Rapport

Overvåkingsprogram for Gyrodactylus salaris i 2024

Veterinærinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet undersøkt forekomsten av lakseparasitten Gyrodactylus salaris i norske vassdrag og settefiskanlegg. Det ble påvist Gyrodactylus salaris i et nytt vassdrag, Bergerelva, slik at ved utløpet av 2024 var parasitten påvist i 11 norske elver totalt.

Publisert
Hva ble undersøkt?

Overvåkings- og kontrollprogrammet

  • 2370 prøver av Atlantisk laks fra 71 elver 
  • 3566 prøver fra Atlantisk laks og regnbueørret fra 97 settefiskanlegg

Overvåking av Drammensvassdraget

  • Prøver tatt ut i 2023 er rapportert sammen med prøver tatt ut i 2024
  • I 2023 ble det ikke utført elektrofiske på grunn av kraftig flom i elva, men miljø-DNA overvåking ble gjennomført som planlagt
  • For 2023 og 2024 ble henholdsvis Tyrifjorden og Krøderen inkludert i overvåkingen av G. salaris da disse er store innsjøer som renner inn i Drammenselva
Tidsrom
2023–2024
Hva lette vi etter?
  • Gyrodactylus salaris
  • Atlantisk laks oppstrøms Hellefossen
Hva fant vi?

Det ble i overvåkings- og kontrollprogrammet påvist Gyrodactylus salaris i en ny elv i 2024, Bergerelva i Buskerud (Drammensregionen). Ved utløpet av 2024 var Gyrodactylus salaris påvist i 11 norske elver.  

Alle resultater fra miljø-DNA overvåking for G. salaris oppstrøms Hellefossen har vært negative siden 2020, året etter stengingen av fisketrappen.

Ingen atlantisk laks har blitt fanget oppstrøms Hellefossen i samme periode. Basert på miljø-DNA overvåking alene er resultatene inkonklusive. Dermed kan vi ikke konkludere med at atlantisk laks er fraværende oppstrøms Hellefossen basert på denne metoden alene.

Både miljø-DNA og fiskeprøver viste ingen påvisning av G. salaris fra Tyrifjorden i 2023 og Krøderen i 2024.

Se sammendrag og rapport 2024 for overvåkingsprogrammet for Gyrodactylus salaris i settefiskanlegg og elver (vetinst.no)

Se sammendrag og rapport 2024 for overvåkingsprogrammet i Drammenselva (vetinst.no)

Hvem utførte oppdraget?

Veterinærinstituttet