Grenseverdier for uønskede stoffer i fôr og behov for å regulere nye stoffer
Klimaendringene, økt sirkularitet og nye fôrmidler endrer risikobildet av uønskede stoffer i fôr. Mattilsynet jobber for å sikre trygt fôr gjennom overvåking, utvikling av regelverk og oppdaterte grenseverdier.
Ved sirkulering av organisk materiale er det en risiko for at uønskede stoffer kan oppkonsentreres gjennom næringskjeden, og det er derfor viktig å sikre at miljøgifter ikke blir et problem for helse og miljø med økende sirkularitet – verken på kort eller lang sikt.
I forskrift om fôrvarer vedlegg I er det en oversikt over grenseverdier for uønskede stoffer, og dette er EØS-regelverk. Grenseverdier er fastsatt ut ifra et overordnet formål om at fôret skal være trygt. I tillegg reduseres grenseverdier ut fra ALARA-prinsippet, så lav grenseverdi det er praktisk mulig å oppnå basert på forekomstdata.
Ved bruk av nye fôrmidler er det derfor nødvendig å sikre norske data over innhold av uønskede stoffer, og bidra til å formidle kunnskap til EU-arbeidsgruppen for uønskede stoffer for å påvirke regelverksprosesser når dette er relevant.
Generell informasjon om uønskede stoffer i fôr finner du på Uønskede stoffer i fôr.
Regelverk
Forvareforskriften - forforskriften
Kilde: Lovdata.no
Klimaendringer kan endre risikoen for uønskede stoffer i fôr
Klimaendringer medfører økt nedbør, høyere temperaturer og flere ekstreme værhendelser. Disse forholdene kan påvirke forekomsten av uønskede stoffer i fôr. Endrede klimaforhold kan blant annet
- øke veksten av muggsopp og dermed gi høyere forekomst av mykotoksiner
- påvirke dannelsen og spredningen av naturlige plantegifter og nitrogenforbindelser i fôrvekster
- endre transport og opphopning av dioksiner, PCB og organiske klorforbindelser i miljøet
Slike endringer kan gjøre det mer krevende å overholde grenseverdiene i regelverket, og stiller økte krav til overvåking og dokumentasjon.
Vårt arbeid på området
Mattilsynet kartlegger og overvåker innhold av ulike uønskede stoffer i ulike fôrvarer. Fôrvirksomheter har imidlertid et selvstendig ansvar for å sikre omsetning av trygt fôr, og dette innebærer et behov for overvåking og dokumentasjon på innholdet i fôrvarene.
Det er forskjell mellom dyrearter hvor sensitive de er for ulike uønskede stoffer som mykotoksiner, og bærekraftig bruk av fôrressurser kan derfor tilpasses dette samtidig som trygt fôr og god dyrehelse ivaretas.
Det kommer nye anbefalte EØS-grenser for innhold av mykotoksiner i fôr i 2025, og Mattilsynet har deltatt i EU-komiteen hvor disse grensene har vært diskutert og utarbeidet. Nye anbefalte grenser for fullfôret er redusert til et nivå som ivaretar dyrehelse i tråd med nye EFSA-vurderinger. Basert på ny forekomstdata blir det også nye reduserte anbefalte grenser for fôrmidler.
Mattilsynets bidrag til hensiktsmessige grenseverdier for uønskede stoffer i fôr og regulering av nye stoffer
Vi vil
- bidra med vitenskapelig kunnskap og informasjon om norske overvåkingsdata for nye fôrmidler når det er tilgjengelig, og påvirke regelverket innenfor trygge rammer
- ha god dialog med næring og forskning for tidlig å kunne identifisere problemstillinger knyttet til risiko for uønskede stoffer ved bruk av nye fôrmidler