Mattilsynet prioriterer tilsyn med slaktehygiene
Hovudmåla for Mattilsynets tilsyn med slaktehygiene er å kontrollere om slakteria gjennomfører tiltak for å sikre god slaktehygiene og unngå at slakteskrottar blir forureina med fekalier.
Kvifor vel Mattilsynet å prioritere dette i 2024 og 2025?
Vi hadde to store utbrot med sjukdomsframkallande E. coli (EHEC) i 2023, eitt av desse med alvorleg sjuke barn. Folk blei sjuke av norsk storfekjøtt. EHEC frå huda og avføringa til dyra forureinar kjøttet.
Vi ser at andelen skitne slaktedyr har auka. For å unngå sjukdomsutbrot frå EHEC-bakteriar i norsk kjøtt, listeria-bakteriar i eteklare produkt eller salmonella-bakteriar i mat, skal Mattilsynet gjennom offentleg kontroll i heile kjeda sjekke at bransjeretningslinjer er formålstenlege og at regelverket blir følgt.
Mattilsynet vil også sjekke at vilkåra for innførsel (import og samhandel innan EØS) blir følgde. Vi vil spesielt ha fokus på slaktehygiene og skitne slaktedyr
Slakteria vektlegg slaktehygiene i alle ledd
Skitne dyr og dårleg slaktehygiene gir risiko for matboren sjukdom. Slakteria har ansvar for å ha rutinar for å unngå at skitne slaktedyr kjem inn til slakteriet. Dersom det likevel kjem skitne dyr, skal den driftsansvarlege varsle Mattilsynet og treffe formålstenlege tiltak.
Korleis planlegg Mattilsynet å jobbe med dette?
Vi vil gjennomføre revisjon med fysisk synfaring på alle heilårs slakteri, fjørfe, tamme hov- og klauvdyr. På desse revisjonane skal vi ha fokus på slaktehygiene, for raudt kjøtt-slakteria bygger vi vidare på revisjonen skitne slaktedyr frå 2024. I år legg vi vekt på fysisk inspeksjon av slakteprosessen for å kontrollere om slakteriet følger eigne rutinar. Revisjonane blir gjennomførte lokalt på kvart anlegg.
I tillegg til revisjonane vil vi inspisere slakteskrottar av (svin, storfe og småfe) og verifisere sluttkontrollen til slakteriet. Inspeksjonane skal gjennomførast over ein periode på 6 veker i februar og mars i heilårsslakteri.
Kva kan du/verksemda di forvente?
Du kan forvente revisjonar med tema god slaktehygiene der vi vil sjå på rutinar og tiltak som er implementerte for å sikre trygg mat. Mattilsynet vil varsle og avtale tid på vanleg måte, når vi skal gjennomføre revisjon i verksemda di. I tillegg kan du forvente at vi inspiserer skrottar for å verifisere sluttkontrollen til slakteriet for å unngå fekal forureining.