Melding om virksomhet

Alle som vil etablere og drive virksomhet som settepotetforretning, laboratorium for in vitro-formering eller prebasissenter, skal melde fra om dette til Mattilsynet på forhånd.

Publisert

Dette gjelder også for endringer og opphør av virksomhet.

Virksomhetene blir registrert hos Mattilsynet og har et selvstendig ansvar for å følge gjeldende regelverk. Mattilsynets oppgave er å forvalte regelverket og påse at regelverket blir etterlevd.

Det stilles flere krav til virksomhetene i forbindelse med registreringen, som for eksempel krav til fagkunnskap, lokaler og utstyr. 

Det er også krav om å innføre og utøve internkontroll i virksomheten.

Meldeskjema for settepotetforretninger

Skjemaet skal brukes av alle som ønsker å drive meldepliktig virksomhet på området settepoteter da det ikke er utviklet elektronisk skjema for disse.

Last ned skjema (PDF)

Regelverk

Forskrift om settepoteter

§ 3a. Melding om virksomhet

Enhver som vil etablere og drive virksomhet som settepotetforretning, laboratorium for in vitro-formering, prebasissenter eller drive avl av klasse prebasis, skal på forhånd melde fra om dette til Mattilsynet. Meldingen skal gis på den måten Mattilsynet bestemmer og inneholde nødvendige opplysninger om virksomheten, herunder navn, adresse, foretaks- eller personnummer, driftsansvarlig, hvilke aktiviteter virksomheten skal omfatte og andre opplysninger som er nødvendige for å beskrive virksomhetens art og omfang. Endringer i disse opplysningene, herunder opphør av virksomhet, skal meldes til Mattilsynet.

§ 4. Settepotetforretninger

Bare settepotetforretninger kan importere, eksportere, omsette eller drive kontraktproduksjon av settepoteter. Krav til settepotetforretninger framgår av vedlegg VIII.
Bestemmelsene i første ledd gjelder ikke for virksomheter som:
  1. a.
    bare kjøper og omsetter videre settepoteter som er ferdig pakket her i landet, eller som er importert ferdig pakket av en settepotetforretning.
  2. b.
    bare kjøper settepoteter i ferdig pakkete enheter på opptil 50 kg, og videreselger disse direkte til endelig forbruker i løssalg eller i åpne, mindre enheter (småsalg).
Settepotetforretninger skal føre statistikk, sammenstille oversikter og avgi de rapporter som Mattilsynet krever.
Mattilsynet kan på visse vilkår tillate genbanker og lignende å omsette settepoteter.

§ 7. Meristemskjæring – In vitro – Prebasis

All settepotetavl skal ha utgangspunkt i sjukdomsfrie potetmeristemer akseptert av sortseier/sortseierens norske representant. For sorter som ikke har sortseier eller norsk representant, skal meristemene være skåret ved Bioforsk Plantehelse. Alt meristemmateriale og miniknoller (P1) skal være produsert, testet og dokumentert i samsvar med regler fastsatt av Mattilsynet (vedlegg V).
Laboratorier som utfører in vitro-formering, skal oppfylle kravene i vedlegg VI.
Alt prebasismateriale skal dyrkes som atskilte kloner minst ett år på friland (P2). Alt P2-materiale skal produseres og testes etter regler gitt av Mattilsynet (vedlegg V), og av eller på kontrakt med et prebasissenter. Krav til prebasissenter framgår av vedlegg VII.
Avl av settepoteter av bevaringsverdige sorter skal skje på grunnlag av utsæd som er produsert i henhold til en nærmere definert praksis for vedlikehold av sorten.
Produksjon av settepotetgenerasjonene P3 og P4 kan bare foregå på kontrakt med settepotetforretning.
Krav til driftsenhet og avl av prebasismateriale framgår av vedlegg II.

§ 15. Plikt til internkontroll

Virksomheter som omfattes av denne forskriften skal innføre og utøve internkontroll. Den ansvarlige for virksomheten skal sørge for at plikten til internkontroll overholdes.

§ 16. Innholdet i internkontrollen

Internkontroll innebærer at virksomheten skal:
  1. a.
    ha oversikt over organisering og ansvarsforhold,
  2. b.
    kartlegge risiko for overtredelse av settepotetregelverket ut fra virksomhetens aktiviteter, og iverksette tiltak for å redusere risikoen,
  3. c.
    ha rutiner for å avdekke, rette opp og hindre gjentakelse av overtredelser og
  4. d.
    foreta systematisk gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt.
Punkt a-d skal dokumenteres skriftlig i den form og det omfang som er nødvendig på bakgrunn av virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for Mattilsynet.
Mattilsynet kan gi pålegg om iverksetting av tiltak om ytterligere dokumentasjon dersom internkontrollen er utilstrekkelig for overholdelse av settepotetregelverket.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no