Godkjenning
Virksomheter som driver med mer enn enklere håndtering av animalske biprodukter må være godkjent av Mattilsynet. Kravet om godkjenning omfatter det alt vesentligste av aktiviteter knyttet til håndtering av animalske biprodukter og fremstår som en hovedregel.
Kravet om godkjenning omfatter blant annet:
- Bearbeiding av animalske biprodukter med en godkjent metode
- Disponering som avfall
- Disponering eller gjenvinning ved samforbrenning
- Bruk som brensel i forbrenningsprosess
- Framstilling av fôr til kjæledyr
- Framstilling av organisk gjødsel eller jordforbedringsmidler
- Omdanning til biogass eller kompost
- Håndtering som sortering, skjæring, kjøling, frysing, salting, fjerning av huder og skinn eller av særskilt risikomateriale
- Lagring
En praktisk viktig begrensning i plikten til å være godkjent i henhold til biproduktregelverket er at virksomheter hvor biprodukter oppstår, som alt er godkjent eller registrert for en aktivitet i henhold til næringsmiddelhygieneregelverket, ikke trenger godkjenning etter biproduktregelverket for samme aktiviteten. Dette vil blant annet omfatte slakterier og fiskemottak, samt ordinære næringsmiddelvirksomheter som restauranter og dagligvare, så lenge håndteringen av biproduktene ikke går lenger enn det som vil være naturlig i en slik virksomhet. Unntaket er gjort for å unngå unødige godkjenninger og virksomhetene må likevel følge bestemmelsene i biproduktregelverket.