Flytte hjortedyr over fylkesgrenser

Hvis du skal flytte levende tamrein over fylkesgrensen, må du ha Mattilsynets tillatelse først. Det er i utgangspunktet forbudt å flytte andre levende hjortedyr over fylkesgrenser.

Publisert

Flytte tamrein over fylkesgrenser: Mattilsynet kan gi tillatelse hvis skrantesjuke ikke er påvist i området reinene flyttes fra, og hvis helseinformasjon om opprinnelsesflokken ellers støtter flytting. Du kan ikke få tillatelse for å flytte tamrein fra et sted sør for CWD-grensen i CWD-forskriftens vedlegg 2 til et sted nord for grensen.

Flytte andre hjortedyr over fylkesgrenser: Det er forbudt å flytte andre hjortedyr enn tamrein fra et fylke til et annet. Det fins likevel noen unntak, se under. Du kan ikke få unntak fra forbudet mot å flytte hjortedyr fra et sted sør for CWD-grensen i CWD-forskriftens vedlegg 2 til et sted nord for grensen.

Unntak

Unntak for tamrein: Kravet om tillatelse gjelder ikke for tamrein som krysser sonegrensen i samsvar med fastsatte beitebruksregler, eller for tamrein som tilbakeføres etter at den selv krysset sonegrensen.

Kravet om tillatelse gjelder heller ikke flytting av tamrein direkte til slakteri.

Unntak for andre hjortedyr: Flytteforbudet gjelder ikke for flytting av hjortedyr direkte til slakteri i Norge.

Du kan søke Mattilsynet om tillatelse til permanent flytting av andre hjortedyr enn tamrein til et annet fylke for å unngå innavl. Flytting kan bare skje fra et område der skrantesjuke ikke er påvist. Du kan heller ikke flytte dyr fra sør for CWD-grensen til nord for grensen. 

Når du søker tillatelse, må du dokumentere selgerflokkens helsestatus, inkludert informasjon om innfangede dyr, for de siste tre årene. Mottakerbesetningen kan ikke flytte hjortedyr fra besetningen før det har gått tre år etter dyret ble mottatt. 

Regelverk

Forskrift om tiltak for å begrense spredning av CWD

§ 4. Krav om tillatelse ved forflytting av levende tamrein mellom fylker i Norge

Den som flytter levende tamrein fra et fylke til et annet må ha tillatelse fra Mattilsynet før dyr flyttes. Mattilsynet kan gi tillatelse for flytting av levende tamrein dersom Chronic Wasting Disease ikke er påvist i området reinene flyttes fra og helseinformasjon om opprinnelsesflokken ellers støtter flytting. Tillatelse kan likevel ikke gis for flytting av tamrein fra et sted sør for grensen angitt i vedlegg 2 til et sted nord for grensen.
Krav om tillatelse gjelder ikke for tamrein som krysser fylkesgrenser i samsvar med fastsatte beitebruksregler, eller ved tilbakeføring av tamrein som selv har krysset fylkesgrensen. Krav om tillatelse gjelder heller ikke for flytting av tamrein direkte til slakteri i Norge.

Vedlegg 2 – Grensen for å hindre spredning av Chronic Wasting Disease i Norge

Trondheimsfjorden, Beitstadfjorden og Snåsavatnet, samt grensen mellom Tjåehkere Sitje reinbeitedistrikt og Låarte reinbeitedistrikt frem til veikrysset mellom rv. 765 og rv. 74, og deretter rv. 74 til riksgrensen utgjør grensen mellom Nord- og Sør-Norge for å hindre spredning av Chronic Wasting Disease. Grensen ved munningen til Trondheimsfjorden går sør for Storfosna. Grensen fra Trondheimsfjorden til Beitstadfjorden går gjennom Kjerringvika. Grensen mellom Beitstadfjorden til Snåsavatnet går nord for Beitstad via fv. 17 og fv. 293.

§ 4a. Forbud mot å flytte andre levende hjortedyr enn tamrein mellom fylker

Det er forbudt å flytte andre levende hjortedyr enn tamrein fra et fylke til et annet. Forbudet gjelder ikke for flytting av hjortedyr direkte til slakteri i Norge.
Mattilsynet kan likevel gi tillatelse til permanent flytting av oppdrettshjort fra områder der Chronic Wasting Disease ikke er påvist til et annet fylke for å unngå innavl. Det må fremlegges dokumentasjon på selgerflokkens helsestatus, herunder informasjon om innfangede dyr, for de siste tre årene. Tillatelse kan ikke gis for flytting av hjortedyr fra et sted sør for grensen angitt i vedlegg 2 til et sted nord for grensen. Videre flytting av hjortedyr fra mottakerbesetningen, unntatt flytting direkte til slakteri, er forbudt i tre år fra tidspunktet dyret ble mottatt.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no