Gjennomføring av valideringen
En validering kan deles inn i flere steg:
- Identifisere egnede indikatororganismer for podeforsøk
Gjødselvareforskriften foreslår flere aktuelle indikatororganismer (§19 bokstav b-e). Virksomhetene må selv vurdere hva som er egnede indikatororganismer for sin validering. De foreslåtte indikatororganismene i §19 er ikke vurdert som relevante for fiskesykdommer i fiskeslam (§19, andre ledd).
Det anbefales å kontakte Mattilsynet i forkant av oppstart av validering for å diskutere foreslåtte indikatororganismer.
- Identifisere kritiske prosessparametrer i hygieniseringstrinn og kritiske grenser for disse parametrene, som man senere vil sikre og dokumentere at blir overholdt i daglig drift av anlegget
Først må man velge seg et sett med kritiske prosessparametrer og kritiske grenser for disse. Deretter må man gjennomføre et podeforsøk for å undersøke om dette er tilstrekkelig smittereduserende behandling. Et eksempel på dette kan være at temperaturen i materialet skal overstige en viss temperatur i et minimum antall minutt.
- Gjennomføre podeforsøk med de utvalgte indikatororganismene
Podeforsøk skal utføres på en systematisk og vitenskapelig måte under relevante forsøksvilkår. Etter at valideringsforsøket er gjennomført, skal de kritiske driftsparametrene som er identifiserte i valideringen, følges opp og dokumenteres i den daglige driften av anlegget. Mattilsynet kan be om at virksomheten fremviser denne dokumentasjonen når vi gjør tilsyn.
Regelverk
Gjødselvareforskriften
§ 19. Validering av hygieniseringsmetoder
-
a. gjennom vitenskapelig dokumentasjon under relevante forsøksbetingelser vise at faren for overføring av smittestoffer til mennesker, dyr eller planter ved bruk eller annen håndtering av det organiske materialet er redusert til et akseptabelt nivå -
b. vise ved poding at innholdet av indikatororganisme Ascaris suum er redusert til null -
c. vise ved poding at metoden gir minimum 99,9 prosent (5 log10) inaktivering av Salmonella Senftenberg (775W, H2S-negative) -
d. vise at innholdet av E. coli er redusert til 1000 CFU per gram våtvekt for gjødselvarer der det er relevant -
e. vise ved poding at antallet infektive cyster av potetcystenematode er redusert til null for gjødselvarer der dette er relevant -
f. identifisere hvor i behandlingsprosessen hygieniseringen skjer -
g. identifisere hvilke prosessparametere som er kritiske for hygieniseringen -
h. bestemme kritiske grenser for aktuelle prosessparametere i hygieniserende behandlingstrinn.
Kilde: Lovdata.no