Gjennomføring av valideringen

Publisert

En validering kan deles inn i flere steg:

 

  1. Identifisere egnede indikatororganismer for podeforsøk 

    Gjødselvareforskriften foreslår flere aktuelle indikatororganismer (§19 bokstav b-e). Virksomhetene må selv vurdere hva som er egnede indikatororganismer for sin validering. De foreslåtte indikatororganismene i §19 er ikke vurdert som relevante for fiskesykdommer i fiskeslam (§19, andre ledd). 

    Det anbefales å kontakte Mattilsynet i forkant av oppstart av validering for å diskutere foreslåtte indikatororganismer.
     
  2. Identifisere kritiske prosessparametrer i hygieniseringstrinn og kritiske grenser for disse parametrene, som man senere vil sikre og dokumentere at blir overholdt i daglig drift av anlegget

    Først må man velge seg et sett med kritiske prosessparametrer og kritiske grenser for disse. Deretter må man gjennomføre et podeforsøk for å undersøke om dette er tilstrekkelig smittereduserende behandling. Et eksempel på dette kan være at temperaturen i materialet skal overstige en viss temperatur i et minimum antall minutt. 
     
  3. Gjennomføre podeforsøk med de utvalgte indikatororganismene

    Podeforsøk skal utføres på en systematisk og vitenskapelig måte under relevante forsøksvilkår. Etter at valideringsforsøket er gjennomført, skal de kritiske driftsparametrene som er identifiserte i valideringen, følges opp og dokumenteres i den daglige driften av anlegget. Mattilsynet kan be om at virksomheten fremviser denne dokumentasjonen når vi gjør tilsyn.

Eksempel på gjennomføring av podeforsøk finner dere i SirkNorges rapport for validering av storrankekompostering 2015-01 (avfall-norge-no)
 

Siden er en del av denne veiledningen: