Indikatororganismer

Publisert

Indikatororganismer er mikrober som brukes for å vise at hygieniseringen har vært vellykket. De trenger ikke nødvendigvis være sykdomsfremkallende organismer, men må overleve behandlingen minst like godt som de sykdomsfremkallende organismene man vil sikre at ikke overlever hygieniseringen. Gode indikatororganismer skal være lette å påvise. Grenseverdier eller log-reduksjonskrav som er satt for tilstedeværelse av indikatororganismer i materialet, definerer hvilket nivå som er vurdert akseptabelt.

Det er oppgitt indikatororganismer med tilhørende grenseverdier i §19 i gjødselvareforskriften for validering av nye hygieniseringsmetoder. Det vil være tilfeller der disse indikatororganismene ikke vil være relevante. Et eksempel er for fiskeslam. Her kan det identifiseres andre egnede indikatororganismer.

Mattilsynet er i dialog med Veterinærinstituttet om en kunnskapsbestilling for å identifisere relevante indikatororganismer som kan brukes i podeforsøk for validering av nye hygieniseringsmetoder for fiskeslam. Det er forespeilet at leveransen oversendes til Mattilsynet 1. februar 2026. Rapporten vil være offentlig tilgjengelig.

Regelverk

Gjødselvareforskriften

§ 19. Validering av hygieniseringsmetoder

Valideringen av nye hygieniseringsmetoder skal:
  1. a.
    gjennom vitenskapelig dokumentasjon under relevante forsøksbetingelser vise at faren for overføring av smittestoffer til mennesker, dyr eller planter ved bruk eller annen håndtering av det organiske materialet er redusert til et akseptabelt nivå
  2. b.
    vise ved poding at innholdet av indikatororganisme Ascaris suum er redusert til null
  3. c.
    vise ved poding at metoden gir minimum 99,9 prosent (5 log10) inaktivering av Salmonella Senftenberg (775W, H2S-negative)
  4. d.
    vise at innholdet av E. coli er redusert til 1000 CFU per gram våtvekt for gjødselvarer der det er relevant
  5. e.
    vise ved poding at antallet infektive cyster av potetcystenematode er redusert til null for gjødselvarer der dette er relevant
  6. f.
    identifisere hvor i behandlingsprosessen hygieniseringen skjer
  7. g.
    identifisere hvilke prosessparametere som er kritiske for hygieniseringen
  8. h.
    bestemme kritiske grenser for aktuelle prosessparametere i hygieniserende behandlingstrinn.
I tilfeller hvor kravene i bokstav b, c, d og e ikke er relevante, kan det identifiseres andre egnende indikatororganismer. Hygieniseringsmetoden må redusere disse til et akseptabelt nivå.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: