Regjeringens fellesføringer
Systematisk og helhetlig arbeid for å redusere klimagassutslipp, naturfotavtrykk og energibruk
Mattilsynet har gjennomført en vesentlighetsanalyse på høsten for å kartlegge og identifisere hvilke områder som bør prioriteres i dette arbeidet. Basert på vesentlighetsanalysen vil vi i første omgang prioritere områdene bilpark og reiser. I dag har Mattilsynet liten kompetanse innenfor områdene klimagassutslipp, naturfotavtrykk og energibruk. Mattilsynet har behov for å styrke og utvikle kompetansen på dette området.
Mattilsynet har en ambisjon om å få på plass en klimaspendrapport i 2025 for å kunne følge opp disse områdene. I tillegg vil vi se på andre områder det vil være naturlig å inkludere i en slik rapport.
Ansettelser av personer med nedsatt funksjonsevne
Mattilsynet ansatte ingen søkere med nedsatt funksjonsevne/hull i CV i 2024 slik det er registrert i rekrutteringssystemet vårt. Vi har derfor hatt en reduksjon sammenlignet med gjennomsnittet for 2020 og 2021 (4,5 ansettelser innenfor målgruppen). Ambisjonsnivå for inkludering ved ansettelser har blitt drøftet med tillitsvalgte. Vi har bevissthet rundt tema, og kontakter NAV ved behov.
Reduksjon i konsulentbruken
Mattilsynet har jobbet systematisk med å redusere konsulentbruk over tid. Note 3 i årsregnskapet viser at kostnadene til konsulenter og andre kjøp av tjenester er redusert med 2,5 mill. kroner fra 2023 til 2024.
Kostnadene til kjøp av tjenester til utvikling og løpende driftsoppgaver IT er redusert med 9,7 mill. kroner i samme periode. Reduksjonen skyldes i hovedsak en bevisst strategi om å erstatte innleide IT-konsulenter med fast ansatte.
Mattilsynet kjøpte i 2024 konsulenttjenester fra kommunikasjonsnæringen for 0,1 mill. kroner.
Aktivt arbeid med språklova
Mattilsynet ivaretar kravene til klart språk gjennom kurs til ansatte på vår egen læringsplattform og prinsipper for hvordan vi skriver på design.mattilsynet.no.
Her deler vi også ressurser som Språkrådets nettsider og nettkurset Den gylne pennen. Vi har ikke oppnådd god nok veksling mellom bokmål og nynorsk på nettsidene våre. Derfor har vi anskaffet nynorskrobot som oversetter tekster, som vi bruker sammen med manuell kvalitetssikring.
I 2025 vil vi bruke nettmøter og læringsplattformen for å bidra til at alle som lager tekster, tjenester og løsninger kjenner og forstår lovkravene til parallell bruk og veksling mellom skriftspråkene. Vi vil også vurdere å ta inn kravet til skrivekompetanse i begge skriftspråk i stillingsannonsene våre.
Henvendelser til Språkrådet blir besvart og følges opp.