Nasjonale referanselaboratorier

Publisert


Mattilsynet har utpekt nasjonale referanselaboratorier i samsvar med Kontrollforordningen Art. 101 for områder der Kommisjonen har utpekt EU-referanselaboratorier.  

Innenfor dyre- og fiskehelse er Veterinærinstituttet hovedsakelig det nasjonale referanselaboratoriet. Veterinærinstituttet fungerer også som nasjonalt referanselaboratorium for mikrobiologiske agens i mat. Havforskningsinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for mikrobiologiske agens og kjemiske analytter i sjømat. NIBIO ivaretar referansefunksjonen for plantevernmiddelrester og plantehelse, mens NMBU har referansefunksjonen for algetoksiner og biehelse.

På områder der Norge ikke har tilstrekkelig kompetanse, har vi utpekt laboratorier utenfor Norge som nasjonale referanselaboratorier. Dette gjelder for veterinærmedisinske reststoffer i mat fra landdyr samt for matkontaktmateriale. 

Se oversikt over utpekte laboratorier

De nasjonale referanselaboratoriene er akkreditert og har implementert kvalitetssystemer i samsvar med EN ISO/IEC 17025. Referanselaboratoriene opprettholder kontakt med de utpekte offisielle laboratoriene gjennom møter, hvor de informerer om nyheter fra EU-referanselaboratorienettverket, diskuterer metodikk og følger opp sammenliknende prøvinger. Ved behov arrangerer referanselaboratoriene sammenliknende laboratorieprøvinger.

I tillegg deltar de nasjonale referanselaboratoriene i sammenliknende prøvinger som organiseres av EU-referanselaboratoriet, samt i workshops og møter som blir arrangert av relevante EU-referanselaboratorier.

Veterinærinstituttet innehar de de fleste nasjonale referansefunksjoner. I NRL-rapporten (vetinst.no) finnes vedlegg 1 og 2 som gir en oversikt over metodene som brukes, deres akkrediteringsstatus og deltakelse i sammenliknende laboratorieprøvinger.

Referanselaboratoriene utfører kontroll- og overvåkingsprogrammer (OK-programmer), gir veiledning i utforming av OK-programmer og rapporterer resultater til EFSA. De fungere også som beredskapslaboratorier.