Sluttpunkt for animalske biprodukter som skal inngå i EU-gjødselvare
Animalske biprodukter i kategori 2 og kategori 3 og avledede produkter av disse kan inngå i CMC 14 (2021/2088) og anvendes som råstoff til biokull beregnet til gjødsel, dersom de oppfyller kravene i forordning (EU)1069/2009 art 32 og materialet oppnår sluttpunkt jf. forordn. 1069/2009 art 5. Se også forordn. 2023/1605.
Et animalsk biprodukt oppnår sluttpunkt når det har nådd det leddet i produksjonen der det er bestemt at det ikke lenger er omfattet av animaliebiproduktregelverket, men overtas av et annet harmonisert regelverk. Et animalsk biprodukt som har nådd sluttpunkt anses som trygt for den aktuelle bruken når det gjelder de farer som animaliebiproduktregelverket regulerer. Forordning 2023/1605 gir en liste over animalske biprodukter som oppnår sluttpunkt ved bruk i CE-merket gjødsel og de vilkår som må oppfylles for å oppnå sluttpunkt for denne bruken.
Med dagens regelverk er følgende materialer aktuelle:
- Kompost og biorest som er hygienisert og omdannet med standard omdanningsparametre
- Bearbeidet husdyrgjødsel og frass som er behandlet ved minimum 70° C i minimum 60 min
Disse materialene kan bare anvendes i et gjødselprodukt som er produsert i et anlegg som er godkjent etter animaliebiproduktforskriften som organisk gjødsel og jordforbedringsanlegg (OFSI-anlegg). Et anlegg som produserer biokull må derfor være godkjent som et OFSI anlegg og oppfylle kravene i animaliebiproduktregelverket for slike anlegg.
Det fins også andre animalske biprodukter som kan oppnå sluttpunkt i et godkjent OFSI anlegg, men det kreves flere risikoreduserende tiltak som OFSI anlegget må oppfylle for å hindre at det ferdige biokullet blir brukt til fôr. Det er det ferdige biokullet som må oppfylle disse kravene. Tiltakene er listet i forordning 2023/1605 og omfatter f.eks. merkekrav, at forpakninger veier mindre enn 50 kg og er beregnet på sluttbruker eller innblanding av blandekomponent. Aktuelle råvarer for biokullproduksjon etter reglene om ekstra risikoreduserende tiltak er f.eks.:
- Kjøttbeinmel (trykksterilisert kategori 2-materiale av landdyr eller fisk) som er permanent merket med GHT (forordn. 142/20011 Vedlegg VIII kap. V).
- Bearbeidet animalsk protein (kategori 3-materiale som bearbeidet med standard bearbeidingsmetode 1-7 etter hva som er aktuelt)