Trening av hund – hva er lov?

Det finnes mange oppfatninger om hvordan hunder kan og bør trenes, men det ikke bare opp til deg som hundeeier. Dyrevelferdsloven sier noe om hva du har lov å gjøre.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Hundeeiere og andre som trener hunder, skal ha nødvendig kompetanse til den aktiviteten de utfører
  2. Vold og straff i hundetrening
  3. Det er forbudt å bruke strømhalsbånd på hunder
  4. Det er ikke lov å trene hunder til å brukes i kamper mot andre dyr eller mot mennesker
  5. Hunden skal ikke bli utmattet eller skadet
  6. Bruk av medikamenter under trening eller konkurranse
  7. Bruk av dyreblod for opptrening av ettersøkshunder

Mattilsynet anbefaler at du skaffer deg god og oppdatert kunnskap om trening, og særlig om hvilke behov den aktuelle hunderasen har. Dette bør du gjøre før du kjøper hund, for da får du et begrep om hvor mye arbeid trening og mosjon vil kreve av deg. Det er også viktig å bruke nok tid på hunden, slik at den får tilstrekkelig sosial kontakt og aktiviteter den trives med. Da har du det beste utgangspunktet for å lære hunden nye ting.

Det er en god ide å gå på kurs og søke råd hos erfarne hundetrenere når du skal begynne å trene hunden, men ikke følg rådene ukritisk. At noen har lang erfaring trenger ikke bety at de har oppdatert kunnskap, og det er hundeieren (du) som er ansvarlig for hva du utsetter hunden din for.

Vi anbefaler at du velger treningsmetoder som går ut på å belønne hunden for ønsket atferd fremfor å straffe den for uønsket atferd. Din viktigste jobb som hundeeier er å gi hunden et godt liv, og da er det viktig at den føler seg trygg sammen med deg.