Animalske biprodukter som kan oppstå på hotell og restauranter

Kjøkken- og matavfall inkluderer alle matrester fra restauranter, serveringsforetak og storkjøkken. Alt kjøkken- og matavfall er animalske biprodukter og skal håndteres som det. Det er ikke mulig å sortere ut frukt og grønt, og håndtere det på annen måte.

Publisert

Alt animalsk materiale som skal brukes til fôr, må være kategori 3.

Det er imidlertid forbudt å fôre produksjonsdyr med kjøkken- og matavfall. Det er heller ikke tillat å benytte kjøkken- og matavfall i fôr til kjæledyr. Se artikkel 11 b) i forordning (EF) nr. 1069/2009 og kapittel II, vedlegg XIII i forordning (EU) nr. 142/2011.

Innsamling, transportering og disponering

Når det gjelder innsamling, transportering og disponering av kjøkken- og matavfall i kategori 3, skal driftsansvarlige handle i samsvar med nasjonale tiltak. Det kan benyttes offentlig renovasjon uten krav til sporing. Se artikkel 22 punkt 1 annet ledd i forordning (EF) nr. 1069/2009.

Animalsk biproduktKategoriKategorisering – forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel Bruksområder – forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel
Kjøkken og matavfall (inkludert brukt frityrolje) 310 p)14, se også 1069/2009 artikkel 21 nr. 4

 

Kjøkken- og matavfall fra transportmidler i internasjonal trafikk, hvor varene ikke er grensekontrollert inn i EU/EØS.

1 8 f)12

Mer informasjon

Regelverk

  1. Forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel 10, 11, 14, 21 og 22
  2. Forordning (EU) nr. 142/2011, vedlegg XIII, kapittel II