Effektiv ressursbruk

Publisert

Vi vurderer kontinuerlig tiltak for å effektivisere virksomheten på flere områder. Vi evaluerer større prosesser med sikte på forbedring og forenkling, blant annet arbeidet med vår operative plan og rapportering, som i dag krever betydelige ressurser. I forbindelse med omlegging til tilsynsdivisjoner samler vi støttetjenestene i Mattilsynet for å oppnå bedre samhandling og ressursutnyttelse.

Våre produktteam spiller en nøkkelrolle i å automatisere manuelt arbeid og forbedre praksis knyttet til registrering, datainnhenting og -bearbeiding. Automatiseringen gir gevinster i form av redusert tidsbruk, økt kvalitet i både forvaltning og data, og et bedre grunnlag for målrettet analysearbeid. Mange av produktteamene jobber aktivt for å forenkle hverdagen til våre inspektører og sikre en mer enhetlig praksis. Dette bidrar igjen til enklere oppfølging fra hovedkontoret og mer pålitelig rapportering. Vi videreutvikler også vår interne virksomhetsstyring gjennom hele året. Et konkret eksempel er utprøving av KI-løsninger for å håndtere henvendelser mer effektivt på telefon, basert på innhold fra mattilsynet.no.

Ifølge tidsregistreringen bruker Mattilsynet om lag 17,9 prosent av arbeidstiden på ledelse, virksomhetsstyring og støttetjenester og 7,2 prosent på organisasjons- og produktutvikling.

Ettersom Mattilsynet har ny tiltaksstruktur, blir det brudd i beregning av selvkostandel for gebyr.

Fordeling av utgifter

Kakediagrammet viser fordelingen mellom lønn og andre kostnader i henhold til bevillingsregnskapet.

Kakediagram som viser fordeling av utbetalinger til lønn og andre utbetalinger til drift.
Figur 35: Fordeling av driftsutgifter rapportert til bevillingsregnskapet 2024. Kilde: Mattilsynet.

Stolpediagrammet nedenfor viser en nedbryting av andre utbetalinger til drift. Her er det også tatt med resultater fra 2023 for sammenligning.

Reduksjonen i kjøp av tjenester til utvikling og løpende driftsoppgaver IKT fra 2023 til 2024 skyldes at det er ansatt flere medarbeidere som utfører utviklingsarbeid, som tidligere ble løst av innleide konsulenter. Økningen i utgifter til analyse og veterinærtjenester skyldes mer kjøp av analysetjenester fra de største leverandørene som Veterinærinstituttet (VI), Havforskningsinstituttet (HI), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Biosirk Norge AS og Eurofins Norge.

Stolpediagram som viser fordeling av utgifter i 2023 og 2024.
Figur 36: Fordeling av andre driftsutgifter enn lønn. Kilde: Mattilsynet.