Oppdatert kunnskap
Faglige normer utvikler seg over tid, typisk ved at det kommer ny kunnskap, men det kan også handle om endrede etiske vurderinger. Som dyrehelsepersonell må du derfor holde deg oppdatert.
Siden loven retter seg mot dyrehelsepersonell som individ/enkeltperson, er den enkelte selv ansvarlig for å holde seg oppdatert. Ved å bruke faglige oppdaterte retningslinjer, produsentenes brukerveiledninger, ny kunnskap fra vitenskapelige institusjoner, avgjørelser fra offentlige myndigheter og informasjon fra oppdaterte og erfarne kollegaer, kan dyrehelsepersonell sikre forsvarlig behandling. Når det kommer resultater fra anerkjent forskning, har dyrehelsepersonell plikt til å ta kunnskapen med i sine vurderinger, konklusjoner og behandlingsplaner.
Situasjon
Et oppdrettsanlegg har behandlet fisken med ferskvann i januar og juni. I løpet av oktober øker luseantallet og dyrehelsepersonell anviser en ny ferskvannsbehandling av fisken i anlegget.
Mattilsynets vurdering
I de siste årene har ferskvannsbehandling mot lakselus og andre parasitter (f.eks. AGD) økt i omfang.
Risikovurderinger og overvåking viser at lakselusen gjennom gjentatte ferskvannbehandlinger kan øke sin toleranse for ferskvann. Dette kan få konsekvenser for resistensutviklingen i oppdrettsanleggene og for viltlevende laksefisk som oppholder seg i fjordene.
Vitenskapelige institusjoner har utarbeidet anbefaling for ferskvannsbehandling, se lenker under boksen.
Når det kommer ny og oppdatert kunnskap fra vitenskapelige institusjoner, plikter dyrehelsepersonell å ta kunnskapen med i sine vurderinger og konklusjoner, i anvisninger til dyreholder og i instruks til medhjelper.
Dyrehelsepersonells virksomhet i dette tilfellet er ikke forsvarlig og dermed ulovlig.
Relevante anbefalinger for ferskvannsbehandling i eksempel 7:
- Vær varsom med ferskvannsbehandling mot lakselus og AGD
- Resistenstesting mot legemidler og ferskvann hos lakselus
Regelverk
Dyrehelsepersonelloven § 23, første ledd
§ 23. Forsvarlig virksomhet
-
1. holde sine relevante faglige ferdigheter og kunnskaper ved like, -
2. være bevisst egne faglige begrensninger, -
3. sikre kvaliteten på sine tjenester og påse at virksomheten og tjenestene planlegges og utføres i samsvar med allment aksepterte faglige og etiske normer og krav fastsatt i medhold av lov eller forskrift, -
4. dersom pasientenes tilstand krever spesiell behandling som en ikke behersker selv, henvise dyreeieren til annet dyrehelsepersonell som har nødvendig kyndighet og utstyr og -
5. gjøre seg kjent med de reglene som gjelder og følge de bestemmelsene som er gitt for utøvelse av egen virksomhet.
Kilde: Lovdata.no