Startpunkt i produksjonskjeden
I næringsmiddelvirksomheten må man sikre at håndtering, lagring og transport skjer på en slik måte at det hindrer krysskontaminering.
Virksomheten har plikt til å identifisere de animalske biproduktene som oppstår i virksomheten, og håndtere de i samsvar med animaliebiproduktegelverket (Forordning 1069/2009 artikkel 4).
Håndteringen må ikke utsette næringsmiddelproduksjonen i virksomheten for risiko. Dette kan bety at det er best at håndteringen skjer i en egen del av virksomheten eller anlegget (forordning 1069/2009 artikkel 21 og 26).
Regelverk
Forordning 1069/2009, artikkel 4, 21 og 26
Artikkel 4
Startpunktet i produksjonskjeden og forpliktelser
Startpunktet i produksjonskjeden og forpliktelser
-
a. innsamles, identifiseres og transporteres uten unødig opphold, og -
b. håndteres, brukes eller disponeres i samsvar med denne forordning.
Artikkel 21
Innsamling og identifisering med hensyn til kategori og transport
Innsamling og identifisering med hensyn til kategori og transport
-
a. maler for handelsdokumenter som skal følge animalske biprodukter under transport, og -
b. maler for hygienesertifikater og vilkår for hvordan disse skal følge animalske biprodukter og avledede produkter under transport.
-
a. tilfeller der det kreves et hygienesertifikat i lys av den risiko for folkehelsen og dyrehelsen som visse avledede produkter utgjør, -
b. tilfeller der avledede produkter som unntak fra nr. 2 første ledd kan transporteres uten handelsdokumenter eller hygienesertifikater nevnt der, i lys av den lave risikoen som visse animalske biprodukter eller avledede produkter utgjør for folkehelsen og dyrehelsen, -
c. krav om identifisering, herunder merking, og om atskillelse av ulike kategorier av animalske biprodukter under transport, og -
d. vilkår for å hindre at risiko for folkehelsen og dyrehelsen oppstår under innsamling og transport av animalske biprodukter, herunder vilkår for sikker transport av disse produktene når det gjelder beholdere, kjøretøyer og emballasje.
Artikkel 26
Håndtering av animalske biprodukter i næringsmiddelforetak
Håndtering av animalske biprodukter i næringsmiddelforetak
Kilde: Lovdata.no