Opprinnelsesmerking av sau og geit

Faglig oppdatert

Sauer og geiter skal merkes med ett vanlig og ett elektronisk øremerke innen 30 dager etter fødsel, men likevel før de flyttes fra anlegget de er født på. Geiter som ikke skal flyttes til andre EØS-land kan isteden merkes med to vanlige øremerker. Begge øremerkene skal vise dyrets identifikasjonskode.

Sauer og geiter som skal flyttes direkte fra fødselsanlegget til slakteri før de er tolv måneder gamle, kan isteden merkes med minst ett vanlig øremerke som enten viser dyrets identifikasjonskode eller anleggets registreringsnummer. Vær oppmerksom på at dyr som skal sendes på utmarksbeite ikke kan merkes på denne måten. Vær også oppmerksom på at slakteriene kan være avhengig av at dyr er elektronisk merket for å ivareta sporbarheten.

Hvis du er usikker på om dyrene skal sendes til slakt før de blir tolv måneder gamle, bør du merke dem som beskrevet i det første avsnittet.

Hva er dyrets identifikasjonskode og registreringsnummeret til fødselsanlegget?

Koden som skal vises av opprinnelsesmerkene er en kode som identifiserer dyret. Koden er unik og gjør at dyret kan skilles fra andre dyr. Identifikasjonskoden er sammensatt av:

  1. landskoden NO eller 578,
  2. Dyreholds-ID til den driftsansvarlige på fødselsanlegget (sju siffer), og
  3. et individnummer (fem siffer).

Fødselsanleggets registreringsnummer er sammensatt av landskoden NO eller 578 og de 8 første sifrene i produsentnummeret til den driftsansvarlige. Merk at øremerker som viser fødselsanleggets registreringsnummer bare kan brukes på lam eller kje som helt sikkert skal sendes direkte fra fødselsanlegget til slakteri før de er tolv måneder gamle.

Farger og tilleggsinformasjon på opprinnelsesmerker

Det er ikke krav om at opprinnelsesmerkene skal ha en bestemt farge, men de skal ikke være hvite eller lakserøde. Dersom du ønsker tilleggsinformasjon, som navn eller telefonnummer, kan du ha dette på innsiden av vanlige øremerker.

Regelverk

Landdyrsporbarhetsforskriften

§ 18. Godkjenning og bestilling av identifikasjonsmerker

Produsenter eller leverandører av identifikasjonsmerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, skal søke Mattilsynet om godkjenning av merkene i samsvar med de framgangsmåter Mattilsynet fastsetter. Det samme gjelder produsenter eller leverandører av injiserbare signalgivere til fugler av papegøyefamilien.
Injiserbare signalgivere til hunder, katter eller ildere, anses som godkjent dersom de oppfyller de tekniske kravene til signalgivere i del 2 nr. 2 i vedlegg II til forordning (EU) 2021/520, som er gjennomført i § 5.
Driftsansvarlige for storfe, sauer, geiter, svin eller dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, skal bestille identifikasjonsmerker til sine anlegg i samsvar med de framgangsmåter Mattilsynet fastsetter.

§ 19. Oppbygging av norske identifikasjonskoder

I norske identifikasjonskoder til storfe, sauer eller geiter, skal nummeret etter landskoden bestå av dyreholds-ID til den driftsansvarlige på anlegget der dyret skal identifiseres etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved bestilling av identifikasjonsmerker. Det første sifferet i individnummeret til sauer eller geiter skal være det siste sifferet i årstallet dyret er født.
I norske identifikasjonskoder til dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, unntatt rein, skal nummeret etter landskoden bestå av det unike registreringsnummeret til anlegget der dyrene skal identifiseres etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved bestilling av identifikasjonsmerker.

§ 20. Bruk av hvit og lakserød farge på øremerker

Konvensjonelle og elektroniske øremerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr som importeres fra tredjestater skal være lakserøde.
Fargen lakserød skal kun brukes på øremerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i første ledd og på øremerker til sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i § 32 tredje ledd.
Fargen hvit skal kun brukes på øremerker til sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i § 32 første eller annet ledd.

§ 24. Fritak fra elektronisk identifikasjon av geiter

For geiter, som ikke skal flyttes direkte til et slakteri før de er 12 måneder gamle, kan den driftsansvarlige velge å bruke et godkjent konvensjonelt øre- eller fotmerke istedenfor det elektroniske identifikasjonsmerket, som skal påsettes dyret i anlegget dyret er født eller importert til fra en tredjestat. Vilkåret for dette er likevel at dyrene ikke skal flyttes til en annen EØS-stat.

§ 27. Frist for identifikasjon av sauer og geiter født i Norge

Driftsansvarlige som holder sauer eller geiter skal sikre at identifikasjonsmerkene er satt på dyrene innen 30 dager etter fødselen, men likevel før dyrene forlater fødselsanlegget.

§ 30. Endring av elektroniske øremerker til sauer og geiter

Rett før sauer eller geiter flyttes til et slakteri i Norge, kan den driftsansvarlige på anlegget der dyrene holdes inaktivere signalgiveren i de elektroniske identifikasjonsmerkene dyrene er identifisert med i henhold til artikkel 45(2)(b) i forordning (EU) 2019/2035, som er gjennomført i § 4, dersom:
  1. 1.
    identifikasjonsmerkene er elektroniske øremerker,
  2. 2.
    identifikasjonskodene som vises av merkene inneholder dyreholds-ID til en tidligere driftsansvarlig for dyrene, og
  3. 3.
    identifikasjonskoden er preget på utsiden av merket og likevel kan avleses visuelt.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) 2019/2035

Artikkel 45
Plikter for driftsansvarlige for holdte sauer og geiter med hensyn til identifikasjonsmerker og -metoder for disse dyrene og deres påsetting og bruk
1. Driftsansvarlige som holder sauer og geiter som er beregnet på å flyttes direkte til et slakteri før de er tolv måneder gamle, skal sikre at hvert slikt dyr kan identifiseres minst med et konvensjonelt øremerke som er festet til et av dyrets ører, eller et konvensjonelt fotmerke som angitt i bokstav a) og b) i vedlegg III, som tydelig, lett leselig og uslettelig viser enten
  1. a.
    det unike registreringsnummeret til anlegget der dyret er født,
    eller
  2. b.
    dyrets identifikasjonskode.
2. Driftsansvarlige som holder sauer og geiter som ikke er beregnet på å flyttes direkte til et slakteri før de er tolv måneder gamle, skal sikre at hvert slikt dyr kan identifiseres
  1. a.
    med et konvensjonelt øremerke som angitt i bokstav a) i vedlegg III, som tydelig, lett leselig og uslettelig viser dyrets identifikasjonskode,
    og
  2. b.
    med ett av identifikasjonsmerkene angitt i bokstav c)–f) i vedlegg III som er godkjent av vedkommende myndighet i den medlemsstaten der sauene og geitene holdes, og som tydelig, lett leselig og uslettelig viser dyrets identifikasjonskode.
3. Driftsansvarlige som holder sauer og geiter, skal sikre at
M1
  1. a.
    identifikasjonsmerket påsettes sauene og geitene i det anlegget der de er født,
    M1
  2. b.
    ingen identifikasjonsmerker fjernes, endres eller skiftes ut uten tillatelse fra vedkommende myndighet.
4. Driftsansvarlige som holder sauer og geiter, kan skifte ut
M2
  1. a.
    ett av identifikasjonsmerkene nevnt i nr. 2 i denne artikkelen, i samsvar med unntakene fastsatt i artikkel 46 dersom slike unntak tillates av medlemsstaten der sauene og geitene holdes, i samsvar med artikkel 48 nr. 5,
    M2
  2. b.
    begge identifikasjonsmerkene nevnt i nr. 2 i denne artikkelen med en elektronisk identifikator som er godkjent av vedkommende myndighet i medlemsstaten der sauene og geitene holdes, i samsvar med unntakene fastsatt i artikkel 47 nr. 1.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no