Godkjenning av produksjonsanlegg for store grasfrøpartier (inntil 25 tonn)

Mattilsynet kan tillate såvarepartier av grasarter på inntil 25 tonn, jf. forskrift om såvarer § 3, bokstav d.  Søknad og godkjenning gjelder for hvert enkelt produksjonsanlegg. 

Publisert

Kravene for å få godkjent et produksjonsanlegg er at virksomheten kan dokumentere at de kan produsere homogene partier (heterogenitetstesting) på anlegget, samt at virksomheten har et kvalitetssystem for dette.

Virksomheten kan søke samlet om godkjenning av et produksjonsanlegg for to artsgrupper. Øvrige arter må det søkes om enkeltvis. 

Artsgruppe 1

Strandsvingel (Festuca arundinacea), Engsvingel (Festuca pratensis), Raisvingel (x Festulolium), Westerwoldsk/Italiensk raigras (Lolium multiflorum), Flerårig raigras (Lolium perenne), Hybridraigras (Lolium x boucheanum) og Timotei (Phleum pratense).

Artsgruppe 2

Hundegras (Dactylis glomerata), Grannsvingel (Festuca filiformis), Sauesvingel (Festuca ovina), Rødsvingel  (Festuca rubra), Stivsvingel (Festuca trachyphylla), Engrapp (Poa pratensis)  og Markrapp (Poa trivialis)

Hvis et anlegg er godkjent for en art i en artsgruppe, er det også godkjent for de andre artene innenfor samme artsgruppe.

Heterogenitetstest

Ved søknad, må det være gjennomført en heterogenitetstest på seks partier hos et ISTA- akkreditert laboratorium. I Norge er det for tiden kun Kimen Såvarelaboratoriet AS som har en slik akkreditering. For å få anlegget godkjent, må minst fem av partiene i en slik test være homogene med tanke på renhet og innblanding av andre arter.

Partiene som testes skal være på mellom 10 501 og 26 250 kg og dokumentasjon på homogenitet skal fremskaffes for hver artsgruppe (spesifisert ovenfor) eller art hvis den ikke inngår i en artsgruppe.

Prøvene skal tas ut av offisiell prøvetaker eller prøvetaker autorisert av Mattilsynet.

Når et produksjonsanlegg er godkjent for produksjon av store partier grasarter, kan virksomheten produsere og markedsføre slike partier på det aktuelle anlegget uten å foreta heterogenitetstest av hvert parti av de arter eller artsgrupper produksjonsanlegget er godkjent for. Det skal imidlertid foretas heterogenitestester på stikkprøvebasis i produksjonen innenfor hver artsgruppe eller art. Kun én av seks etterfølgende prøver kan være heterogen for at produksjonsanlegget kan opprettholde sin tillatelse til å produsere store grasfrøpartier, dvs. at en heterogen prøve skal følges av minst fem homogene prøver.

Nærmere beskrivelser om hvordan de stikkprøvebaserte heterogenitetstestene skal utføres står i forskrift om såvarer, vedlegg C3.

Mister et produksjonsanlegg sin godkjenning, må virksomheten fremskaffe ny dokumentasjon og søke om å bli godkjent på nytt.

Søknad om godkjenning

Søknad om godkjenning sendes på eget søknadsskjema til Mattilsynet. Virksomheten må angi hvilke(n) artsgruppe(r) eller art det søkes for, og om de har et kvalitetssystem for dette. Kvalitetssystemet må beskrive hvordan partienes homogenitet sikres, spesielt ved blanding av ferdig rensede partier. Videre må kvalitetssystemet beskrive virksomhetens prosedyrer for stikkprøvekontroll og tilhørende heterogenitetstester.

Rapporten med testresultatene fra heterogenitetstestingen ved det akkrediterte laboratoriet skal følge søknaden.

Regelverk

Forskrift for såvarer § 3, bokstav d

§ 3. Definisjoner

I denne forskriften betyr:
  1. a.Sertifisert såvare:
    Såvare, som blir avlet under offentlig kontroll, og som på grunnlag av resultater etter denne kontrollen og utsædens klasse, blir klassifisert i henhold til fastsatte kvalitetskrav.
  2. b.Utsæd:
    Såvare som skal brukes til videre avl av sertifisert såvare.
  3. c.Klasse:
    Såvare inndelt etter definerte krav til oppformering og kvalitet. En klasse kan inndeles videre i generasjoner. Generasjonsbetegnelsen er i denne forskriften angitt som et tall bak klassebetegnelsen. For angivelse av klasser av såvare, se vedlegg A9.
  4. d.Såvareparti:
    En mengde såvare av rimelig ensartet kvalitet med følgende maksimalvekt:
    – Arter med frø mindre enn hvetekorn (småfrøede arter) 10 tonn
    – Følgende arter med frø større eller lik hvetekorn: hvete, durumhvete, spelt, rug, rughvete, havre, bygg, erter, bønner, vikker, lupiner og soya 30 tonn
    – Andre arter med frø større eller lik hvetekorn (storfrøede arter) og frø av beter 20 tonn
    – Mais 40 tonn
    Vekten av et parti skal ikke overstiges med mer enn 5 %. Alle partier skal ha eget partinummer.
    Som unntak fra første ledd, første strekpunkt, kan maksimalvekt for såvarepartier av grasarter være 25 tonn dersom såvareforretningen har fått tillatelse til dette av Mattilsynet. Vilkår for slik tillatelse følger av vedlegg C3.
  5. e.Kontraktavler:
    En person/institusjon som avler såvarer på kontrakt med en såvareforretning.
  6. f.Avlsgårder for prebasis:
    Gårder for avl av klasse prebasis.
  7. g.(Opphevet)
  8. h.Vekstkontroll:
    Kontroll av kontraktarealene hos kontraktavlerne i veksttida.
  9. i.Kontrolldyrking:
    Kontroll av såvarepartiene som blir foretatt på Mattilsynets kontrollfelt i veksttida for å undersøke sortsekthet, sortsrenhet og smitte av frøoverførte sjukdommer.
  10. j.Laboratoriekontroll:
    Kontroll av ferdig rensede såvarepartier som blir foretatt i laboratorier autorisert av Mattilsynet.
  11. k.Internkontroll:
    Systematiske tiltak som virksomheten iverksetter, utøver og vedlikeholder for å sikre at krav fastsatt i eller i medhold av lov eller forskrift overholdes.
  12. l.Produksjon:
    Avl med sikte på omsetning, inntransport, rensing, beising, pakking, merking m.m.
  13. m.Leierensing:
    Rensing, beising eller annen behandling av såvare på oppdrag fra eier av såvaren.
  14. n.Omsetning:
    Besittelse med tanke på salg, utbud for salg, distribusjon, samt selve salget og enhver form for overdragelse med eller uten vederlag. Levering av en såvare til produksjon av visse landbruksråvarer til industriell bruk, eller oppformering av en såvare til samme formål, der produksjonen skjer som en tjenesteytelse, regnes ikke som omsetning forutsatt at dyrkeren ikke får eiendomsrett til verken den mottatte såvaren eller det høstede produktet (lukket system).
  15. o.Sesong:
    Perioden 1. oktober – 30. september påfølgende år.
  16. p.Foredlermateriale:
    Såvare som brukes til vedlikehold av en sort.
  17. q.(Opphevet)
  18. r.sammensatt sort:
    En mekanisk blanding av sertifisert frø av en hunnkomponent, med sertifisert frø av en eller flere hannkomponenter.
  19. s.hunnkomponent(er):
    Den hannsterile komponenten i den sammensatte sorten (morlinje).
  20. t.hannkomponent(er):
    De(n) komponent(er) i den sammensatte sorten som avgir pollen (farlinje).
  21. u.Beising:
    Behandling av såvare med et plantevernmiddel for å bekjempe eller beskytte mot planteskadegjørere.
  22. v.Landsort:
    En samling av populasjoner av en art som er naturlig tilpasset miljøforholdene i regionen der de vokser.
  23. w.Genetisk erosjon:
    Tap av genetisk mangfold mellom og innenfor sorter/populasjoner av en art over tid, eller reduksjon av det genetiske mangfoldet innenfor en art som følge av miljøforandringer eller menneskelig aktivitet.
  24. x.Bevaringsverdig sort:
    En landsort/sort som er naturlig tilpasset til lokale eller regionale forhold og som er truet av genetisk erosjon.
  25. y.In-situ bevaring:
    Bevaring av genetisk materiale i dets naturlige omgivelser og, for kulturplanter, i jordbrukslandskapet hvor de har utviklet sine bestemte egenskaper.
  26. z.Genbank og lignende:
    En virksomhet med en samling av frø eller formeringsmateriale for langtidsbevaring som er tilgjengelig gjennom distribusjon i mindre mengder til foredling, forskning, undervisning og oppformering.
  27. æ.Tradisjonssort av grønnsaker:
    En grønnsakssort utviklet for dyrking under særlige klimatiske, jordbunnsmessige eller dyrkingstekniske forhold.
  28. ø.Naturfrøblanding:
    En frøblanding med ulike arter produsert for revegeteringsformål, og sammensatt slik at den kan bidra til å bevare plantegenetiske ressurser i naturmiljøer. Blandingen inneholder minst en av artene som står oppført i vedlegg A1, Jordbruksvekster, punkt II Fôrvekster og gras til grøntanlegg, nr. 1 til 3.
  29. å.Kildeområde:
    Et område med en vegetasjonstype av særlig interesse for bevaring av plantegenetiske ressurser og som er utpekt i henhold til nasjonale bestemmelser.
  30. aa.Såvareforretning:
    Virksomhet som importerer, produserer eller pakker om såvarer med sikte på omsetning.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om såvarer, vedlegg C3

C3 – Vilkår for produksjon av større partier av grasfrø (§ 3 d)

I. Søknad til Mattilsynet

  1. 1.
    Virksomheter som ønsker å produsere partier opptil 25 tonn av grasarter, jf. § 3 d), skal sende søknad til Mattilsynet.
  2. 2.
    Det skal sendes en søknad pr. produksjonsanlegg med angivelse av de artsgrupper og arter som søknaden gjelder, jf. punkt 3.
  3. 3.
    Det kan søkes samlet for følgende to artsgrupper:
    1. a.
      Festuca arundinacea, Festuca pratensis, x Festulolium, Lolium multiflorum, Lolium perenne, Lolium x hybridum og Phleum pratense
    2. b.
      Dactylis glomerata, Festuca filiformis, Festuca ovina, Festuca rubra, Festuca trachyphylla, Poa pratensis og Poa trivialis.
Øvrige arter skal søkes om enkeltvis.

II. Dokumentasjon for homogenitet

Mattilsynet kan gi virksomheten tillatelse til, for det enkelte produksjonsanlegg, å produsere partier på opptil 25 tonn av grasarter når det kan dokumenteres at produksjonsanlegget kan produsere homogene partier. Følgende krav må være oppfylt for hver artsgruppe eller art under punkt I, nr. 3:
  1. a.
    det er gjennomført heterogenitetstest på seks partier etter reglene fra International Seed Testing Association (ISTA). Testen skal vise at minst fem av disse partier er homogene,
  2. b.
    partiene som testes skal være på mellom 10 501 kg og opp til maksimalt 26 250 kg, og
  3. c.
    for arter som ikke er nevnt ovenfor i punkt I, nr. 3, bokstav a) og b), skal dokumentasjonen fremskaffes for hver art.

III. Stikkprøvebasert heterogenitetstest

  1. 1.
    Når produksjonsanlegget er godkjent for produksjon av større partier, jf. punkt II, kan virksomheten produsere og markedsføre slike partier uten å foreta heterogenitetstest av hvert parti av de arter eller artsgrupper produksjonsanlegget er godkjent for.
  2. 2.
    Ved produksjonsanlegget skal det på stikkprøvebasis foretas heterogenitetstest av produksjonen innenfor hver artsgruppe eller art, jf. punkt I, nr. 3, etter følgende retningslinjer:
    1. a.
      av de første 100 større partier av grasarter skal det i tillegg til de seks heterogenitetstester som lå til grunn for godkjenningen, jf. punkt II, nr. 3, bokstav a), plukkes ut ytterligere fire partier til heterogenitetstest (fire prosent stikkprøvekontroll),
    2. b.
      hvis ingen av de fire kontrollerte partier under a) er heterogene reduseres stikkprøvekontrollen til tre prosent for de neste 100 partier og til to prosent for de påfølgende 100 partier etter der igjen,
    3. c.
      hvis en stikkprøve viser et heterogent parti, skal stikkprøvekontrollen fortsatt være på fire prosent, øke igjen fra tre til fire prosent, eller øke fra to til tre prosent avhengig av utgangspunktet for stikkprøvefrekvens.
  3. 3.
    Kun én av seks etterfølgende, heterogenitetstestede partier produsert på et produksjonsanlegg kan være heterogen. Det vil si at en heterogen prøve skal etterfølges av minst fem homogene prøver for at virksomheten kan opprettholde tillatelsen til å produsere og markedsføre større partier av grasarter av den aktuelle artsgruppe eller art ved det aktuelle produksjonsanlegget. Produksjonen av større partier kan kun gjenopptas hvis dokumentasjonen, jf. punkt II, fremskaffes på nytt, og godkjennes av Mattilsynet.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no