Laboratorier - mat og fôr

Nedenfor finner du oversikt over hvilke laboratorier som utfører analyser på mat og fôr.

Faglig oppdatert

Tabellen viser hvilke laboratorier som er utpekt som nasjonale referanselaboratorier (NRL) på de ulike kompetanseområdene i Norge, og hvilke laboratorier som er utpekt som offisielle laboratorier (OFL).

Listen er sortert alfabetisk på fagområde på engelsk i samsvar med kommisjonens liste over EUs referanselaboratorier (EURL), og deretter er det inkludert øvrige fagområder. 

Akronymer og postadresser til NRL og OFL

  • HI - Havforskningsinstituttet, Postboks1870 Nordnes,5817 Bergen. www.hi.no, E-post: post@hi.no 
  • NIBIO – Norsk institutt for bioøkonomi, Postboks 115, 1431 Ås. www.nibio.no, E-post: post@nibio.no 
  • NMBU – Norges Miljø- og Biovitenskapelig Universitet, Postboks 5003 NMBU, 1432 Ås. www.nmbu.no, E-post: post@nmbu.no 
  • VI – Veterinærinsituttet, Postboks 64, 1431 Ås. www.vetinst.no, E-post: postmottak@vetinst.no 
  • WFSR - Wageningen Food Safety Research, Akkermaalsbos 2, 6708 WB Wageningen, the Netherlands, https://www.wur.nl 
  • DTU – Danmarks Tekniske Universitet, Fødevareinstituttet, Kjemisk Fødevareanalyse, Kemitorvet, Bygning 202, DK-2800 Kgs Lyngby, Danmark,www.food.dtu.dk , E-post: food@food.dtu.dk 
  • Eurofins – Eurofins Food & Feed testing Norway AS, Møllebakken 40, 1538 Moss, E-post: mat@eurofins.no Flere analyser utføres ikke av Eurofins i Norge, men av Eurofins lokalisert i et annet medlemsland. I de tilfeller står det Eurofins*.
  • VestfoldLAB AS, Åslyveien 21, 3170 SEM, www.vestfoldlab.no, E-post: post@vestfoldlab.no 
  • Mat-miljølaboratoriet AS, Ulvesundveien 77, 6718 Deknepollen, www.mat-miljo.no E-post: lab@matmiljo.no 
  • SunnLab AS, Holtemyrane 6, 6814 Førde, www.sunnlab.no, E-post: post@sunnlab.no 
  • SGS Analytics Norway AS, Bekkeliveien 2, 2315 Hamar, https://www.sgs.no/en/campaigns/sgs-analytics-norway, E-post: no.hn.kundeservice@sgs.com 

Slakterilaboratorier (analyser av trikiner): 

  • Fatland, avd. Oslo, Jæren og Ølen 
  • Furuseth AS, Dal
  • Nortura, avd. Bjerka, Forus, Målselv, Steinkjer, Sandeid og Tønsberg

Fagområde (norsk) 

Fagområde (engelsk) 

NRL 

+ matriks ved flere NRL 

Kontaktperson på NRL 

Utpekte offisielle laboratorier 

Tilsetningsstoffer til bruk i dyrefôr 

Additives for use in animal nutrition 

HI 

Robin Ørnsrud 

HI 

Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena 

Animalske proteiner i dyrefôr 

Animal proteins in feeding stuffs 

HI 

Kai Kristoffer Lie 

HI 

Antimikrobiell resistens 

Antimicrobial resistance 

VI 

Jannice Schau Slettemeås 

VI 

Antimikrobiell resistens i sjømat 

Antimicrobial resistance in seafood 

HI 

Nachiket Marathe 

HI 

Campylobacter 

Campylobacter 

VI 

Bjarne Bergsjø 

VI, 

Eurofins 

Koagulase positive stafylokokker (inkludert S. aureus) 

Coagulase positive Staphylococci (including S. aureus) 

VI 

Taran Skjerdal 

VI, 

Eurofins 

 

 

 

Escherichia coli

 

 

 

Escherichia coli

VI - mat (land) & fôr

 

Gro Johannessen

VI,

Eurofins

 

HI - sjømat

 

Nachiket Marathe

HI,

Eurofins

Matallergener 

Food allergens 

VI 

Christiane Fæste 

VI 

MatforbedringsmidlerFood improvement agentsHIJannike ØyenHI

Matbårne virus 

Foodborne viruses 

NMBU 

Mette Myrmel 

NMBU 

Genmodifisert organismer 

Genetically Modified organisms 

VI 

Bjørn Spilsberg 

VI 

Halogenerte persistente organiske miljøgifter 

Halogenated persistent organic pollutants (POPs) 

HI 

Anne-Katrine Lundebye 

HI 

SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) 

 

Listeria monocytogenes

 

 

Listeria monocytogenes

VI - mat (land) & fôr

 

Taran Skjerdal

VI,

Eurofins

HI - sjømat

Julia Storesund

HI,

Eurofins

Materiale beregnet på å komme i kontakt med matvarer 

Material intended to come into contact with foodstuffs 

DTU 

Tommy Licht Cederberg 

DTU, 

Metaller og nitrogenholdige forbindelser 

Metals and nitrogenous compounds 

HI – sjømat 

Veronika Sele 

HI 

Eurofins* 

  WFSR – mat (land)Jeroen van Dijk

WFSR 

Eurofins* 

SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) 

Melk og melkeprodukter

 

Milk and milk products

 

VI

Julie Føske Johnsen

 

Overvåkning av marine biotoksiner

Monitoring of marine biotoxins

 

NMBU

John A. Aasen Bunæs

 

NMBU

 

 

Mykotoksiner og plantetoksiner

 

 

Mycotoxins and plant toxins

NIBIO –

Plantetoksiner

 

Marit Almvik

 

NIBIO

 

VI -

Mykotoksiner

 

Gunnar Sundstøl Eriksen

VI, Eurofins* SGS Analytics

Germany GmbH Jena (fôranalyser)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parasitter (trikiner/ Trichinella, Echinococcus, Anisakis)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parasites (Trichinella, Echinococcus, Anisakis)

 

 

 

 

 

 

 

 

VI – mat og fôr

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokratis Ptochos

VI,

VestfoldLAB

Mat – Miljø- laboratoriet AS, Måløy Eurofins*

SunnLab AS

 

Slakterilaboratorier:

  • Fatland, avd. Oslo, Jæren og Ølen
  • Furuseth AS, Dal
  • Nortura, avd. Bjerka, Forus, Målselv, Steinkjer, Sandeid og Tønsberg

NMBU –

vann, frukt og grønnsaker

Lucy Robertson

 

NMBU

 

HI - sjømat

 

Lucilla Giulietti

 

HI

Prosess- kontaminanter

Processing contaminants

 

HI - sjømat

Anne-Katrine Lundeby

HI,

Eurofins*

 

 

Plantevernmiddel- rester (cerealer og fôr)

 

 

Residues of pesticides (cereals and feeding stuffs)

 

NIBIO - mat & fôr (land)

 

 

Roman Florinski

NIBIO,

Eurofins* SGS Analytics

Germany GmbH Jena (fôranalyser)

 

HI - fiskefôr

 

Marc Berntssen

HI,

Eurofins*

 

 

Plantevernmiddel- rester (mat av animalsk opprinnelse og varer med høyt fettinnhold)

 

 

 

Residues of pesticides (food of animal origin and commodities with high fat content)

 

NIBIO - mat & fôr (land)

 

 

Roman Florinski

 

NIBIO,

Eurofins*

 

 

HI - sjømat

 

 

Carey Donald

 

HI,

Eurofins*

Plantevernmiddel- rester (frukt og grønnsaker, inkludert varer med høyt vann og høyt syreinnhold)

Residues of pesticides (fruits and vegetables, including commodities with high water and high acid content)

 

 

NIBIO

 

 

Roman Florinski

 

NIBIO,

Eurofins*

 

Plantevernmiddel- rester (enkelt komponent metode)

 

Residues of pesticides (single residues methods)

 

 

NIBIO

 

 

Roman Florinski

 

NIBIO,

Eurofins*

Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe A 1 2 3 4, B2d, B3d

direktiv 96/23/EF)

Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group A 1 2 3 4, B2d, B3d Directive 96/23/EC)

 

 

 

WFSR

 

 

 

Jeroen van Dijk

 

 

 

WFSR

 

Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe B1, B3e-direktiv 96/23/EF og carbadox og olaquindox)

 

Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group B1, B3e Directive 96/23/EC and carbadox and olaquindox)

WFSR – mat (land)

 

Jeroen van Dijk

 

WFSR

 

 

 

HI - sjømat

 

 

 

Rita Hannisdal

 

 

 

HI

Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe A5, B2 a b e direktiv 96/23/EF)

 

Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group A5, B2 a b e Directive 96/23/EC)

WFSR - mat (land)

 

Jeroen van Dijk

 

WFSR

 

 

HI - sjømat

 

 

Rita Hannisdal

 

 

HI

Analyse og testing av zoonoser (Salmonella)

The analysis and testing of Zoonoses (Salmonella)

 

 

VI - mat & fôr

 

 

Bjarne Bergsjø

VI,

Eurofins, VestfoldLAB, SGS Analytics AS

Norway (fôr)

 

 

HI -

toskallede bløtdyr

 

Julia Storesund

 

HI

 

TSE – sjeldne hjernesykdommer

Transmissible spongiform encephalopathies (TSE)

 

VI

 

Sylvie Benestad

 

VI

Andre mikroorgansimer, som Clostridium perfringens, kimtall, koliforme, areobe mikroorganismer, Enterobacteriaceae,

Shigella m.m.

 

 

 

 

 

 

Eurofins

Artsbestemmelse

 

 

 

Eurofins*

Tilsetningsstoffer i mat (konserveringsmidler, etc.) + Natrium

 

 

 

 

Eurofins*

Frie fettsyrer

 

 

 

Eurofins*

* underleverandør

Oversikt over hvilke laboratorier EU-kommisjonen har utpekt som EUs referanselaboratorier (EUR) på mat og fôr (europa.eu)