Slakteriene vektlegger slaktehygiene i alle ledd
Innenfor området «skitne slaktedyr og slaktehygiene», er det et hovedmål at både skrottene, dyrene og råvarene har god hygienisk standard.
Slakteriene har ansvar for å iverksette egnede fremgangsmåter (rutiner/prosedyrer) for å unngå at skitne slaktedyr kommer inn til slakteriet. Dersom det likevel ankommer skitne dyr, skal den driftsansvarlige varsle Mattilsynet og treffe hensiktsmessige tiltak.
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Vi hadde to store utbrudd med sykdomsfremkallende E. coli (EHEC) i 2023, ett av disse med alvorlig syke barn. Folk ble syke av norsk storfekjøtt. EHEC fra huden og avføringen til dyrene forurenser kjøttet. Vi ser at andelen skitne slaktedyr har økt i den siste tiden. Mattilsynet kommer derfor i 2024 til å ha fokus på slaktehygiene og skitne slaktedyr.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Mattilsynet vil gjennomføre revisjoner på slakteriene for alle dyrearter i 2024 med tanke på god slaktehygiene og mottak av skitne slaktedyr (fortrinnsvis storfe og sau).
Vi vil i tillegg føre tilsyn med at slakt av alle dyreslag som er passert slaktehallen er helt fri for synlig forurensning.
Det er svært vanskelig å slakte de mest skitne dyrene hygienisk. Det er i tillegg et regelverkskrav at slaktedyrene er rene. Mattilsynet vil prioritere storfe og sau når det gjelder skitne slaktedyr.
Hva kan du/din virksomhet forvente?
Revisjonene vedrørende god slaktehygiene og mottak av skitne slaktedyr skal gjennomføres digitalt.
Mattilsynet vil varsle og avtale tid på vanlig måte, når vi skal gjennomføre revisjon i din virksomhet. Eventuelt veiledningsmateriell som skal benyttes i disse revisjonene, vil bli gjort tilgjengelig når det er ferdig utarbeidet.