Kategorisering av animalske biprodukter av storfe

I kapitlene nedenfor får du oversikt over hvor animalske biprodukter av storfe kan oppstå, hvilken kategori biproduktene er i og hvilket regelverk som gjelder.

Publisert

Spesifiert risikomateriale (SRM)

Deler av storfe inneholder spesifisert risikomateriale (SRM). For dyr som er født i Norge, er SRM definert som kraniet, unntatt mandibelen, herunder hjerne og øynene samt ryggmargen fra dyr eldre enn 12 måneder. Se SE-forskriften jf. forordning (EF) nr. 999/2001, vedlegg V punkt 1 a) i) og 2.

Døde dyr som inneholder SRM er kategori 1-materiale. Øvrige døde dyr blir kategori 2-materiale. SRM-materiale har en større risiko for å overføre alvorlig sykdom slik som overførbare spongiforme encefalopatier (TSE).

TSE hos storfe

TSE er alvorlige overførbare neurodegenerative sykdommer og forebygging av, kontroll med og utryddelse av TSE som kan overføres fra dyr til dyr eller fra dyr til mennesker står sentralt i animaliebiproduktregelverket.

Eksempler på TSE hos storfe er bovin spongiform encefalopati (BSE), også kalt kugalskap. Norge er et område med god BSE-status der risiko for BSE betegnes som ubetydelig, jf. TSE-forskriften, vedlegg A. Dersom dyret er innført fra EU/EØS-land som ikke har ubetydelig risiko for å ha BSE, må utvidet SRM-liste følges.

På grunn av den høye risikoen for folkehelsen, skal animalske biprodukter som innebærer en risiko for TSE ikke brukes som fôr.

Regelverk

  1. Forordning (EF) nr. 999/2001, vedlegg V punkt 1 a) i) og 2
  2. Animaliebiproduktforskriften

Forordning (EF) nr. 999/2001, vedlegg V punkt 1 a) i) og 2

M31 Vedlegg V
Spesifisert risikomateriale
1.Definisjon på spesifisert risikomateriale
Følgende vev skal bestemmes som spesifisert risikomateriale dersom det kommer fra dyr med opprinnelse i en medlemsstat eller tredjestat eller en av deres regioner med kontrollert eller ikke-fastsatt BSE-risiko:
  1. a.
    Når det gjelder storfe:
    1. i.
      kraniet unntatt mandibelen, herunder hjernen og øynene, samt ryggmargen fra dyr over 12 måneder,
      M37
    2. ii.
      virvelsøylen utenom halevirvelen, halsvirvlenes, brystvirvlenes og lendevirvlenes tverr- og ryggtapper, den mediale korsbeinskammens og korsbeinets vinger, men inklusive nerveknutene i ryggmargen fra dyr som er eldre enn 30 måneder, og
      M37
      M52
    3. iii.
      mandlene, de siste fire meterne av tynntarmen, blindtarmen og mesenteriet fra dyr uansett alder

M52

  1. b.
    Når det gjelder sau og geit: Kraniet, herunder hjernen og øynene, samt ryggmargen fra dyr som er eldre enn 12 måneder eller som har en frambrutt blivende fortann.

M68

2.Særlige krav til medlemsstater med statusen ubetydelig BSE-risiko
Vev oppført i nr. 1 bokstav a) i) og bokstav b) fra dyr med opprinnelse i medlemsstater med en ubetydelig BSE-risiko, anses som spesifisert risikomateriale.
3.Merking og disponering
Spesifisert risikomateriale skal farges med et fargestoff eller eventuelt merkes på annen måte umiddelbart etter at det er fjernet, og disponeres i samsvar med bestemmelsene fastsatt i forordning (EF) nr. 1069/2009, særlig artikkel 12.
4.Fjerning av spesifisert risikomateriale
4.1.
Spesifisert risikomateriale skal fjernes:
  1. a.
    i slakterier eller eventuelt andre slaktesteder,
  2. b.
    i nedskjæringsanlegg når det er snakk om virvelsøylen hos storfe,
  3. c.
    der det er hensiktsmessig, i godkjente virksomheter eller anlegg nevnt i artikkel 24 nr. 1 bokstav h) i forordning (EF) nr. 1069/2009.
4.2.
Som unntak fra nr. 4.1 kan bruk av en alternativ test for fjerning av spesifisert risikomateriale nevnt i artikkel 8 nr. 2, tillates i samsvar med framgangsmåten nevnt i artikkel 24 nr. 3 i denne forordning, forutsatt at denne alternative testen er oppført på listen i vedlegg X, i samsvar med følgende vilkår:
  1. a.
    de alternative testene skal foretas i slakterier på alle dyr som det skal fjernes spesifisert risikomateriale fra,
  2. b.
    ingen produkter av storfe, sauer eller geiter som er beregnet på konsum eller fôrvarer, kan fjernes fra slakteriet før vedkommende myndighet har mottatt og godkjent resultatene av de alternative testene på alle slaktede dyr som kan være kontaminert, dersom BSE bekreftes hos ett av dem,
  3. c.
    når en alternativ test gir positivt resultat, skal alt materiale fra storfe, sauer og geiter som kan være kontaminert i slakteriet, destrueres i samsvar med nr. 3, med mindre alle deler av kroppen av det berørte dyret, herunder huden, kan identifiseres og holdes atskilt.
4.3.
Medlemsstatene kan som unntak fra nr. 4.1 beslutte å tillate
  1. a.
    fjerning av ryggmargen fra sauer og geiter i nedskjæringsanlegg som er særskilt godkjent for dette formål,
  2. b.
    fjerning av virvelsøylen fra skrotter eller deler av skrotter fra storfe hos slaktere som er særskilt godkjent, kontrollert og registrert for dette formål,
  3. c.
    uttak av hodekjøtt fra storfe i nedskjæringsanlegg som har særskilt godkjenning for dette i samsvar med nr. 9.
4.4.
Reglene for fjerning av spesifisert risikomateriale fastsatt i dette kapittel får ikke anvendelse på kategori 1-materiale i samsvar med artikkel 18 nr. 2 bokstav a) i forordning (EF) nr. 1069/2009 til fôring av dyr i zoologiske hager, samt for kategori 1-materiale brukt i samsvar med artikkel 18 nr. 2 bokstav b) i nevnte forordning, til fôring av utryddelsestruede eller vernede arter av åtselfugler og andre arter som lever i sitt habitat, for å fremme biologisk mangfold.

M55

5.Tiltak med hensyn til mekanisk utbeinet kjøtt
Uten hensyn til de individuelle beslutningene nevnt i artikkel 5 nr. 2, og som unntak fra artikkel 9 nr. 3, skal det i alle medlemsstater være forbudt å bruke bein eller stykningsdeler med kjøtt fra storfe, sauer og geiter til produksjon av mekanisk utbeinet kjøtt.
6.Tiltak som gjelder ødeleggelse av vev
Forbudet fastsatt i artikkel 8 nr. 3 mot ødelegging, i medlemsstater eller regioner i medlemsstater med kontrollert eller ikke-fastsatt BSE-risiko, av sentralnervevev etter bedøving ved at et avlangt stavformet instrument føres inn i kraniehulen, eller ved innsprøyting av gass i kraniehulen, hos storfe, sauer eller geiter hvis kjøtt er beregnet på konsum eller fôr, får anvendelse også i medlemsstater med en ubetydelig BSE-risiko.
7.Uttak av tunger fra storfe
Tunger fra storfe uansett alder, beregnet på konsum eller fôr, skal tas ut i slakteriet ved et tverrsnitt rostralt for tungebeinets framspring, med unntak av tunger fra storfe fra medlemsstater med en ubetydelig BSE-risiko.
8.Uttak av hodekjøtt fra storfe
8.1.
Hodekjøtt fra storfe over 12 måneder skal tas ut i slakterier i henhold til et kontrollsystem som er godkjent av den vedkommende myndighet, for å sikre at eventuell kontaminering av hodekjøtt med sentralnervevev unngås. Systemet skal inneholde minst følgende bestemmelser:
  1. a.
    Uttaket skal foregå på et tiltenkt område, fysisk atskilt fra andre deler av slaktelinjen.
  2. b.
    Når hodene fjernes fra transportøren eller kroker før kjøttet er tatt ut, skal skuddhullet i pannen og hullet i bakhodet forsegles med en tett og holdbar kork. Når det tas prøver av hjernestammen for laboratorieundersøkelse for BSE, skal hullet i bakhodet forsegles umiddelbart etter prøvetakingen.
  3. c.
    Hodekjøtt skal ikke tas ut fra hoder der øynene er skadd eller mangler umiddelbart før eller etter slakting, eller som er skadd på en annen måte som kan føre til at hodet kontamineres med sentralnervevev.
  4. d.
    Hodekjøtt skal ikke tas ut fra hoder som ikke er skikkelig forseglet i samsvar med bokstav b).
  5. e.
    Med forbehold om hovedregler for hygiene skal det finnes særlige arbeidsinstrukser for å hindre at hodekjøtt kontamineres når det tas ut, særlig når forseglingen nevnt i bokstav b) mangler eller øynene ble skadd ved uttak.
  6. f.
    En prøvetakingsplan med en passende laboratorieundersøkelse for å påvise sentralnervevev skal gjennomføres for å kontrollere at tiltakene for å redusere kontaminering anvendes korrekt.
8.2.
Som unntak fra kravene i nr. 8.1 kan medlemsstatene beslutte å benytte et alternativt kontrollsystem for uttak av hodekjøtt fra storfe i slakteriet, som fører til en tilsvarende reduksjon i kontaminering av hodekjøtt med sentralnervevev. En prøvetakingsplan med en passende laboratorieundersøkelse for å påvise sentralnervevev skal gjennomføres for å kontrollere at tiltakene for å redusere kontaminering anvendes korrekt. Medlemsstater som benytter dette unntaket, skal underrette Kommisjonen og de andre medlemsstatene innenfor rammen av Den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen om sitt kontrollsystem og resultatene av prøvetakingen.
8.3.
Dersom uttaket foretas uten å fjerne storfehodet fra transportøren eller krokene, gjelder ikke nr. 8.1 og 8.2.
9.Uttak av hodekjøtt fra storfe i godkjente nedskjæringsanlegg
Som unntak fra nr. 8 kan medlemsstater beslutte å tillate uttak av hodekjøtt, forutsatt at følgende vilkår oppfylles:
  1. a.
    Hodene beregnet på transport til nedskjæringsanlegget skal henges på et stativ ved lagring og ved transport fra slakteriet til nedskjæringsanlegget.
  2. b.
    Skuddhullet i pannen og hullet i bakhodet skal være skikkelig forseglet med en tett og holdbar kork før hodene flyttes fra transportøren eller krokene til stativene. Når det tas prøver av hjernestammen for laboratorieundersøkelse for BSE, skal hullet i bakhodet forsegles umiddelbart etter prøvetakingen.
  3. c.
    Hoder som ikke er skikkelig forseglet i samsvar med bokstav b), der øynene er skadd eller mangler umiddelbart før eller etter slakting, eller som er skadd på en annen måte som kan føre til at hodekjøtt kontamineres med sentralnervevev, skal utelukkes fra transport til de særskilt godkjente nedskjæringsanleggene.
  4. d.
    En prøvetakingsplan for slakteriet med en passende laboratorieundersøkelse for å påvise sentralnervevev skal gjennomføres for å kontrollere at tiltakene for å redusere kontaminering anvendes korrekt.
  5. e.
    Uttak av hodekjøtt skal foretas i samsvar med et kontrollsystem som er godkjent av den vedkommende myndighet, for å sikre at mulig kontaminering av hodekjøtt unngås. Systemet skal omfatte minst følgende:
    1. i.
      Alle hoder skal kontrolleres visuelt for tegn på kontaminering eller skade samt skikkelig forsegling før uttak av hodekjøtt påbegynnes.
    2. ii.
      Hodekjøtt skal ikke tas ut fra hoder som ikke er skikkelig forseglet, når øynene er skadd eller på annen måte er skadd som kan føre til at hodekjøttet kontamineres med sentralnervevev. Hodekjøtt skal heller ikke tas ut fra hoder der det foreligger mistanke om slik kontaminering.
    3. iii.
      Med forbehold om hovedregler for hygiene skal det finnes særlige arbeidsinstrukser for å hindre at hodekjøtt kontamineres under transport eller når det tas ut, særlig når forseglingen mangler eller øynene ble skadd under transport eller ved uttak.
  6. f.
    En prøvetakingsplan for nedskjæringsanlegget med en passende laboratorieundersøkelse for å påvise sentralnervevev skal gjennomføres for å kontrollere at tiltakene for å redusere kontaminering anvendes korrekt.
10.Regler for handel og eksport
10.1.
Medlemsstatene kan tillate at hoder eller udelte skrotter som inneholder spesifisert risikomateriale sendes til en annen medlemsstat bare dersom den andre medlemsstaten samtykker i både å motta materialet og overholde de særlige vilkårene som gjelder for slik forflytning.
10.2.
Som unntak fra nr. 10.1 kan skrotter, halve skrotter eller halve skrotter som er oppdelt i høyst tre stykker for engrossalg samt firedeler som ikke inneholder annet spesifisert risikomateriale enn virvelsøylen, herunder nerveknutene i ryggraden, sendes fra en medlemsstat til en annen uten sistnevntes forhåndstillatelse.
10.3.
Eksport utenfor EØS-området av hoder og ferskt kjøtt av storfe, sauer og geiter som inneholder spesifiserte risikomaterialer, skal være forbudt.

M55

11.Kontroller
11.1.
Medlemsstatene skal foreta hyppige offentlige kontroller for å forsikre seg om at dette vedlegg brukes korrekt, og de skal sikre at det treffes tiltak for å unngå kontaminering, særlig i slakterier, nedskjæringsanlegg eller andre steder der spesifisert risikomateriale fjernes, for eksempel hos slaktere eller virksomheter nevnt i nr. 4.1 bokstav c..
11.2.
Medlemsstatene skal særlig opprette et system for å sikre og kontrollere at spesifisert risikomateriale håndteres og disponeres i samsvar med denne forordning og forordning (EF) nr. 1069/2009.
11.3.
Det skal opprettes et kontrollsystem for fjerning av virvelsøylen som angitt i nr. 1 bokstav a.. Systemet skal omfatte minst følgende tiltak:
  1. a.
    Dersom det ikke kreves at virvelsøylen fjernes, skal skrotter av storfe, eller stykker av skrotter for engrossalg, som inneholder virvelsøyle, fram til 30. juni 2017 identifiseres ved hjelp av en godt synlig blå stripe på etiketten nevnt i artikkel 13 i forordning (EF) nr. 1760/2000.
    Dersom det kreves at virvelsøylen fjernes, skal skrotter av storfe, eller stykker av skrotter for engrossalg, som inneholder virvelsøyle, fra 1. juli 2017 identifiseres ved hjelp av en godt synlig rød stripe på etiketten nevnt i artikkel 13 i forordning (EF) nr. 1760/2000.
  2. b.
    Når det er relevant, en særskilt angivelse av antallet skrotter av storfe eller antallet skrotter av storfe oppdelt i stykker for engrossalg, der det kreves at virvelsøylen fjernes, skal tilføyes handelsdokumentet knyttet til forsendelser av kjøtt. Når det er relevant, skal denne særskilte angivelsen tilføyes det felles veterinærdokument til bruk ved import (CVED) nevnt i artikkel 2 nr. 1 i kommisjonsforordning (EF) nr. 136/2004,* når det gjelder import.
  3. c.
    Slakterier skal oppbevare handelsdokumentene nevnt i bokstav b) i minst et år.
* Kommisjonsforordning (EF) nr. 136/2004 av 22. januar 2004 om fastsettelse av framgangsmåtene for veterinærkontroller ved Fellesskapets grensekontrollstasjoner ved import av produkter fra tredjestater (EUT L 21 av 28.1.2004, s. 11).
M55
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Animaliebiproduktforskriften

Forskrift om animalske biprodukter som ikke er beregnet på konsum (animaliebiproduktforskriften) (FOR-2016-09-14-1064)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: