Kriterier for nasjonal listeføring av smittsomme sykdommer i kategori F og i kategori G

Publisert

Kriterier for listeføring av sykdommer i kategori F

Det offentlige iverksetter tiltak mot EU-listede sykdommer og nasjonalt listede sykdommer i kategori F.

Basert på bestilling fra Mattilsynet kom Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) med rapport om kriterier for listeføring i 2015 "Scientific Opinion on factors relevant for listing infectious diseases of aquatic animals". Rapporten skisserer hvilke faktorer det er grunn til å vektlegge når Mattilsynet vurderer om en smittsom sykdom hos akvatiske dyr skal inn på den nasjonale sykdomslisten med sykdommer i kategori F. Sykdommer på liste F skal håndteres ved hjelp av tiltak for å forebygge, begrense og bekjempe sykdommen. VKM konkluderte med at Mattilsynet i vurderingen av listeføring bør vektlegge følgende overordnede kriterier:

  • Hvordan sykdommen arter seg og hvilket potensiale den har for å spre seg.
  • Hvilke konsekvenser sykdommen har for oppdretts- og villpopulasjoner av fisk, krepsdyr og skalldyr.
  • Hvilke muligheter som finnes for å kontrollere sykdommen.

Kriterier for liste F:

  1. Sykdommen er ikke EU-listet, jf. dyrehelseregelverket (AHL-pakken).
  2. Sykdommen kan representere en betydelig risiko for dyrehelsesituasjonen i akvakulturanlegg eller hos ville akvatiske dyr.
  3. Det er vanskelig å bekjempe sykdommen og holde den under kontroll på lokalitetsnivå.
  4. Det kan oppnås og opprettholdes sykdomsfrie områder der dette har betydning for kontroll med sykdommen.
  5. Sykdommen er klart definert på grunnlag av smittsomt agens og/eller patologiske funn.
  6. Sykdommen kan være en trussel mot ville bestander dersom den ikke holdes på et kontrollert, lavt nivå.

Listeførte sykdommer må oppfylle kriteriene a, b, c, d, e eller a, e, f.

Kriterier for listeføring av sykdommer i kategori G

Kriteriene for listeføring av smittsomme sykdommer i kategori G har vært på høring og de ble fastsatt i høringssammenstillingen den 15.02.2024.

Det er kun knyttet meldeplikt til sykdommer i kategori G. Formålet med listeføring av sykdommer i kategori G er todelt, (1) overvåking av smittsomme sykdommer som har potensiale for alvorlig negativ påvirkning av fiskens helse og (2) overvåking av allerede etablerte alvorlige smittsomme sykdommer.

Listeføring av sykdommer i kategori G i samsvar med formål 1

Det er behov for overvåking av sykdommer som nylig er oppdaget og som har potensiale for vesentlig negativ påvirkning av akvatiske dyrs helse. Det planlegges en dynamisk listeføring for å sikre overvåking på et tidlig tidspunkt for å fange opp smitteagens som kan påføre fisken alvorlig sykdom.

Listeføring av sykdommer i kategori G i samsvar med formål 2

Det er mange alvorlige smittsomme sykdommer som allerede er etablert og som medfører betydelige negative helse- og velferdsmessige konsekvenser for oppdrettsfisken. Særlig er en god del virussykdommer vidt utbredt, men også en del bakteriesykdommer påfører fisken alvorlig sykdom. Overvåking og meldeplikt for flere av de smittsomme sykdommene som rammer fisken hardest, vil fange opp trender i utviklingen og fremskaffe detaljkunnskap om forekomsten av de enkelte sykdommene. Bedre sykdomsoversikt vil kunne gi epidemiologisk kunnskap som grunnlag for målrettet innsats fra næringen selv for å redusere forekomsten av sykdommene. 

For allerede etablerte alvorlige smittsomme sykdommer kan det være tilstrekkelig med kun månedlig rapportering av mistanke om eller påvisning av sykdom. Kravene til melding kan derfor være ulike avhengig av hvilken smittsom sykdom det gjelder.

Kriterier for liste G:

  1. Sykdom, inkludert smittestoff, som kan ha potensiale til å medføre eller medfører vesentlige samfunnsmessige konsekvenser i form av skadevirkninger på dyrehelse, dyrevelferd, folkehelse, akvakulturproduksjonen eller bestander av viltlevende akvatiske dyr.
  2. Sykdommen vil kunne utvikle seg med hensyn til risiko for negativ påvirkning av akvatiske dyrs helse eller velferd gjennom økt forekomst og/eller mer alvorlig sykdomsforløp, inkludert hos en ny vertsart.
  3. Smittede viltlevende dyr kan utgjøre en risiko for at sykdommen spres.
  4. Meldeplikt kan være avgjørende for å sikre oppdatert informasjon om sykdommens utvikling, forekomst, spredning, smittestoffets kjennetegn og eventuelt endrede karakter for å vurdere risikoene sykdommen kan utgjøre.
  5. Vitenskapelig dokumentasjon som tyder på at sykdommen er smittsom.
  6. Det finnes verktøy for påvisning av smittestoff eller kriterier for mistanke/diagnose av sykdommen.

For oppføring av sykdom på nasjonal liste i kategori G må sykdommen som et minimum oppfylle følgende kriterier:

  • kriterium a) og/eller b)
  • og kriterium d)
  • og kriterium e)
  • og kriterium f)
  • kriterium c) vil styrke behovet for en eventuell listeføring  

Begrunnelse for kriterier for sykdommer i kategori G

Begrunnelse av kriterium a):

Sykdom, inkludert smittestoff, som kan ha potensiale til å medføre eller medfører vesentlige samfunnsmessige konsekvenser i form av skadevirkninger på dyrehelse, dyrevelferd, folkehelse, akvakulturproduksjonen eller bestander av viltlevende akvatiske dyr.

For å forebygge at en alvorlig akvatisk sykdom får utviklet og etablert seg i Norge vil det være nødvendig med mulighet for listeføring i kategori G på et tidlig tidspunkt i utviklingen av sykdommen. Det kan ta litt tid før Mattilsynet har nok kunnskap til å avgjøre om en sykdom kan ha vesentlige samfunnsmessige konsekvenser. Mattilsynet legger opp til listeføring av sykdom som kan ha potensiale for å medføre vesentlige samfunnsmessige konsekvenser.

I forarbeidene til matloven, Ot. prop. 100, omtales smittsom dyresykdom som kan gi vesentlige samfunnsmessige konsekvenser:
«Med smittsom dyresykdom som kan gi vesentlige samfunnsmessige konsekvenser forstås vanligvis de sykdommer som er klassifisert som A- eller B-sykdommer i henhold til forskrift gitt med hjemmel i tredje ledd bokstav a).

Tredje ledd bokstav a) Klassifisering og gruppering av sykdommer og smittestoffer har lang tradisjon i Norge og også i internasjonal dyrehelselovgivning. Så langt har klassifiseringen gjerne blitt gjort i A-, B-, C- og evt. D-sykdommer ut fra alvorlighetsgrad. Klassifiseringen etter norsk lovgivning vil i vesentlig grad følge den klassifiseringen Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) foretar, men kan avvike på visse områder enten ut fra forholdet til andre internasjonale forpliktelser eller ut fra nasjonale forhold.»

I forarbeidene til matloven går det frem at formålet med listeføring er overvåking av sykdommer som kan påføre fisken og samfunnet alvorlige konsekvenser. Det er ikke relevant å listeføre sykdommer som er av liten betydning for akvatiske dyrs helse og velferd. Når Mattilsynet er i tvil om det er formålstjenlig med listeføring av sykdom i kategori G, kan det være behov for å basere eventuelt forslag om listeføring på faglige innspill fra kunnskapsstøtte. Siden kriteriet vil være oppfylt allerede ved potensiale for en alvorlig sykdom, ivaretas formålet ved at relevante sykdommer for kategori G blir listeført på et tilstrekkelig tidlig tidspunkt.

Begrunnelse av kriterium b):

Sykdommen vil kunne utvikle seg med hensyn til risiko for negativ påvirkning av akvatiske dyrs helse eller velferd gjennom økt forekomst og/eller mer alvorlig sykdomsforløp, inkludert hos en ny vertsart.

Det er behov for at listeføring av sykdom/smittestoff i kategori G gjennomføres tidlig og før Mattilsynet har inngående kunnskap om hvordan sykdommen arter seg, hvilke konsekvenser den har og om den kan kontrolleres. En økning i forekomsten av smittsomme sykdommer kan utgjøre en trussel for helsen til akvatiske dyr. Er det tegn som tyder på at sykdomsforløpet kan utvikle seg i mer alvorlig retning, vil det være behov for å kunne listeføre en slik sykdom i kategori G.

Det at flere arter rammes av et smittestoff kan også bidra til alvorlige konsekvenser. Det kan gjelde et smittestoff som er avdekket hos én art, men hvor også andre arter, som laksefisk, kan tenkes å være mottakelig. En sykdom kan også utvikle seg og etter hvert medføre smitte på nye arter. Selv om smitten ikke påfører alvorlig sykdom på én art av akvatiske dyr, kan den ha potensiale for vesentlige samfunnsmessige konsekvenser på en annen art av akvatiske dyr. Det er behov for å kunne listeføre en sykdom som allerede er etablert hos én art og som kan medføre alvorlig sykdom hos en annen art.

Kriteriet delvis overlapper med kriterium a), men det vil gi mulighet for å tidlig kunne fange opp en truende utvikling.

Begrunnelse av kriterium c):

Smittede viltlevende dyr kan utgjøre en risiko for at sykdommen spres.

Kontroll med akvatiske sykdommer er krevende og kanskje ikke mulig når viltlevende dyr smittes / utgjør et smittereservoar. I noen tilfeller vil smitte på ville bestander kunne påføre oppdrettsfisk sykdom som kan ha potensiale til å medføre vesentlige samfunnsmessige konsekvenser. Smitte fra oppdrettsfisk til villfisk er også av betydning av hensyn til villfiskens helse. Listeføring vil kunne bidra til flere og oppdaterte opplysninger om en sykdom på et tidlig tidspunkt i sykdomsutviklingen. Basert på forekomst kan oppdrettsnæringen innføre smitteforebyggende tiltak for å unngå at en alvorlig sykdom på villfisk skal ramme akvatiske dyr i akvakulturanlegg.

Begrunnelse av kriterium d):

Meldeplikt kan være avgjørende for å sikre oppdatert informasjon om sykdommens utvikling, forekomst, spredning, smittestoffets kjennetegn og eventuelt endrede karakter for å vurdere risikoene sykdommen kan utgjøre.

Jevnlig oppdatert informasjon vil være et nødvendig grunnlag for å få en best mulig oversikt over utbredelsen av smittsomme sykdommer av stor betydning for fiskens helse. Meldeplikt som sikrer data om forekomst av sykdommer på fremmarsj er også nødvendig for å vurdere risikoen for videre utvikling av sykdom som kan medføre vesentlige samfunnsmessige konsekvenser. Et sentralt kriterium ved listeføring på et tidlig tidspunkt er at det kan genereres kunnskap slik at det blir mulig å følge utviklingen og vurdere konsekvensene av sykdommen. Varianter av et smittestoff kan ha ulik evne til å framkalle sykdom. Dermed vil nærmere karakterisering av et smittestoff kunne være viktig for å vurdere betydningen. Basert på oppdatert informasjon både om smittespredning og alvorlighetsgrad vil myndighetene ha et faglig grunnlag for å vurdere om det på sikt vil være nødvendig å sette inn tiltak for å forbygge, begrense og bekjempe sykdommen.

Begrunnelse av kriterium e):

Vitenskapelig dokumentasjon som tyder på at sykdommen er smittsom.

Det nye dyrehelseregelverket, forskrift om dyrehelse (dyrehelseforskriften), § 4 - dyrehelseforordningen, 2016/429, artikkel 5, punkt 3 a) lister opp en del kriterier som gjelder for listeført sykdom. Ett av kriteriene forutsetter at det finnes vitenskapelig dokumentasjon på at sykdommen er smittsom. Listeføring i kategori G vil i hovedsak være aktuelt for sykdommer som ser ut til å være smittsomme. Likevel åpner Mattilsynet for at dette ikke er et absolutt krav. Det bør være lav terskel for å listeføre en sykdom basert på epidemiologiske forhold som tilsier at en står overfor en smittsom sykdom med mulig alvorlig potensiale. Formuleringen «[…] som tyder på at sykdommen er smittsom» legger til rette for at også sykdomssyndrom, som kan ha en usikker smittsom komponent, kan komme inn på listen med sykdommer i kategori G.

Når en sykdom nettopp er oppdaget, vil det i en del tilfeller ikke foreligge solid vitenskapelig dokumentasjon for at sykdommen er smittsom. I og med at det er behov for listeføring på et tidlig stadium i utviklingen av en sykdom, kan det på det tidspunktet fremdeles være usikkerhet omkring den eventuelt smittsomme komponenten. Selv om ikke årsaken til sykdommen er helt avklart, kan det likevel være formålstjenlig med listeføring. Ved hjelp av overvåking, i form av meldeplikt som følger av kategori G, vil myndighetene kunne sikre at dokumentasjonen med hensyn på smittsomhet styrkes.

Begrunnelse av kriterium f):

Det finnes verktøy for påvisning av smittestoff eller kriterier for mistanke/diagnose av sykdommen.

Dette kriteriet er avgjørende for hva som utgjør en listeført sykdom i det nye dyrehelseregelverket, forskrift om dyrehelse (dyrehelseforskriften), § 4 - dyrehelseforordningen, 2016/429, artikkel 5, punkt 3 a). Det vil kunne ta noe tid før verktøy/metoder for påvisning av et smittestoff er etablert. I påvente av dette må sykdommen, som skal listeføres, kunne identifiseres/kategoriseres. Det vil være behov for at det utarbeides kriterier for å mistenke eller påvise en sykdom basert på kliniske manifestasjoner, epidemiologiske forhold, eller laboratoriefunn som for eksempel patologiske funn eller PCR-sekvensering. Det må sikres at det er en godt definert sykdom/syndrom som kommer inn under én bestemt sykdomsbetegnelse på listen over sykdommer i kategori G.