Animalske biprodukter som kan oppstå på hotell og restauranter

Kjøkken- og matavfall inkluderer alle matrester fra restauranter, serveringsforetak og storkjøkken. Alt kjøkken- og matavfall er animalske biprodukter og skal håndteres som det. Det er ikke mulig å sortere ut frukt og grønt, og håndtere det på annen måte.

Publisert

Alt animalsk materiale som skal brukes til fôr, må være kategori 3.

Det er imidlertid forbudt å fôre produksjonsdyr med kjøkken- og matavfall. Det er heller ikke tillat å benytte kjøkken- og matavfall i fôr til kjæledyr. Se artikkel 11 b) i forordning (EF) nr. 1069/2009 og kapittel II, vedlegg XIII i forordning (EU) nr. 142/2011.

Innsamling, transportering og disponering

Når det gjelder innsamling, transportering og disponering av kjøkken- og matavfall i kategori 3, skal driftsansvarlige handle i samsvar med nasjonale tiltak. Det kan benyttes offentlig renovasjon uten krav til sporing. Se artikkel 22 punkt 1 annet ledd i forordning (EF) nr. 1069/2009.

Animalsk biproduktKategoriKategorisering – forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel Bruksområder – forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel
Kjøkken og matavfall (inkludert brukt frityrolje) 310 p)14, se også 1069/2009 artikkel 21 nr. 4

 

Kjøkken- og matavfall fra transportmidler i internasjonal trafikk, hvor varene ikke er grensekontrollert inn i EU/EØS.

1 8 f)12

Mer informasjon

Regelverk

Forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel 10, 11, 14, 21 og 22

Artikkel 10
Kategori 3-materiale
Kategori 3-materiale skal omfatte følgende animalske biprodukter:
  1. a.
    skrotter og deler av slaktede dyr eller, dersom det dreier seg om vilt, skrotter og deler av felte dyr, og som i henhold til Fellesskapets regelverk er egnet til konsum, men som av kommersielle grunner ikke er beregnet på konsum,
  2. b.
    skrotter og følgende deler enten av dyr som er slaktet i et slakteri og ble ansett som egnet for slakting med sikte på konsum etter en ante mortem-kontroll, eller kropper og følgende deler av vilt som er felt med sikte på konsum i samsvar med Fellesskapets lovgivning:
    1. i.
      skrotter eller kropper og deler av dyr som erklæres uegnet til konsum i henhold til Fellesskapets regelverk, men som ikke viste tegn på sykdommer som kan overføres til mennesker eller dyr,
    2. ii.
      fjørfehoder,
    3. iii.
      huder og skinn, herunder materiale fra renskjæring og spalting, horn og hover/klover, herunder falanger og karpal- og metakarpalben, tarsal- og metatarsalben, av
      • -
        andre dyr enn drøvtyggere som må undersøkes for TSE, og
      • -
        drøvtyggere som er blitt undersøkt med negativt resultat i samsvar med artikkel 6 nr. 1 i forordning (EF) nr. 999/2001,
    4. iv.
      grisebuster,
    5. v.
      fjør,
  3. c.
    animalske biprodukter fra fjørfe og haredyr som er slaktet på driftsenheten som nevnt i artikkel 1 nr. 3 bokstav d) i forordning (EF) nr. 853/2004, som ikke viste tegn på sykdommer som kan overføres til mennesker eller dyr,
  4. d.
    blod fra dyr som ikke viste tegn på sykdommer som kan overføres gjennom blod til mennesker eller dyr, fra følgende dyr som er slaktet på et slakteri etter at det er erklært som egnet til konsum som følge av en kontroll ante-mortem i samsvar med Fellesskapets regelverk:
    1. i.
      andre dyr enn drøvtyggere som må undersøkes for TSE, og
    2. ii.
      drøvtyggere som er blitt undersøkt med negativt resultat i samsvar med artikkel 6 nr. 1 i forordning (EF) nr. 999/2001,
  5. e.
    animalske biprodukter fra framstillingen av produkter beregnet på konsum, herunder avfettede bein, fettgrever og sentrifuge- eller separatorslam i forbindelse med melkeforedling,
  6. f.
    produkter av animalsk opprinnelse, eller næringsmidler som inneholder produkter av animalsk opprinnelse, som ikke lenger er beregnet på konsum av kommersielle grunner eller på grunn av produksjons- eller emballeringsproblemer eller andre feil som ikke innebærer noen risiko for mennesker og dyr,
  7. g.
    fôr til kjæledyr og fôrvarer av animalsk opprinnelse, eller fôrvarer som inneholder produkter av animalsk opprinnelse eller avledede produkter, som ikke lenger er beregnet på bruk som fôr av kommersielle grunner eller på grunn av produksjons- eller emballeringsproblemer eller andre feil som ikke innebærer noen risiko for mennesker og dyr,
  8. h.
    blod, placenta, ull, fjør, hår, horn, biter av hover/klover samt rå melk fra levende dyr som ikke viste tegn på sykdommer som kan overføres gjennom dette produktet til mennesker eller dyr,
  9. i.
    vanndyr og deler av slike dyr, unntatt havpattedyr, som ikke viste tegn på sykdommer som kan overføres til mennesker eller dyr,
  10. j.
    animalske biprodukter fra vanndyr fra virksomheter eller anlegg som framstiller produkter til konsum,
  11. k.
    følgende materiale fra dyr som ikke viser tegn til sykdommer som kan overføres til mennesker eller dyr gjennom dette materialet,
    1. i.
      skall fra skalldyr med bløtvev eller kjøtt,
    2. ii.
      følgende materiale fra landdyr:
      • -
        biprodukter fra klekkerier,
      • -
        egg,
      • -
        biprodukter av egg, herunder eggeskall,
    3. iii.
      daggamle kyllinger som avlives av kommersielle grunner,
  12. l.
    virvelløse landdyr og virvelløse dyr som lever i vann, unntatt arter som er sykdomsframkallende for dyr eller mennesker,
  13. m.
    dyr og deler av dyr som tilhører dyreordenen Rodentia og Lagomorpha, unntatt kategori 1-materiale som nevnt i artikkel 8 bokstav a) iii)–v) og kategori 2-materiale som nevnt i artikkel 9 bokstav a)–g),
  14. n.
    huder og skinn, hover og klover, fjør, ull, horn, hår og pels fra døde dyr, unntatt dyr nevnt i denne artikkel bokstav b), som ikke viste tegn på sykdommer som kan overføres gjennom dette produktet til mennesker eller dyr,
  15. o.
    fettvev fra dyr som ikke viste noen tegn til sykdom som kan overføres gjennom dette materialet til mennesker eller dyr, og som er slaktet på et slakteri etter at det er erklært som egnet til konsum som følge av en kontroll ante-mortem i samsvar med Fellesskapets regelverk,
  16. p.
    kjøkken- og matavfall, med unntak av det som er nevnt i artikkel 8 bokstav f).
Artikkel 11
Bruksrestriksjoner
1. Følgende typer bruk av animalske biprodukter og avledede produkter skal være forbudt:
  1. a.
    fôring av landdyr av en bestemt art, med unntak av pelsdyr, med bearbeidet animalsk protein som kommer fra dyrekropper eller deler av dyr av samme art,
  2. b.
    fôring av produksjonsdyr, med unntak av pelsdyr, med kjøkken- og matavfall eller fôrmidler som inneholder eller er framstilt av kjøkken- og matavfall,
  3. c.
    fôring av produksjonsdyr med fôrvekster, enten ved direkte beiting eller ved fôring med høstede fôrvekster, fra jord der det er brukt organisk gjødsel eller jordforbedringsmidler, unntatt husdyrgjødsel, med mindre innhøstingen eller beitingen finner sted etter et tidsrom som sikrer egnet kontroll av risikoen for folkehelsen og dyrehelsen og som varer i minst 21 dager, og
  4. d.
    fôring av oppdrettsfisk med bearbeidet animalsk protein som kommer fra kropper eller deler av oppdrettsfisk av samme art.
2. Det kan fastsettes tiltak med hensyn til følgende:
  1. a.
    de undersøkelser og kontroller som skal gjennomføres for å sikre overholdelse av forbudene nevnt i nr. 1, herunder påvisningsmetoder og prøver som skal anvendes for å påvise forekomst av materiale fra bestemte arter og terskelverdier for ubetydelige mengder av bearbeidet animalsk protein som er nevnt i nr. 1 bokstav a) og d), forårsaket av utilsiktet og teknisk uunngåelig kontaminering,
  2. b.
    vilkårene for fôring av pelsdyr med bearbeidet animalsk protein framstilt av kropper eller deler av dyr av samme art, og
  3. c.
    vilkårene for fôring av produksjonsdyr med fôrvekster, enten ved direkte beiting eller ved fôring med høstede fôrvekster, fra jord der det er spredt organisk gjødsel eller jordforbedringsmidler, særlig vilkårene for å endre tidsrommet nevnt i nr. 1 bokstav c).
Disse tiltakene, som er utformet for å endre ikke-vesentlige deler av denne forordning ved å utfylle den, skal vedtas etter framgangsmåten med forskriftskomité med kontroll nevnt i artikkel 52 nr. 4.
Artikkel 14
Disponering og bruk av kategori 3-materiale
Kategori 3-materiale skal
  1. a.
    disponeres som avfall ved avfallsforbrenning, med eller uten forutgående bearbeiding,
  2. b.
    dersom kategori 3-materialet er avfall, gjenvinnes eller disponeres ved samforbrenning, med eller uten bearbeiding,
  3. c.
    disponeres på en godkjent fyllplass etter bearbeiding,
  4. d.
    bearbeides, unntatt når det gjelder kategori 3-materiale som er endret gjennom nedbryting eller bedervelse slik at det utgjør en uakseptabel risiko for folkehelsen og dyrehelsen, og brukes
    1. i.
      til framstilling av fôr til andre produksjonsdyr enn pelsdyr, som skal bringes i omsetning i samsvar med artikkel 31, unntatt når det gjelder materiale nevnt i artikkel 10 bokstav n)–p),
    2. ii.
      til framstilling av fôr til pelsdyr, som skal bringes i omsetning i samsvar med artikkel 36,
    3. iii.
      til framstilling av fôr til kjæledyr, som skal bringes i omsetning i samsvar med artikkel 35, eller
    4. iv.
      til framstilling av organisk gjødsel og jordforbedringsmidler som skal bringes i omsetning i samsvar med artikkel 32,
  5. e.
    til framstilling av rått fôr til kjæledyr, som skal bringes i omsetning i samsvar med artikkel 35,
  6. f.
    komposteres eller omdannes til biogass,
  7. g.
    når det gjelder materiale fra vanndyr, ensileres, komposteres eller omdannes til biogass,
  8. h.
    når det gjelder skall fra andre skalldyr enn dem som er nevnt i artikkel 2 nr. 2 bokstav f), og eggeskall, brukes på vilkår fastsatt av vedkommende myndighet som hindrer at det oppstår risiko for folkehelsen og dyrehelsen,
  9. i.
    brukes som brensel i forbrenningsprosessen, med eller uten forutgående bearbeiding,
  10. j.
    brukes til framstilling av avledede produkter nevnt i artikkel 33, 34 og 36 som bringes i omsetning i samsvar med nevnte artikler,
  11. k.
    når det gjelder kjøkken- og matavfall nevnt i artikkel 10 bokstav p), bearbeides med trykksterilisering eller bearbeidingsmetoder nevnt i artikkel 15 nr. 1 første ledd bokstav b) eller komposteres eller omdannes til biogass, eller
  12. l.
    spres på jord uten bearbeiding, når det gjelder rå melk, råmelk og avledede produkter som ifølge vedkommende myndighet ikke innebærer risiko for spredning av alvorlige smittsomme sykdommer gjennom disse produktene til mennesker eller dyr.
Artikkel 21
Innsamling og identifisering med hensyn til kategori og transport
1. Driftsansvarlige skal innsamle, identifisere og transportere animalske biprodukter uten unødig opphold på vilkår som hindrer at det oppstår risiko for folkehelsen og dyrehelsen.
2. Driftsansvarlige skal sikre at animalske biprodukter og avledede produkter under transport følges av et handelsdokument, eller dersom denne forordning eller et tiltak vedtatt i samsvar med nr. 6 krever det, et hygienesertifikat.
Som unntak fra første ledd kan vedkommende myndighet tillate transport av husdyrgjødsel mellom to steder på samme driftsenhet, eller mellom driftsenheter og brukere av husdyrgjødsel i samme medlemsstat, uten et handelsdokument eller hygienesertifikat.
3. Handelsdokumenter og hygienesertifikater som følger animalske biprodukter eller avledede produkter under transport, skal minst inneholde opplysninger om produktenes opprinnelse, bestemmelsessted og mengde, og en beskrivelse av de animalske biproduktene eller avledede produktene og merkingen av dem, når slik merking kreves i henhold til denne forordning.
For animalske biprodukter og avledede produkter som transporteres innenfor en medlemsstats territorium, kan imidlertid vedkommende myndighet i den berørte medlemsstat tillate at opplysningene nevnt i første ledd overføres ved hjelp av et alternativt system.
4. Driftsansvarlige skal innsamle, transportere og disponere kjøkken- og matavfall i kategori 3, i samsvar med nasjonale tiltak omhandlet i artikkel 13 i direktiv 2008/98/EF.
5. Følgende skal fastsettes etter framgangsmåten med forskriftskomité nevnt i artikkel 52 nr. 3:
  1. a.
    maler for handelsdokumenter som skal følge animalske biprodukter under transport, og
  2. b.
    maler for hygienesertifikater og vilkår for hvordan disse skal følge animalske biprodukter og avledede produkter under transport.
6. Det kan fastsettes gjennomføringstiltak for denne artikkel med hensyn til følgende:
  1. a.
    tilfeller der det kreves et hygienesertifikat i lys av den risiko for folkehelsen og dyrehelsen som visse avledede produkter utgjør,
  2. b.
    tilfeller der avledede produkter som unntak fra nr. 2 første ledd kan transporteres uten handelsdokumenter eller hygienesertifikater nevnt der, i lys av den lave risikoen som visse animalske biprodukter eller avledede produkter utgjør for folkehelsen og dyrehelsen,
  3. c.
    krav om identifisering, herunder merking, og om atskillelse av ulike kategorier av animalske biprodukter under transport, og
  4. d.
    vilkår for å hindre at risiko for folkehelsen og dyrehelsen oppstår under innsamling og transport av animalske biprodukter, herunder vilkår for sikker transport av disse produktene når det gjelder beholdere, kjøretøyer og emballasje.
Disse tiltakene, som er utformet for å endre ikke-vesentlige deler av denne forordning ved å utfylle den, skal vedtas etter framgangsmåten med forskriftskomité med kontroll nevnt i artikkel 52 nr. 4.
Artikkel 22
Sporbarhet
1. Driftsansvarlige som sender, transporterer eller mottar animalske biprodukter eller avledede produkter, skal føre register over forsendelsene og de tilhørende handelsdokumentene eller hygienesertifikatene.
Første ledd får imidlertid ikke anvendelse når en tillatelse til å transportere animalske biprodukter eller avledede produkter uten handelsdokumenter eller hygienesertifikater er gitt i samsvar med artikkel 21 nr. 2 annet ledd eller med gjennomføringstiltak vedtatt i henhold til artikkel 21 nr. 6 bokstav b).
2. De driftsansvarlige nevnt i nr. 1 skal ha innført systemer og framgangsmåter for å identifisere
  1. a.
    de andre driftsansvarlige som deres animalske biprodukter eller avledede produkter er levert til, og
  2. b.
    de driftsansvarlige som de har fått leveringer fra.
Disse opplysningene skal stilles til rådighet for vedkommende myndighet på anmodning.
3. Gjennomføringstiltak for denne artikkel kan vedtas etter framgangsmåten med forskriftskomité nevnt i artikkel 52 nr. 3, og særlig med hensyn til
  1. a.
    opplysningene som skal stilles til rådighet for vedkommende myndigheter,
  2. b.
    hvor lenge disse opplysningene skal oppbevares.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) nr. 142/2011, vedlegg XIII, kapittel II

KAPITTEL II
Særlige krav til fôr til kjæledyr, herunder tyggesaker

  1. 1.
    Rått fôr til kjæledyr
    Driftsansvarlige kan framstille rått fôr til kjæledyr bare fra kategori 3-materiale nevnt i artikkel 10 bokstav a) og artikkel 10 bokstav b) i) og ii) i forordning (EF) nr. 1069/2009.
    Rått fôr til kjæledyr skal pakkes i ny emballasje for å unngå lekkasjer.
    Det skal treffes egnede tiltak for å unngå kontaminering av produktet i alle ledd i produksjonskjeden og fram til utsalgsstedet.
  2. 2.
    Råstoff til framstilling av bearbeidet fôr til kjæledyr og tyggesaker
    Driftsansvarlige kan framstille bearbeidet fôr til kjæledyr og tyggesaker bare av
    1. a.
      kategori 3-materiale, unntatt materiale nevnt i artikkel 10 bokstav n)–p) i forordning (EF) nr. 1069/2009, og
    2. b.
      når det gjelder importert fôr til kjæledyr eller fôr til kjæledyr framstilt av importert materiale, bare av kategori 1-materiale som består av animalske biprodukter framstilt av dyr som har gjennomgått ulovlig behandling i henhold til artikkel 1 nr. 2 bokstav d) i direktiv 96/22/EF eller artikkel 2 bokstav b) i direktiv 96/23/EF.
  3. 3.
    Bearbeidet fôr til kjæledyr
    1. a.
      Boksefôr til kjæledyr skal varmebehandles til en Fc-verdi på minst 3.
    2. b.
      Bearbeidet fôr til kjæledyr, med unntak av boksefôr til kjæledyr, skal
      1. i.
        gjennomgå en varmebehandling til en kjernetemperatur i det ferdige produktet på minst 90 °C,
      2. ii.
        gjennomgå en varmebehandling der ingrediensene av animalsk opprinnelse varmes opp til minst 90 °C, eller
      3. iii.
        når det gjelder fôrmidler av animalsk opprinnelse, være framstilt utelukkende av
        • -
          animalske biprodukter eller avledede produkter fra kjøtt eller kjøttprodukter som har gjennomgått en varmebehandling til en kjernetemperatur på minst 90 °C,
        • -
          følgende avledede produkter av animalsk opprinnelse som er framstilt i samsvar med kravene i denne forordning: melk og melkebaserte produkter, gelatin, hydrolyserte proteiner, eggprodukter, kollagen, blodprodukter nevnt i vedlegg X kapittel II avsnitt 2, bearbeidede animalske proteiner (herunder fiskemel), smeltet fett, fiskeolje, dikalsiumfosfat, trikalsiumfosfat eller animalske smaksforsterkere,
      4. iv.
        dersom vedkommende myndighet tillater det, gjennomgå en behandling, f.eks. tørking eller gjæring, som sikrer at fôret til kjæledyr ikke medfører en uakseptabel risiko for folkehelsen og dyrehelsen,
      5. v.
        når det gjelder animalske biprodukter nevnt i artikkel 10 bokstav l) og m) i forordning (EF) nr. 1069/2009 og animalske biprodukter som framstilles av vanndyr, virvelløse landdyr og virvelløse dyr som lever i vann, og dersom vedkommende myndigheter tillater det, gjennomgå en behandling som sikrer at fôret til kjæledyr ikke medfører en uakseptabel risiko for folkehelsen og dyrehelsen.
        Etter framstillingen skal det tas nødvendige forholdsregler for å unngå at det bearbeidede fôret til kjæledyr kontamineres.
        Det bearbeidede fôret til kjæledyr skal pakkes i ny emballasje.
  4. 4.
    Tyggesaker skal gjennomgå en behandling som er tilstrekkelig til å ødelegge sykdomsframkallende organismer, herunder salmonella.
    Etter denne behandlingen skal det tas nødvendige forholdsregler for å unngå at tyggesakene kontamineres.
    Tyggesakene skal pakkes i ny emballasje.
  5. 5.
    Det skal tas stikkprøver av tyggesaker og av bearbeidet fôr til kjæledyr, unntatt boksefôr til kjæledyr og unntatt bearbeidet fôr til kjæledyr som er behandlet i samsvar med nr. 3 bokstav b) v), under framstilling og/eller lagring (før avsendelse) for å kontrollere at følgende krav er oppfylt:
    Salmonella: ingen forekomst i 25 g, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
    Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 300 i 1 g
    der:
    n = antall prøver som skal undersøkes,
    m = terskelverdien for bakterietallet; resultatet skal anses som tilfredsstillende dersom bakterietallet i samtlige prøver ikke overstiger m,
    M = største bakterietall; resultatet skal anses som ikke tilfredsstillende dersom bakterietallet i én eller flere prøver er lik eller høyere enn M, og
    c = antall prøver der bakterietallet kan ligge mellom m og M, idet prøven alltid betraktes som akseptabel dersom bakterietallet i de andre prøvene er lik eller lavere enn m.
    M23
  6. 6.
    Det skal tas stikkprøver av rått fôr til kjæledyr under produksjonen og/eller lagringen (før avsendelse) for å kontrollere at følgende krav er oppfylt:
    Salmonella: ingen forekomst i 25 g, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
    Produksjonsprosessen for rått fôr til kjæledyr skal oppfylle følgende prosesshygienekriterium:
    Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 500 i 1 g, M = 5000 i 1 g
    der
    n = antall prøver som skal testes,
    m = terskelverdien for bakterietallet; resultatet skal anses som tilfredsstillende dersom bakterietallet i samtlige prøver ikke overstiger m,
    M = største bakterietall; resultatet skal anses som ikke tilfredsstillende dersom bakterietallet i én eller flere prøver er lik eller høyere enn M, og
    c = antall prøver der bakterietallet kan ligge mellom m og M, idet prøven alltid betraktes som akseptabel dersom bakterietallet i de andre prøvene er lik eller lavere enn m.
    De driftsansvarlige skal, som ledd i sine framgangsmåter basert på prinsippene om risikoanalyse og kritiske styringspunkter (HACCP), treffe tiltak for å sikre at forsyning, håndtering og bearbeiding av råstoffer og rått fôr til kjæledyr under deres kontroll utføres på en slik at måte at de ovennevnte sikkerhetsstandardene og prosesshygienekriteriet er oppfylt. Dersom sikkerhetsstandardene og prosesshygienekriteriet ikke er oppfylt, skal den driftsansvarlige treffe forholdsmessige korrigerende tiltak i samsvar med den skriftlige framgangsmåten nevnt i innledende punktum i artikkel 29 nr. 1 i forordning (EF) nr. 1069/2009 og framgangsmåtene basert på HACCP-prinsippene fastsatt i artikkel 29 nr. 2 bokstav e) og f) i den forordningen.
    Den vedkommende myndigheten skal underrettes om den manglende overholdelsen og om dens årsak dersom den er fastslått, korrigerende tiltak som er truffet og resultatene av kontrolltiltakene. Dersom den vedkommende myndigheten ikke er overbevist om at de nødvendige korrigerende tiltakene er truffet, kan den pålegge den driftsansvarlige ytterligere tiltak, herunder merking med henblikk på håndtering, og kan kreve at den driftsansvarlige gjennomfører en mikrobiologisk undersøkelse av flere prøver. ◄M23
  7. 7.
    Sluttpunkt for bearbeidet fôr til kjæledyr og tyggesaker
    Følgende kan bringes i omsetning uten restriksjoner i henhold til denne forordning:
    1. a.
      bearbeidet fôr til kjæledyr
      1. i.
        som er framstilt og emballert i Unionen i samsvar med nr. 3 og som det er tatt prøver av i samsvar med nr. 5, eller
      2. ii.
        som har gjennomgått veterinærkontroller i samsvar med direktiv 97/78/EF på en grensekontrollstasjon,
    2. b.
      tyggesaker
      1. i.
        som er framstilt og emballert i Unionen i samsvar med nr. 4 og som det er tatt prøver av i samsvar med nr. 5, eller
      2. ii.
        som har gjennomgått veterinærkontroller i samsvar med direktiv 97/78/EF på en grensekontrollstasjon.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no