Regelverket for brukere av gjødselvarer

Bruk av gjødsel og andre gjødselvarer er regulert i gjødselbrukforskriften. I tillegg har animaliebiproduktforskriften enkelte bestemmelser om bruk av gjødselvarer med animalske biprodukter ut fra smittehensyn.

Publisert

Du finner veiledning om regelverket for animalske biproduker på sidene om animaliebiprodukter.

Bestemmelser som har hjemmel i matloven gjelder avløpsslam, tungmetall og journalføring relatert til dette:

  • § 22 første ledd, andre ledd bokstav a til d og tredje ledd første og andre punktum
  • §23 første og andre ledd
  • §§ 24-25
  • § 28

På Landbruksdirektoratets nettsider finner du to veiledere:

Mattilsynet, Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet har utarbeidet veilederne i samarbeid.

Flere myndigheter håndhever regelverket

Gjødselbrukforskriften har hjemmel i flere lover. Kommunen er den primære tilsynsmyndigheten, og Statsforvalteren behandler klager på vedtak som kommunene har fattet. 

Mattilsynet har også tilsynshjemmel og kan fatte vedtak ved brudd på bestemmelser hjemlet i matloven. Søknad om dispensasjoner for bestemmelsene hjemlet i matloven skal sendes Mattilsynet. Mattilsynet ved hovedkontoret behandler klager på vedtak som Mattilsynet har fattet.

Regelverk

Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. §§ 22 til 25 og 28

§ 22. Særlige krav til bruk av gjødselvarer med avløpsslam
Det er ikke tillatt å bruke uhygienisert avløpsslam.
Følgende krav gjelder for bruk av gjødselvarer med avløpsslam på ulike typer areal:
  1. a.
    Det er ikke tillatt å bruke gjødselvarer med avløpsslam på eng, i gartnerier eller der det dyrkes grønnsaker, poteter, bær eller høstes frukt.
  2. b.
    Der gjødselvarer med avløpsslam er brukt, kan det dyrkes grønnsaker, poteter, bær og høstes frukt tidligst tre år etter siste sprededato. Der det er spredt avløpsslambasert gjødsel med særskilte bruksvilkår eller sterilisert avløpsslam, kan det likevel dyrkes slike vekster når det har gått ti måneder etter siste sprededato.
  3. c.
    Arealene kan brukes til beiting eller høsting av fôrvekster tidligst vekstsesongen etter at gjødselvare med avløpsslam er brukt.
  4. d.
    På annet enn jordbruksareal og grøntareal kan avløpsslam bare brukes som del av et dyrkingsmedium.
  5. e.
    Det kan ikke spres gjødselvarer med avløpsslam på jordbruksareal som har fosforinnhold målt som P-AL-verdi på 14 eller høyere. Siste jordprøve kan ikke være eldre enn to år.
  6. f.
    Ved spredning av gjødselvarer med avløpsslam på jordbruksareal kan det maksimalt tilføres avløpsslam i mengder som inneholder 25 kg P/daa over en tiårsperiode. Det kan likevel ikke brukes større mengder plantetilgjengelig fosfor enn det som tilsvarer maksimal tillatt fosfortilførsel etter § 20.
Gjødselvarer med avløpsslam skal nedmoldes senest 18 timer etter spredning. Kravet om nedmolding gjelder likevel ikke ved bruk av avløpsslambasert gjødsel med særskilte bruksvilkår. Ved spredning av gjødselvarer med avløpsslam skal luktulemper begrenses.
§ 23. Melding om bruk av gjødselvarer med avløpsslam
Den som skal bruke gjødselvarer med avløpsslam på jordbruksareal skal melde fra til kommunen minst to uker før første levering. Meldeplikten gjelder likevel ikke ved bruk av avløpsslambasert gjødsel med særskilte bruksvilkår.
Melding om bruk av gjødselvarer med avløpsslam skal gis på den måten Mattilsynet bestemmer, og skal minst inneholde opplysninger om:
  1. a.
    mottakerens navn og adresse,
  2. b.
    gårds- og bruksnummer på eiendommen der produkter med avløpsslam skal brukes,
  3. c.
    produktets sammensetning og behandlingsmåte,
  4. d.
    mengden som skal brukes,
  5. e.
    bruksstedet angitt på kart,
  6. f.
    typen areal produktet skal spres på og størrelsen på arealet,
  7. g.
    kartfestede jordanalyser, og
  8. h.
    vurdering av forhold som kan ha innvirkning på helsemessige og hygieniske forhold ved bruken.
Kommunen skal forelegge meldingen til uttalelse for myndighet for miljørettet helsevern i kommunen etter folkehelseloven § 9. Avdekker meldingen forhold som gjør at forskriftens krav ikke etterleves, kan kommunen kreve forholdet rettet etter folkehelseloven § 14.
§ 24. Tillatt bruksmengde av gjødselvarer ut fra tungmetallinnhold
Ved bruk av gjødselvarer skal den samlede bruksmengden i løpet av en tiårsperiode ikke overskride:
  1. a.
    fire tonn tørrstoff per dekar ved bruk av gjødselvarer i tungmetallklasse I
  2. b.
    to tonn tørrstoff per dekar ved bruk av gjødselvarer i tungmetallklasse II
  3. c.
    800 kg tørrstoff per dekar ved bruk av gjødselvarer i tungmetallklasse III som bare inneholder forbrenningsprodukter av rent plantemateriale
  4. d.
    ett tonn tørrstoff per dekar ved bruk av gjødselvarer tungmetallklasse III på grøntareal
  5. e.
    en mengde som medfører at tungmetallmengden som kan tilføres ved bruk av produkter i klasse II ikke overskrides, ved bruk av en kombinasjon av gjødselvarer i ulike tungmetallklasser og gjødselvarer med fosforbaserte grenseverdier for tungmetallinnhold.
Gjødselvarer i tungmetallklasse 0 og gjødselvarer med fosforbaserte grenseverdier kan brukes uten mengdebegrensninger knyttet til tungmetallinnholdet. Andre dyrkingsmedier enn anleggsjord, og som er i tungmetallklasse 0, I og II, kan brukes på småarealer som bed og til potter og kar uten mengdebegrensning. Gjødselvarer i tungmetallklasse 0 kan brukes på alle arealer. Gjødselvarer med fosforbaserte grenseverdier kan brukes bare på jordbruksareal. EU-gjødselvarer skal brukes i tråd med tungmetallklasse II, eller med aktuell lavere klasse dersom det kan dokumenteres et lavere tungmetallinnhold enn tungmetallklasse II.
Ved bruk av avløpsslambasert gjødsel med særskilte bruksvilkår skal den årlige tilførselen av avløpsslamkomponenten ikke overstige 100 kg tørrstoff per dekar. Ved bruk av gjødselvarer i ferdigplenproduksjon gjelder mengdebegrensningen etter første ledd i løpet av hver produksjonssyklus i stedet for i løpet av en tiårsperiode.
Ved etablering og reetablering av grøntareal skal bruksmengden av gjødselvarer ikke overskride et lag på fem centimeter. Ved bruk av anleggsjord, gjelder denne mengdebegrensningen bare for de komponentene i anleggsjorden som utgjøres av annet enn jord, sand og silt. Andre produkter enn anleggsjord og jorddekkingsmidler skal blandes inn i jorda på bruksstedet. Gjødselvarer kan i tillegg brukes i de mengder som følger av første ledd på de etablerte arealene.
Ved bruk som toppdekke på deponier skal bruksmengden av gjødselvarer ikke overskride et lag på 15 centimeter.
Bruken av mengder som følger av første til og med tredje ledd er ikke tillatt dersom dette medfører en overskridelse av behovet, jf. § 14, eller av den maksimale mengden fosfor som etter § 20 eller § 22 bokstav f kan tilføres arealene. Bruken av mengder som følger av fjerde ledd er ikke tillatt dersom dette medfører en overskridelse av behovet, jf. § 14.
§ 25. Særlige bestemmelser om bruk av gjødselvarer på dyrket jord ut fra tungmetallinnhold
Det kan ikke brukes gjødselvarer i tungmetallklasse I, II og III eller med fosforbaserte grenseverdier for tungmetallinnhold på jordbruksareal dersom tungmetallinnholdet i jorda overskrider følgende verdier:
Milligram per kilogram tørrstoff
Kadmium 1
Bly 60
Kvikksølv 1
Nikkel 50
Sink 150
Kobber 50
Krom 100
Jordbruksforetaket skal sørge for at det utføres tungmetallanalyser av jorda med nødvendig hyppighet dersom det er risiko for at tungmetallgrensene angitt i første ledd overskrides på grunn av geologiske forhold eller andre forhold, som for eksempel intensiv bruk av husdyrgjødsel over flere år.
§ 28. Særlige krav til journal ved bruk av visse gjødselvarer på jordbruksarealer
Den som bruker gjødselvarer der bruken begrenses ut fra gjødselvarens tungmetallinnhold jf. § 25 og forskrift 29. januar 2025 nr. 116 om gjødselvarer § 18 og § 19 på jordbruksarealer skal føre journal hvor følgende opplysninger skal inngå:
  1. a.
    gårds- og bruksnummer på eiendommen der produktet er brukt,
  2. b.
    bruksstedet,
  3. c.
    produktkategorien,
  4. d.
    gjødselvarens tungmetallbegrensning,
  5. e.
    mengden brukt per dekar, og
  6. f.
    spredetidspunktet.
Ved bruk av avløpsslambasert gjødsel med særskilte bruksvilkår skal journalen i tillegg til det som følger av første ledd inneholde opplysninger om:
  1. a.
    hvilken virksomhet produktet er mottatt fra,
  2. b.
    produktets handelsnavn,
  3. c.
    mengden som er mottatt,
  4. d.
    mottaksdatoen, og
  5. e.
    kartskisse som angir de arealene hvor produktet er brukt.
Opplysninger som kreves etter paragrafen her skal oppbevares og kunne legges frem for kontroll i minst ti år etter utløpet av det kalenderåret journalen gjelder for.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no