EØS-avtalen, gir regler for offentlig kontroll og andre offentlige aktiviteter for å sikre etterlevelse av regelverket for mat, fôr, plantevernmidler, dyrehelse og dyrevelferd. Det stilles strenge krav til vår organisering, planlegging, gjennomføring og oppfølging av offentlig kontroll og andre offentlige aktiviteter. Målet med forordningen er å sikre at europeiske myndigheter gjennomfører sine kontroller på en enhetlig måte, og at det er systemer, organisering og tiltak på plass for å sikre etterlevelse av regelverket på Mattilsynet sine ansvarsområder.
I henhold til kontrollforordningen har vi en rekke oppgaver som skal gjøres med en fastsatt frekvens. Kjøttkontroll og grensekontroll er eksempler på dette. Mattilsynet må være til stede hver gang et landdyr slaktes, også viltlevende dyr på mobile slakterier. Mattilsynet skal også være til stede hver gang et parti med grensekontrollpliktige varer kommer til fri omsetting i EØS gjennom en norsk grensekontrollstasjon. Vi har også 59 overvåkingsprogrammer som det krever mye ressurser å gjennomføre.
I tillegg har vi en rekke andre pålagte oppgaver som for eksempel tilsyn med sporbarhet og merking, tilsyn med EØS-godkjente rugerier og anlegg for landdyr. Vi har også oppgaver som er pålagt gjennom nasjonalt regelverk slik som for eksempel smilefjes, legemidler utenfor apotek, og kontroll med såvarer og settepoteter.
I tillegg til de pålagte oppgavene har vi en rekke oppgaver som er initiert av brukerne våre. Dette gjelder for eksempel ulike former for sertifikater, godkjenning av virksomheter, søknader om etablering, søknader om flytting av fisk, klagesaker, erstatningssaker og bekymringsmeldinger. Tidsregistreringen viser at vi bruker nesten 40 årsverk bare på søknader, godkjenninger og attestasjoner og 20 årsverk på klagesaker og erstatninger.
Vi må alltid prioritere oppgavene med pålagt frekvens, men kravet om kvalitet og effektivitet i forvaltningen gjør at det også er viktig at brukerne våre får den nødvendige prioritet. For å sikre en tilfredsstillende kundebehandling må vi også prioritere de brukerinitierte oppgavene.
Vi håndterer årlig mellom 200 og 300 hendelser. Disse varierer både i omfang og alvorlighetsgrad, men mye av Mattilsynets ressurser (40 årsverk) går med til å håndtere disse.
Omfanget av pålagte og brukerinitierte oppgaver og hendelser avgjør hvilken kapasitet vi har til å utføre planlagte, risikobaserte tilsynsoppgaver på alle våre tilsynsområder.