Slakteriene vektlegger slaktehygiene i alle ledd

Innenfor området «skitne slaktedyr og slaktehygiene», er det et hovedmål at både skrottene, dyrene og råvarene har god hygienisk standard.

Faglig oppdatert

Slakteriene har ansvar for å iverksette egnede fremgangsmåter (rutiner/prosedyrer) for å unngå at skitne slaktedyr kommer inn til slakteriet. Dersom det likevel ankommer skitne dyr, skal den driftsansvarlige varsle Mattilsynet og treffe hensiktsmessige tiltak.

Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?  

Vi hadde to store utbrudd med sykdomsfremkallende E. coli (EHEC) i 2023, ett av disse med alvorlig syke barn. Folk ble syke av norsk storfekjøtt. EHEC fra huden og avføringen til dyrene forurenser kjøttet. Vi ser at andelen skitne slaktedyr har økt i den siste tiden. Mattilsynet kommer derfor i 2024 til å ha fokus på slaktehygiene og skitne slaktedyr. 

Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?  

Mattilsynet vil gjennomføre revisjoner på slakteriene for alle dyrearter i 2024 med tanke på god slaktehygiene og mottak av skitne slaktedyr (fortrinnsvis storfe og sau). 

Vi vil i tillegg føre tilsyn med at slakt av alle dyreslag som er passert slaktehallen er helt fri for synlig forurensning. 

Det er svært vanskelig å slakte de mest skitne dyrene hygienisk. Det er i tillegg et regelverkskrav at slaktedyrene er rene. Mattilsynet vil prioritere storfe og sau når det gjelder skitne slaktedyr. 

Hva kan du/din virksomhet forvente?  

Revisjonene vedrørende god slaktehygiene og mottak av skitne slaktedyr skal gjennomføres digitalt. 

Mattilsynet vil varsle og avtale tid på vanlig måte, når vi skal gjennomføre revisjon i din virksomhet. Eventuelt veiledningsmateriell som skal benyttes i disse revisjonene, vil bli gjort tilgjengelig når det er ferdig utarbeidet. 

Relevante lenker

Slakting av landdyr