Til deg som har anlegg som har testet positivt for antistoffer mot blåtunge i tankmelk

Mattilsynet har gjennomført prøvetaking for å kartlegge utbredelse av blåtunge i Norge. Dette ble gjort i slutten av november og begynnelsen av desember 2024 ved å undersøke tankmelkprøver fra 1837 anlegg, som ligger i vaksinasjonssonen for blåtunge. Det ble også tatt noen prøver i noen kommuner som ikke er del av vaksinasjonssonen.

Det ble påvist antistoffer mot blåtunge i 270 anlegg.  

Faglig oppdatert

Hva betyr det at anlegget ditt har testet positivt for antistoffer mot blåtunge i tankmelk? 

Vi har tatt tankmelkprøve fra anlegget ditt, og der ble det påvist antistoffer mot blåtunge. 

Det betyr at ett eller flere dyr i anlegget ditt er eller har vært smittet med viruset. Noen storfe kan bli syke med kliniske symptomer når de blir smittet, mens andre dyr viser svake eller ingen symptomer. 

Vi oppfordrer deg til å være ekstra oppmerksom på symptomer som kan skyldes blåtunge, og melde fra til Mattilsynet dersom du får mistanke. Les mer om symptomer på blåtunge.

Storfe som er smittet med blåtunge kan være viremiske (ha virus i blodet) i inntil 60 dager. Etter 60 dager vil de ikke være smittekilde mer. 

Det kan fortsatt være dyr i ditt dyrehold som kan ha virus, som kan infisere sviknott. Nå på vinteren når temperaturene er lave, er det likevel lite sannsynlig at nye sviknott kan oppformere virus og smitte andre dyr. Dette vil endre seg til våren når temperaturen stiger og sviknotten igjen blir aktiv. 

Smittede okser kan ha virus i sæd og hvis slike dyr brukes i avl, kan de antakeligvis spre smitte til andre dyr. 

Blåtunge kan antakeligvis også smitte fra ku til kalv i fosterlivet. Avkom av mordyr som er smittet med blåtunge i visse deler av drektigheten, kan produsere virus som sviknotten kan plukke opp til våren. Slik kan flytting av drektige storfe kanskje spre smitte til sviknott i andre områder av landet. Derfor er det egne bestemmelser om flytting av drektige storfe. 

Hva må du gjøre når anlegget ditt har fått påvist antistoffer mot blåtunge i tankmelk? 

Alle som har fått påvist antistoffer mot blåtunge, kan ha dyr i dyreholdet som fortsatt potensielt kan spre smitte. 

om dyreholder har du et ansvar for å ikke spre smittsom dyresykdom. I denne sammenhengen betyr det at du ikke kan flytte drektige storfe som har kalvingsdato etter 1. januar 2025 uten å forsikre deg om at de ikke har blåtunge først. 

Hvis dyrene holdes innendørs i minst 15 dager før flytting og tester negativt på serologisk test tatt tidligst på den femtende dagen etter at dyret ble satt innendørs, kan de flyttes. 

Dersom du har behov for å undersøke dyr i forkant av salg, må du ta kontakt med veterinæren din. Du må selv betale kostnadene for prøveuttak og analyser. 

Husk å journalføre datoene for når dyrene er holdt innendørs og prøveresultatene. 

Du kan fortsatt selge oppfôringsdyr og ikke-drektige kviger, samt sende dyr til slakt som normalt. Vær oppmerksom på at næringen har egne tilleggskrav. Ta kontakt med din livdyrforhandler (slakteriet) for mer informasjon om det. 

Les mer 

Regelverk

Forskrift om tiltak for å begrense spredningen av blåtunge hos drøvtyggere

Forskrift om tiltak for å begrense spredningen av blåtunge hos drøvtyggere

§ 1. Formål og virkeområde

Formålet er å begrense spredningen av blåtunge hos drøvtyggere i Norge.
Forskriften retter seg mot virksomheter og personer i forbindelse med nasjonal forflytning av dyr og avlsmaterialer fra tiltakssonen og i og fra vaksinasjonssonen. Forskriften retter seg også mot virksomheter og personer som velger å vaksinere drøvtyggere mot blåtunge i vaksinasjonssonen.

§ 2. Definisjoner

Dyr i denne forskriften forstås som holdte drøvtyggere.

§ 3. Opprettelse av tiltakssone og vaksinasjonssone

Tiltakssone som beskrevet i vedlegg 1 er opprettet.
Vaksinasjonssone som beskrevet i vedlegg 2 er opprettet.

§ 4. Krav til dyr som flyttes ut av tiltakssonen

Dyr som flyttes ut av tiltakssonen skal holdes innendørs i minst 15 dager før flytting og teste negativt på PCR-test for blåtungevirus tidligst på den femtende dagen etter at dyret ble satt innendørs.
Driftsansvarlig for opprinnelsesanlegget skal journalføre datoene for når dyret ble holdt innendørs før flytting og prøveresultat i henhold til krav i første ledd.
Kravene i denne bestemmelsen gjelder ikke når:
  1. a.
    dyr flyttes til fjellbeite
  2. b.
    dyr sendes til slakt
  3. c.
    dyr av kamelfamilien flyttes i forbindelse med bedekning
  4. d.
    kalver til oppfôring flyttes etter 1. oktober for oppstalling hos kjøper frem til minst 1. desember
  5. e.
    dyr flyttes i tidsrommet 1. desember til 15. mars, foruten drektige storfe og drektige dyr av kamelfamilien.

§ 6. Krav til avlsmaterialer fra andre dyr enn storfe som flyttes ut av tiltakssonen

Bestemmelsene med hensyn til blåtunge som gjelder ved forflytning av avlsmateriale fra andre dyr enn storfe i avlsmaterialeforskrift § 2, jf. forordning (EU) 2020/686 artiklene 16, 22 og 38, gjelder tilsvarende for forflytning av avlsmateriale fra anlegg i tiltakssonen til norske anlegg utenfor tiltakssonen. Unntatt fra kravet er avlsmaterialer innsamlet fra dyr i tidsrommet 1. desember til 15. mars.

§ 6A. Krav til dyr og avlsmaterialer som flyttes ut av anlegg med positiv test for blåtungevirus i vaksinasjonssonen

Ved flytting av dyr og avlsmaterialer ut av anlegg i vaksinasjonssonen der dyr eller produkter har testet positivt for blåtungevirus på PCR-test:
  1. a.
    skal dyr holdes innendørs i minst 15 dager og teste negativt på PCR-test tatt tidligst på den femtende dagen etter at dyret ble satt innendørs før det flyttes ut av anlegget.
Positiv PCR-test for blåtungevirus som utløser kravene over for dyr og avlsmaterialer, er prøvesvar som ikke er eldre enn tre måneder.
Driftsansvarlig for opprinnelsesanlegget skal journalføre datoene for når dyret ble holdt innendørs før flytting og prøvesvar, i henhold til krav i første ledd.
Kravene i denne bestemmelsen gjelder ikke når:
  1. a.
    dyr flyttes til fjellbeite
  2. b.
    dyr sendes til slakt
  3. c.
    dyr flyttes i tidsrommet 1. desember til 15. mars, foruten drektige storfe og drektige dyr av kamelfamilien
  4. d.
    avlsmaterialer innsamlet fra dyr i tidsrommet 1. desember til 15. mars.

§ 7. Vaksinasjon av dyr i vaksinasjonssonen

Vaksinering av drøvtyggere mot blåtungevirus er tillatt i vaksinasjonssonen.

§ 9. Tilsyn og vedtak

Mattilsynet fører tilsyn og kan fatte nødvendige enkeltvedtak, jf. matloven § 23, for å oppnå etterlevelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne forskriften.

§ 10. Dispensasjon

Mattilsynet kan i særlige tilfeller dispensere fra bestemmelsene i denne forskrift.

§ 11. Straffebestemmelser

Forsettlig eller uaktsom overtredelse av denne forskriften eller bestemmelser og vedtak gitt i medhold av den, er straffbart i henhold til matloven § 28.

§ 12. Ikrafttredelse

Denne forskrift trer i kraft straks.

Vedlegg 1 – Tiltakssone

Tiltakssonen angis i gult på kartet:
Kart over tiltakssonen
Tiltakssonen inneholder følgende kommuner:
  • Rogaland:
    Utsira, Haugesund, Tysvær, Vindafjord, Bokn, Karmøy, Sauda, Suldal, Stavanger, Hjelmeland, Strand, Kvitsøy, Randaberg, Sola, Strand, Hjelmeland, Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time, Hå, Bjerkreim, Eigersund, Sokndal og Lund.
  • Agder:
    Flekkefjord, Farsund, Lyngdal, Kvinesdal, Sirdal, Åseral, Bygland, Evje og Hornnes, Åmli, Hægebostad, Lindesnes, Kristiansand, Vennesla, Iveland, Birkenes, Lillesand, Grimstad, Arendal, Froland, Tvedestrand, Risør, Vegårshei og Gjerstad.
  • Telemark:
    Kragerø, Drangedal, Nissedal, Nome, Bamble, Porsgrunn, Skien og Siljan.
  • Vestfold:
    Larvik, Sandefjord, Færder, Tønsberg, Horten og Holmestrand.
  • Buskerud:
    Kongsberg, Øvre Eiker, Drammen og Lier.
  • Akershus:
    Bærum, Asker, Nesodden, Frogn, Nordre Follo, Nittedal, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Lørenskog, Enebakk, Ås og Vestby.
  • Oslo:
    Oslo
  • Innlandet:
    Eidskog.
  • Østfold:
    Indre Østfold, Rakkestad, Våler i Østfold, Skiptvet, Marker, Aremark, Halden, Hvaler, Fredrikstad, Sarpsborg, Råde og Moss.

Vedlegg 2 – Vaksinasjonssone

Vaksinasjonssonen angis i rosa og oransje på kartet:
Kart over vaksinasjonssonen
Vaksinasjonssonen dekker fylkene Rogaland, Agder, Buskerud, Telemark, Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. Vaksinasjonssonen dekker i tillegg kommunene Sveio og Etne i Vestland fylke og kommunene Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger, Gran, Hamar, Lillehammer, Gjøvik, Ringsaker, Løten, Stange, Nord-Aurdal, Sør-Aurdal, Etnedal, Nordre Land, Søndre Land, Vestre Slidre, Østre Toten, Vestre Toten og Eidskog i Innlandet fylke.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no