Laboratorier - mat og fôr
Nedenfor finner du oversikt over hvilke laboratorier som utfører analyser på mat og fôr.
Tabellen viser hvilke laboratorier som er utpekt som nasjonale referanselaboratorier (NRL) på de ulike kompetanseområdene i Norge, og hvilke laboratorier som er utpekt som offisielle laboratorier (OFL).
Listen er sortert alfabetisk på fagområde på engelsk i samsvar med kommisjonens liste over EUs referanselaboratorier (EURL), og deretter er det inkludert øvrige fagområder.
Slakterilaboratorier (analyser av trikiner): Akronymer og postadresser til NRL og OFL
Fagområde (norsk) | Fagområde (engelsk) | NRL + matriks ved flere NRL | Kontaktperson på NRL | Utpekte offisielle laboratorier |
---|---|---|---|---|
Tilsetningsstoffer til bruk i dyrefôr | Additives for use in animal nutrition | HI | Robin Ørnsrud | HI Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena |
Animalske proteiner i dyrefôr | Animal proteins in feeding stuffs | HI | Kai Kristoffer Lie | HI |
Antimikrobiell resistens | Antimicrobial resistance | VI | Jannice Schau Slettemeås | VI |
Antimikrobiell resistens i sjømat | Antimicrobial resistance in seafood | HI | Nachiket Marathe | HI |
Campylobacter | Campylobacter | VI | Bjarne Bergsjø | VI, Eurofins |
Koagulase positive stafylokokker (inkludert S. aureus) | Coagulase positive Staphylococci (including S. aureus) | VI | Taran Skjerdal | VI, Eurofins |
Escherichia coli |
Escherichia coli | VI - mat (land) & fôr |
Gro Johannessen | VI, Eurofins |
HI - sjømat |
Nachiket Marathe | HI, Eurofins | ||
Matallergener | Food allergens | VI | Christiane Fæste | VI |
Matforbedringsmidler | Food improvement agents | HI | Jannike Øyen | HI |
Matbårne virus | Foodborne viruses | NMBU | Mette Myrmel | NMBU |
Genmodifisert organismer | Genetically Modified organisms | VI | Bjørn Spilsberg | VI |
Halogenerte persistente organiske miljøgifter | Halogenated persistent organic pollutants (POPs) | HI | Anne-Katrine Lundebye | HI SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) |
Listeria monocytogenes |
Listeria monocytogenes | VI - mat (land) & fôr |
Taran Skjerdal | VI, Eurofins |
HI - sjømat | Julia Storesund | HI, Eurofins | ||
Materiale beregnet på å komme i kontakt med matvarer | Material intended to come into contact with foodstuffs | DTU | Tommy Licht Cederberg | DTU, |
Metaller og nitrogenholdige forbindelser | Metals and nitrogenous compounds | HI – sjømat | Veronika Sele | HI Eurofins* |
WFSR – mat (land) | Jeroen van Dijk | WFSR Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) | ||
Melk og melkeprodukter |
Milk and milk products |
VI | Julie Føske Johnsen |
|
Overvåkning av marine biotoksiner | Monitoring of marine biotoxins |
NMBU | John A. Aasen Bunæs |
NMBU |
Mykotoksiner og plantetoksiner |
Mycotoxins and plant toxins | NIBIO – Plantetoksiner |
Marit Almvik |
NIBIO |
VI - Mykotoksiner |
Gunnar Sundstøl Eriksen | VI, Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) | ||
Parasitter (trikiner/ Trichinella, Echinococcus, Anisakis) |
Parasites (Trichinella, Echinococcus, Anisakis) |
VI – mat og fôr |
Sokratis Ptochos | VI, VestfoldLAB Mat – Miljø- laboratoriet AS, Måløy Eurofins* SunnLab AS
Slakterilaboratorier:
|
NMBU – vann, frukt og grønnsaker | Lucy Robertson |
NMBU | ||
HI - sjømat |
Lucilla Giulietti |
HI | ||
Prosess- kontaminanter | Processing contaminants |
HI - sjømat | Anne-Katrine Lundeby | HI, Eurofins* |
Plantevernmiddel- rester (cerealer og fôr) |
Residues of pesticides (cereals and feeding stuffs) |
NIBIO - mat & fôr (land) |
Roman Florinski | NIBIO, Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) |
HI - fiskefôr |
Marc Berntssen | HI, Eurofins* | ||
Plantevernmiddel- rester (mat av animalsk opprinnelse og varer med høyt fettinnhold) |
Residues of pesticides (food of animal origin and commodities with high fat content) |
NIBIO - mat & fôr (land) |
Roman Florinski |
NIBIO, Eurofins* |
HI - sjømat |
Carey Donald |
HI, Eurofins* | ||
Plantevernmiddel- rester (frukt og grønnsaker, inkludert varer med høyt vann og høyt syreinnhold) | Residues of pesticides (fruits and vegetables, including commodities with high water and high acid content) |
NIBIO |
Roman Florinski |
NIBIO, Eurofins* |
Plantevernmiddel- rester (enkelt komponent metode) |
Residues of pesticides (single residues methods) |
NIBIO |
Roman Florinski |
NIBIO, Eurofins* |
Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe A 1 2 3 4, B2d, B3d direktiv 96/23/EF) | Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group A 1 2 3 4, B2d, B3d Directive 96/23/EC) |
WFSR |
Jeroen van Dijk |
WFSR |
Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe B1, B3e-direktiv 96/23/EF og carbadox og olaquindox) |
Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group B1, B3e Directive 96/23/EC and carbadox and olaquindox) | WFSR – mat (land) |
Jeroen van Dijk |
WFSR |
HI - sjømat |
Rita Hannisdal |
HI | ||
Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe A5, B2 a b e direktiv 96/23/EF) |
Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group A5, B2 a b e Directive 96/23/EC) | WFSR - mat (land) |
Jeroen van Dijk |
WFSR |
HI - sjømat |
Rita Hannisdal |
HI | ||
Analyse og testing av zoonoser (Salmonella) | The analysis and testing of Zoonoses (Salmonella) |
VI - mat & fôr |
Bjarne Bergsjø | VI, Eurofins, VestfoldLAB, SGS Analytics AS Norway (fôr) |
|
| HI - toskallede bløtdyr |
Julia Storesund |
HI |
TSE – sjeldne hjernesykdommer | Transmissible spongiform encephalopathies (TSE) |
VI |
Sylvie Benestad |
VI |
Andre mikroorgansimer, som Clostridium perfringens, kimtall, koliforme, areobe mikroorganismer, Enterobacteriaceae, Shigella m.m. |
|
|
|
Eurofins |
Artsbestemmelse |
|
|
| Eurofins* |
Tilsetningsstoffer i mat (konserveringsmidler, etc.) + Natrium |
|
|
|
Eurofins* |
Frie fettsyrer |
|
|
| Eurofins* |
* underleverandør