Gjennomføring av valideringen
En validering kan deles inn i flere steg:
- Identifisere egnede indikatororganismer for podeforsøk
Gjødselvareforskriften foreslår flere aktuelle indikatororganismer (§19 bokstav b-e). Virksomhetene må selv vurdere hva som er egnede indikatororganismer for sin validering. De foreslåtte indikatororganismene i §19 er ikke vurdert som relevante for fiskesykdommer i fiskeslam (§19, andre ledd).
Det anbefales å kontakte Mattilsynet i forkant av oppstart av validering for å diskutere foreslåtte indikatororganismer.
- Identifisere kritiske prosessparametrer i hygieniseringstrinn og kritiske grenser for disse parametrene, som man senere vil sikre og dokumentere at blir overholdt i daglig drift av anlegget
Først må man velge seg et sett med kritiske prosessparametrer og kritiske grenser for disse. Deretter må man gjennomføre et podeforsøk for å undersøke om dette er tilstrekkelig smittereduserende behandling. Et eksempel på dette kan være at temperaturen i materialet skal overstige en viss temperatur i et minimum antall minutt.
- Gjennomføre podeforsøk med de utvalgte indikatororganismene
Podeforsøk skal utføres på en systematisk og vitenskapelig måte under relevante forsøksvilkår. Etter at valideringsforsøket er gjennomført, skal de kritiske driftsparametrene som er identifiserte i valideringen, følges opp og dokumenteres i den daglige driften av anlegget. Mattilsynet kan be om at virksomheten fremviser denne dokumentasjonen når vi gjør tilsyn.