Råd om gjødselhygiene
Organisk avfall kan inneholde smitte som kan overføres til mennesker, dyr eller planter.
Råd for å unngå smitte:
- Vask alltid hendene når du har jobbet med kompost, og bruk eventuelt hansker.
- Komposteringen av kjøkken- og matavfall bør foregå i lukkede beholdere som hindrer at mus, rotter og andre skadedyr å komme til.
- God varme i komposten bidrar til å redusere smitte.
- Er komposten tørr, unngå å puste inn støv. Du kan for eksempel fukte den forsiktig før du begynner å jobbe med den.
- Dersom du skal dyrke spiseklare produkter (eks. salat, bær eller grønnsaker) i kompostblandet jord, anbefales det at komposten tilføres jorda før du sår eller setter småplantene i jorda. Grunnen er at det reduserer sjansen for at eventuelle smittestoffer overlever frem til vekstene høstes og spises.
- Er komposten tørr, unngå å puste inn støv. Du kan for eksempel fukte den forsiktig før du begynner å jobbe med den for å unngå at det støver.