6. Butikk og serveringssteder

Tabellene i kaptilene nedenfor viser hvor animalske biprodukter i butikker og serveringssteder kan oppstå, hvilken kategori biproduktene er i og hvilke regler som gjelder.

Animalske biprodukter kan oppstå i butikker og hos serveringssteder. Dette materialet skal kategoriseres i samsvar med bestemmelsene i animaliebiproduktregelverket.

Eksempler på animalske biprodukter er kjøkken- og matavfall. Dette defineres som alle matrester, inkludert brukt matolje som kommer fra restauranter, serveringsforetak og kjøkkener, også storkjøkken og husholdningskjøkken. Se vedlegg I, punkt 22 i forordning (EU) nr. 142/2011.

Regelverk

  1. Animaliebiproduktforskriften
  2. Forordning (EU) nr. 142/2011, vedlegg I

6.1 6.1 Butikk

Animalske biprodukter kan oppstå i dagligvarehandelen. Tidligere næringsmidler kan inneholde for eksempel kjøtt og fisk.

Dette er varer som ikke lenger kan spises av mennesker, og dermed er animalske biprodukter. Varene skal kategoriseres i samsvar med animaliebiproduktregelverket.

Matsvinn fra butikk

Matsvinn fra butikk kan være feilvare eller varer som har gått ut på dato. Frukt og grønt, korn og lignende, samt bakevarer som ikke inneholder kjøtt eller fisk, kan leveres direkte til dyrehold med matproduserende dyr.

Matsvinn med kjøtt, fisk, egg, melk og produkter der disse inngår kan ikke leveres direkte til bønder. Det er unntak for bakevarer som inneholder melkeprodukter og egg.

Slakterbutikker

Slakterbutikker kan selge animalske biprodukter (for eksempel bein) som rått kjæledyrfôr uten å være godkjent. Dette gjelder kjæledyrfôr som ikke er behandlet på annen måte enn ved kjøling og innfrysing, og der oppdeling og lagring utelukkende gjøres med tanke på direktesalg til forbrukeren på stedet. Se artikkel 2 i) i forordning (EF) nr. 1069/2009.

Animalsk biprodukt / kommentarKategoriKategorisering – forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel Bruksområder – forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel
Matsvinn – rester fra produksjon, bein og avskjær 310 a)14
Matsvinn - feilvarer, utgått på dato310 f)14
Brødvarer med pålegg av eller med innblanding av animalske produkter310 p)14

Frukt og grønnsaker fra næringsmiddelproduksjon

Brødvarer uten animalske produkter (kan inneholde egg og melk) 
Ikke omfattet av forskrift om animalske biprodukter Ikke omfattet av forskrift om animalske biprodukter Hvis det er god nok kvalitet og det er sunne, friske råvarer, kan dette leveres som fôr til produksjonsdyr. Forutsetter at leverandør er registrert, jf. fôr-hygieneforordningen 

Regelverk

6.2 6.2 Hotell og restauranter

Kjøkken- og matavfall inkluderer alle matrester fra restauranter, serveringsforetak og storkjøkken. Alt kjøkken- og matavfall er animalske biprodukter og skal håndteres som det. Det er ikke mulig å sortere ut frukt og grønt, og håndtere det på annen måte.

Alt animalsk materiale som skal brukes til fôr, må være kategori 3.

Det er imidlertid forbudt å fôre produksjonsdyr med kjøkken- og matavfall. Det er heller ikke tillat å benytte kjøkken- og matavfall i fôr til kjæledyr. Se artikkel 11 b) i forordning (EF) nr. 1069/2009 og kapittel II, vedlegg XIII i forordning (EU) nr. 142/2011.

Innsamling, transportering og disponering

Når det gjelder innsamling, transportering og disponering av kjøkken- og matavfall i kategori 3, skal driftsansvarlige handle i samsvar med nasjonale tiltak. Det kan benyttes offentlig renovasjon uten krav til sporing. Se artikkel 22 punkt 1 annet ledd i forordning (EF) nr. 1069/2009.

Animalsk biproduktKategoriKategorisering – forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel Bruksområder – forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel
Kjøkken og matavfall (inkludert brukt frityrolje) 310 p)14, se også 1069/2009 artikkel 21 nr. 4

 

Kjøkken- og matavfall fra transportmidler i internasjonal trafikk, hvor varene ikke er grensekontrollert inn i EU/EØS.

1 8 f)12

Mer informasjon

Regelverk

  1. Forordning (EF) nr. 1069/2009, artikkel 10, 11, 14, 21 og 22
  2. Forordning (EU) nr. 142/2011, vedlegg XIII, kapittel II