Hvilke krav gjelder for uteområdet for høner?

Hvis det ikke er portforbud, kan du ha hønene ute hele året. 

Publisert

Når det ikke er portforbud, kan høns gjerne få lov til å være ute året rundt, men de trenger tilgang til et sted hvor de kan hvile og føle seg trygge. Høns liker verken vått eller veldig kaldt vær. Selv om noen raser tåler vårt norske klima godt, må de ha et isolert og om nødvendig oppvarmet hus om vinteren. Høns er bare aktive i dagslys. Om vinteren kan dagene bli for korte til at de får nok tid til å spise, og de bør derfor få kunstig lys i huset sitt noen timer daglig, gjerne om morgenen.

Selv om det ikke er portforbud, skal fjørfe og andre fugler i fangenskap fôres og vannes på en slik måte at ville fugler ikke tiltrekkes av eller kan lande på stedet der det fôres og vannes.

Trenger jeg å ha bur eller gjerde til hønene mine?

Dyrevelferdsloven krever at dyr holdes i et miljø som gir trygghet og trivsel, og som gir mulighet for bevegelse, hvile og naturlig atferd. Høns har behov for vagler å sitte på, sand eller annet materiale å støvbade i, nok plass til å unngå hverandre og helst et skjermet sted å legge egg. Hønsehuset må være tørt og trekkfritt, og med mulighet for ekstra lys og varme når hønsene trenger det. Huset må sikres mot rovdyr.

Utendørs innhegninger bør også sikres mot rovdyr dersom hønsene går ute uten tilsyn. Dersom det skulle oppstå sykdom hos ville fugler kan du bli pålagt å sikre dyrene dine mot smitte utenfra, ved å for eksempel holde hønene under tak.

Husk også at jevnlig renhold der dyrene holdes er viktig for smittevern og velferd.

Hvilke regler gjelder om naboene klager på lyd fra hanen min?

Det er Grannelova som regulerer dette. Mattilsynet forvalter ikke dette regelverket.

Regelverk

Dyrevelferdsloven