Gi bort eller bytte frø
Tilfeldig utveksling av såkorn eller frø til yrkesmessig produksjon, eller bytte frø med venner og andre hobbydyrkere? Dette er reglene du må forholde deg til.
Tilfeldig utveksling av såkorn eller frø til yrkesmessig produksjon
Det er tillatt med tilfeldig utveksling av såkorn eller frø fra en bonde eller gartner til annen. En slik form for omsetning skal ikke være basert på aktivt tilbud om salg eller bære preg av forretningsdrift. Ved tilfeldig bytte eller utveksling av såkorn og frø er det viktig å være klar over risikoen for å spre plantesykdommer og problemugras som hønsehirse og floghavre.
Spredning av floghavre på denne måten vil i så fall være brudd på forbudet i forskrift om floghavre mot omsetning av produkter som inneholder floghavre.
Driftsansvarlige for landbrukseiendom har plikt til årlig floghavrekontroll av arealene vedkommende driver og plikt til å bekjempe floghavre
Hos kontraktavlere av såkorn til sertifisering, blir alle kontraktarealer, og også eventuelle arealer utenom kontrakt, kontrollert for floghavre av en autorisert vekstkontrollør i tillegg til den driftsansvarliges egenkontroll.
Skal du gi bort eller bytte frø med venner og andre hobbydyrkere?
Du kan fritt
- gi bort eller bytte frø med andre hageeiere når dere møtes fysisk og dette skjer i privat og ikke-kommersielt øyemed.
- høste frø i egen hage for å selge på Bondens marked, på hagedager og lignende, når dette skjer som et engangstilfelle eller for eksempel én gang årlig på arrangement i regi av hagelaget.
- levere inn og hente frø på frøbibliotek.
Det er bare såvareforretninger som kan
- høste eller oppformere frø for å gi bort eller selge til andre via internett eller sosiale medier. Dette gjelder også når frøene bare er høstet i egen hage.
- høste eller oppformere frø for å selge på Bondens marked, på hagedager og lignende, når dette skjer jevnlig og er en aktivitet av et visst omfang. Dette gjelder også når frøene bare er høstet i egen hage.
- importere frø for å gi bort eller selge til andre via internett eller sosiale medier.
Det er altså bare registrerte såvareforretninger som har lov til å gi bort eller selge frø via internett eller på sosiale medier. Dette gjelder også bytting av frø, eller salg og kjøp i lukkede grupper. Unntaket er frøbibliotek og genbanker som har lov til å informere om sin aktivitet på for eksempel internett.