Krav om floghavre som angår kommunene

En melding om funn av mistenkelige planter på en landbrukseiendom som tidligere ikke har vært registrert i floghavreregisteret, skal gå til kommunen.

Publisert

Ved førstegangsfunn av floghavre på en landbrukseiendom, er det kommunen som sender inn planteprøver til analyse.

Retningslinjer for innsending av planter til floghavrediagnostisering (PDF, kimen.no)

Kommunen eller Mattilsynet kan bistå med uttak av prøven, men da fortrinnsvis i nærvær av eieren eller den driftsansvarlige for landbrukseiendommen.

Offentlig kontroll for å komme ut av floghavreregisteret

Kommunen utfører første års kontroll når en landbrukseiendom eventuelt skal fjernes fra floghavreregisteret. Mattilsynet skal selv kontrollere det andre året.

Vilkårene for fjerning fra det offentlige registeret står i forskrift om floghavre § 14 og er avgjørende for hvordan kontrollen etter § 13 utføres. 

Når den driftsansvarlige mener å ha utryddet tidligere påvist floghavre, sender han/hun inn et skjema for offentlig kontroll floghavre til kommunen.

Offentlig kontroll for å komme ut av registeret:

  • Skal skje i vekstsesongen og bør foretas 3 uker etter skyting +/- 1 uke.

  • Alt dyrka areal på landbrukseiendommen skal kontrolleres. Kontrollen må tilpasses forholdene på stedet, hvilke kulturer som dyrkes osv. På enkelte skifter for eksempel eng, er det tilstrekkelig med en befaring. Det er særlig viktig å se på ytterkantene på jordene, grense mot naboeiendommer og veier og vannveier.

  • På kornarealet skal det gjøres en systematisk gjennomsøking i teiger på 30 m eller mindre, avhengig av terreng og kontrollforhold.

  • Undersøk helst tidligere funnsted grundig først.

  • Arealet med tidligere funn må være kontrollerbart og bør av den grunn ha minimalt med legde; < 5 %.

  • Dersom arealet med tidligere funn ikke er kontrollerbart, vil kontrollen måtte utsettes til året etter.

Dersom det blir gjort funn av en eller flere mistenkelig planter, og det er tvil om det er floghavre, sendes det inn en planteprøve til Kimen for diagnostisering.

Etter utført kontroll, legger kommunen resultatet av kontrollen inn i skjemaet og sender det til Mattilsynet. Kommunen sender kopi av skjemaet/resultatet til driftsansvarlig, og til eier dersom eier er en annen enn den driftsansvarlige.

Når Mattilsynet har utført andre års kontroll, sender Mattilsynet kopi av resultatet av kontrollen til kommunen. Det blir ikke utført andre års kontroll dersom det blir funnet floghavre i første kontrollår.

Offentlig kontroll av floghavre

Når den driftsansvarlige for landbrukseiendom mener å ha utryddet tidligere påvist floghavre, kan vedkommende varsle kommunen og be om offentlig kontroll av eiendommen det påfølgende året.

Dette er beskrevet i Forskrift om floghavre § 13 første og andre ledd. 

Last ned skjemaet (PDF)

Regelverk

Forskrift om floghavre

§ 3. Meldeplikt

Den driftsansvarlige for landbrukseiendom skal straks melde fra til kommunen ved kjennskap til eller mistanke om at det finnes floghavre på eiendommen. Meldingen skal følges av en planteprøve. Kommunen videresender planteprøven til det laboratoriet som Mattilsynet har bestemt. Laboratoriet sender analyseresultatet til Mattilsynet.

§ 13. Fjerning av landbrukseiendom fra det offentlige registeret

Når den driftsansvarlige for landbrukseiendom mener å ha utryddet tidligere påvist floghavre, kan vedkommende varsle kommunen og be om offentlig kontroll av eiendommen det påfølgende året.
Dersom det ved offentlig kontroll i vekstsesongen, i to år på rad, ikke blir funnet floghavre, skal eiendommen fjernes fra det offentlige registeret.
Mattilsynet kan delegere myndighet til å utføre offentlig kontroll det første året til kommunen, men utfører selv offentlig kontroll det andre året. Som offentlig kontroll regnes også kontroll etter forskrift 13. september 1999 nr. 1052 om såvarer § 10.

§ 14. Vilkår for fjerning fra det offentlige registeret

For å kunne fjernes fra det offentlige registeret skal hele eiendommen være fri for floghavre.
I de to årene som det pågår kontroll, skal det på areal der floghavre er funnet, dyrkes en lett kontrollerbar vekst (vårbygg eller vårhvete) eller ha vært sammenhengende grasproduksjon i drift de siste 10 årene. Med areal menes her området nærmere enn 100 meter fra stedet der floghavren er funnet. Hvis deler av området er naturlig avgrenset av vei, skog, bekk, eiendomsgrense eller lignende, regnes områdene utenfor avgrensningen ikke som en del av arealet.
I de to årene som det pågår kontroll, kan arealene ikke behandles med plantevernmidler som virker mot floghavre.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Delegering av myndighet til kommunen etter forskrift om floghavre